ΑΘΗΝΑ
12:32
|
07.05.2024
Τρεις σύμβουλοι του Άσαντ κατηγορούνται στη Γαλλία για εγκλήματα πολέμου στη Συρία και παραπέμπονται σε δίκη για πρώτη φορά από τη γαλλική δικαιοσύνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γάλλοι δικαστές διέταξαν ανώτερους αξιωματούχους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία να δικαστούν για συμπαιγνία σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για πρώτη φορά στη Γαλλία, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο την Τρίτη.

Το διάταγμα, που υπογράφηκε την περασμένη Τετάρτη, αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι, όλοι ανώτεροι σύμβουλοι του Άσαντ, κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Πρόκειται για τον Αλί Μαμλούκ, επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας του κόμματος Μπάαθ, τον Τζαμίλ Χασάν, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας και τον Άμπντελ Σαλάμ Μαχμούντ, έναν άλλο αξιωματικό πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι Γάλλοι εισαγγελείς πιστεύουν ότι η τριάδα, η οποία δεν αναμένεται να παρουσιαστεί στη δίκη ή να εκπροσωπηθεί από δικηγόρους, ευθύνεται για τον θάνατο δύο Γαλλοσυριακών υπηκόων, του Μαζέν Νταμπάγκ και του γιου του Πατρίκ, οι οποίοι συνελλήφθησαν στη Συρία το 2013.

Η Γαλλία έχει εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης για τους τρεις.

Μια προκαταρκτική έρευνα για πιθανές αναγκαστικές εξαφανίσεις και πράξεις βασανιστηρίων που συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ξεκίνησε το 2015 μετά την υποβολή καταγγελίας από την οικογένεια των δύο, η οποία διευρύνθηκε σε πλήρη έρευνα το 2016 και οδήγησε σε διεθνή εντάλματα σύλληψης δύο χρόνια αργότερα.

Ο Μαζέν Νταμπάγκ, παιδαγωγικός σύμβουλος στο γαλλικό σχολείο στη Δαμασκό, και ο Πατρίκ Νταμπάγκ, ο οποίος σπούδαζε στη σχολή φιλολογίας και ανθρωπιστικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Δαμασκού, συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2013 από αξιωματικούς που αυτοπροσδιορίζονταν ως μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την οικογένεια του Μαζέν Νταμπάγκ, ο οποίος επίσης συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος δύο ημέρες αργότερα, οι δυο τους οδηγήθηκαν στη φυλακή Mezzeh, που πιστεύεται ότι είναι το κύριο κέντρο βασανιστηρίων της κυβέρνησης.

Από τότε δεν υπήρξαν νέα τους και το 2018 η κυβέρνηση τους κήρυξε νεκρούς, χρονολογώντας τον θάνατο του Πατρίκ το 2014 και του πατέρα του το 2017.

Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων που συλλέχθηκαν από Γάλλους ερευνητές και την Επιτροπή Διεθνούς Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας, τους ξυλοκόπησαν με σιδερένιες ράβδους στα πέλματα των ποδιών τους (φάλαγγα), υποβλήθηκαν σε ηλεκτροπληξία και τους τράβηξαν με βία τα νύχια.

Οι Γάλλοι ανακριτές είπαν ότι «φαίνεται επαρκώς αποδεδειγμένο» ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια «τόσο έντονα που τους σκότωσαν».

Το σπίτι τους κατασχέθηκε και αργότερα νοικιάστηκε στον Χασάν για περίπου 30 ευρώ (32 δολάρια) ετησίως, γεγονός που τον καθιστά συνεργό σε εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με τους δικαστές.

Η οιγογένεια των Νταμπάγκ χαιρέτισαν τη δίκη, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έδωσαν σήμα στη συριακή κυβέρνηση ότι «μια μέρα η ατιμωρησία θα τελειώσει».

Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια ΜΚΟ, χαρακτήρισε το κατηγορητήριο “ιστορική απόφαση”.

Ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που η γαλλική δικαιοσύνη διώκει Σύρους αξιωματούχους για σοβαρά εγκλήματα, η γειτονική Γερμανία έχει ήδη προσάψει παρόμοιες υποθέσεις στο δικαστήριο. Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ένα γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν πρώην Σύρο συνταγματάρχη σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην πρώτη παγκόσμια δίκη για βασανιστήρια που έγιναν από το κράτος της Συρίας.

Ο Ανουάρ Ρασλάν, 58 ετών, κρίθηκε ένοχος για την επίβλεψη της δολοφονίας 27 ανθρώπων και του βασανισμού άλλων 4.000 στο κέντρο κράτησης Al-Khatib στη Δαμασκό το 2011 και το 2012.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμβούλιο Υπουργών: Υιοθέτηση νόμου της Ε.Ε. για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ για διμερή συμφωνία ασφαλείας

Σι Τζινπίνγκ: Δεν θα ξεχαστούν τα ΝΑΤΟϊκά χτυπήματα στην κινεζική πρεσβεία του Βελιγραδίου

Καμπέρα: Απαράδεκτη η συμπεριφορά το Πεκίνου σε περιστατικό στην Κίτρινη Θάλασσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα