ΑΘΗΝΑ
21:17
|
10.05.2024
Στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε ο ηγούμενος της Λαύρας του Κιέβου, Μητροπολίτης Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ Παύλος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε ο ηγούμενος της Λαύρας του Κιέβου, Μητροπολίτης Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ Παύλος.

«Σου λέω, κύριε Πρόεδρε, και σε ολόκληρη την αγέλη σου, ότι τα δάκρυά μας δεν θα πέσουν στο έδαφος, αλλά στο κεφάλι σου», είπε ο Μητροπολίτης Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ Παύλος σε μια ομιλία μέσω βίντεο χθες.

«Σήμερα πιστεύετε ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας στις πλάτες μας, [βασιζόμενος] στις επιθυμίες μας, μπορείτε να μας συμπεριφέρεστε έτσι. Ο Κύριός μας δεν θα συγχωρήσει αυτή την ενέργεια, ούτε σε εσάς ούτε στην οικογένειά σας», προειδοποίησε ο ιερέας.

Ο Παύλος είναι επικεφαλής της Λαύρας του Κιέβου-Περτσέσκ, του μεγαλύτερου ορθόδοξου μοναστηριού της χώρας. Το ουκρανικό υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε στην UOC την ανανέωση της μίσθωσης του ακινήτου, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 220 μοναχοί που ζουν εκεί θα «διωχθούν στους δρόμους», όπως το περιέγραψε ο Μητροπολίτης.

Σήμερα το πρωί, πιστοί απέτρεψαν την είσοδο επιτροπής του ουκρανικού υπουργείου Πολιτισμού στη μονή, καθώς έληξε τα μεσάνυχτα το τελεσίγραφο των ουκρανικών αρχών προς τους μοναχούς να την εγκαταλείψουν

Ο επίσκοπος επέκρινε τον πρόεδρο επειδή αρνήθηκε να συναντήσει ανώτερους κληρικούς της UOC για να συζητήσουν την κατάσταση. Αυτό ήταν ιδιαίτερα υποκριτικό, παρατήρησε, λαμβάνοντας υπόψη ότι, ως υποψήφιος για την προεδρία, ο Ζελένσκι είχε ζητήσει και έλαβε την ευλογία να θέσει υποψηφιότητα από τον επικεφαλής της UOC, Μητροπολίτη Ονούφριο.

«Αποτύχατε να σταματήσετε τον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος διακατέχεται από μίσος κακία και διαβολική οργή. Αυτό σημαίνει ότι ενεργεί με την άδειά σας. Αλίμονο σε σας, να φοβάστε», είπε ο επίσκοπος.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Αλεξάντρ Τκατσένκο, είπε ότι οι μοναχοί της UOC θα μπορούσαν να παραμείνουν στη Λαύρα, μόνο εάν συμφωνούσαν να αυτομολήσουν στην ιδρυθείσα το 2018 και υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU).

Η OCU έλαβε την αναγνώριση ως νόμιμη εκκλησία το 2019 από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, προκαλώντας μεγάλο σχίσμα μεταξύ των Ορθοδόξων πιστών του κόσμου. Ο Μητροπολίτης Παύλος κατηγόρησε επίσης τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο ότι έδωσε ώθηση στην καταστολή με αυτή την κίνηση.

«Αλίμονο και ντροπή και σε σένα, λεγόμενε πατριάρχη [Βαρθολομαίε], γιατί όλα όσα γίνονται σήμερα γίνονται με την άρρωστη και κακή ευλογία σου», είπε.

Ο επίσκοπος παρομοίασε επίσης τους σημερινούς επικριτές της UOC με τους μπολσεβίκους και τους κομμουνιστές ηγέτες, οι οποίοι είχαν καταστείλει όλες τις θρησκείες όταν ήταν στην εξουσία. Εξέφρασε την πίστη ότι η εκκλησία του θα επιβιώσει τη νέα περίοδο της καταστολής, όπως και την προηγούμενη.

«Θα εξαφανιστείς σαν δροσιά στον ήλιο, γιατί όλοι όσοι σηκώνουν το σπαθί θα χαθούν από το σπαθί», είπε, παραθέτοντας στην ίδια πρόταση από τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας και από τα Ευαγγέλια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Μονή της Χώρας: Πλήθος κόσμου στην πρώτη προσευχή μετά την μετατροπή σε τζαμί

Εργαζόμενοι νοσοκομείου «Αττικόν» για Μητσοτάκη: Ήρθε σαν τον κλέφτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα