Αποφασισμένος να περάσει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Η ομιλία του Νετανιάχου ήρθε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος νωρίτερα σήμερα, υποτίθετο πως σκόπευε να προβεί σε δηλώσεις έντονης διαφοροποίησης και ακόμα και να εκβιάσει την κυβέρνηση με την παραίτησή του.
Ο Νετανιάχου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι, μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο, υποσχέθηκε ότι θα είναι «ο πρωθυπουργός όλων των πολιτών του Ισραήλ. Το εννοούσα τότε και το εννοώ σήμερα. Έχουμε ένα κράτος και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το προστατεύσουμε από εξωτερικές απειλές και από ένα ανεπανόρθωτο ρήγμα στο εσωτερικό», είπε. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε καμία διαφωνία, όσο άγρια κι αν είναι, να θέσει σε κίνδυνο το κοινό μας μέλλον».
Οι αντίπαλοι της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνησή του «δεν είναι προδότες» και οι υποστηρικτές της «δεν είναι φασίστες», είπε. «Οι περισσότεροι Ισραηλινοί πολίτες, σε όλο το πολιτικό φάσμα, αγαπούν το κράτος μας και θέλουν να προστατεύσουν τη δημοκρατία μας».
Αλλά οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης «λένε ότι δεν έχουμε πραγματική δημοκρατία και ότι αυτό που τη θέτει σε κίνδυνο είναι ένα παντοδύναμο Ανώτατο Δικαστήριο που στην πράξη διοικεί τη χώρα», είπε, προσθέτοντας πως οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης πιστεύουν ότι η δημοκρατία κινδυνεύει από «μια Κνεσέτ και μια κυβέρνηση που ενεργούν ανεξέλεγκτα και αυτό θα βλάψει τα ατομικά δικαιώματα».
Ένα σωστό δημοκρατικό καθεστώς «πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία της πλειοψηφίας και ταυτόχρονα να προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα», είπε ο Νετανιάχου.
Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης διαμαρτύρονται ότι η ισορροπία μεταξύ των κλάδων της κυβέρνησης έχει παραβιαστεί — μεταξύ άλλων επειδή «το δικαστήριο παρενέβη αδικαιολόγητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απέτρεψε την απέλαση μεταναστών, παρενέβη στις συμφωνίες [εξόρυξης] φυσικού αερίου», βλάπτοντας οικονομικά όλους τους πολίτες, είπε.
«Φοβούνται μια θεοκρατία, ένα μη φιλελεύθερο κράτος, νόμους κατά των LGBTQ, των κοσμικών, των γυναικών, των μειονοτήτων».
Υπό το πρίσμα αυτών των φόβων, «πιστεύω ότι είναι δυνατό να υπάρξει μια μεταρρύθμιση που να δίνει απάντηση και στις δύο πλευρές — μια μεταρρύθμιση για την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των κλάδων [της κυβέρνησης], για την προστασία και την κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων των όλους τους πολίτες», υποστήριξε ο Νετανιάχου.
«Το νομοσχέδιο θα περάσει την επόμενη εβδομάδα»
«Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τη δημοκρατική μεταρρύθμιση που θα αποκαταστήσει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των κλάδων» είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στην Κνεσέτ»
Ο Νετανιάχου ανέφερε πως συναντήθηκε με αρκετούς υπουργούς, «συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας. Άκουσα τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις της κατάστασης στην εθνική μας ασφάλεια. Τα λαμβάνω όλα υπόψιν μου».
«Δεν υπάρχει χώρος για άρνηση» σε ό,τι αφορά τον ισραηλινό στρατό, είπε. Κάτι τέτοιο «θέτει σε κίνδυνο την εθνική και προσωπική μας ασφάλεια. Η άρνηση είναι αδικαιολόγητη», είπε, αναφερόμενος στο ευρύ κύμα άρνησης εφέδρων να ασκήσουν τα καθήκοντά τους μέχρι να ανακληθεί η δικαστική μεταρρύθμιση.
«Θα κάνω τα πάντα για να ηρεμήσω την ψυχραιμία και να αποτρέψω το ρήγμα στους ανθρώπους», λέει. «Επειδή είμαστε όλοι αδέρφια».
Οι πρώτες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ο επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενότητα», Μπένι Γκαντς, σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός αποτυγχάνει να «σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και να παγώσει την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος.
«Πολλά μέλη της Κνεσέτ [που συμμετέχουν] στον κυβερνητικό συνασπισμό, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας, βλέπουν τη νομοθετική βιασύνη που βιώνουμε ως μια σοβαρή επίθεση στη δημοκρατία και την ισραηλινή κοινωνία, καθώς και ένα ιστορικό λάθος», είπε ο Γκαντς.
Μεταβαίνει στο Λονδίνο
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και η σύζυγός του πρόκειται τώρα να αναχωρήσουν για το Λονδίνο στο πλαίσιο της τρίτης (από την αρχή του 2023) επίσκεψης του ζεύγους σε πρωτεύουσα ευρωπαϊκής χώρας, μετά από ανάλογες επισκέψεις σε Γαλλία και Γερμανία, επιδιώκοντας «την κατανόηση» συμμάχων και εταίρων στα σχέδια του Ισραήλ για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν.
Εβραίοι κάτοικοι του Λονδίνου, που τάσσονται απέναντι στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα κινητοποίηση ενάντια στην επίσκεψή του.