ΑΘΗΝΑ
21:08
|
05.05.2024
Συγκεντρώσεις σήμερα, στις 9 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες των καταλήψεων ΕΚΠΑ και ΑΠΘ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκεντρώσεις σήμερα, στις 9 το πρωί, από φοιτητικούς συλλόγους και πολιτικές συλλογικότητες έξω από τα δικαστήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της κατάληψης της πρυτανείας του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, στην Ευελπίδων θα προσέλθουν τα δέκα άτομα, που συνελήφθησαν στις 30 Μαρτίου κατά την εκκένωση της πρυτανείας στα Προπύλαια μετά από 18 μέρες κατάληψης και κατηγορούνται για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και παράνομη βία. Όπως δήλωσε ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν διαπιστώθηκαν φθορές στο ιστορικό κτίριο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των σπουδαστών του Εθνικού Θεάτρου:

Κάλεσμα αλληλεγγύης για τις/τους συλληφθείσες/έντες της Κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, την Πέμπτη 06.04 στις 09:00 στην Ευελπίδων

Η επί 18 μέρες κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ από την κίνηση σπουδαστών/-τριών, Φοιτητών/-τριών για την ελευθεριακή οργάνωση στην βάση, εκκενώθηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου μετά από δημόσια έκκληση του πρύτανη για αστυνομική εισβολή.

Η Κατάληψη της Πρυτανείας κρατήθηκε υποδειγματικά παρά το γεγονός ότι ήταν υπήρχαν συνεχόμενοι εκβιασμοί περί εκκένωσης. Το κτήριο βρισκόταν συνεχώς υπό καθεστώς πολιορκίας. Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, με την βοήθεια του αλληλέγγυου κόσμου, των υπολοίπων καταλήψεων και του κόσμου του αγώνα, η Κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ κινητοποίησε και φιλοξένησε πολιτιστικές και πολιτικές συγκεντρώσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμωνόταν μέσω της αλληλέγγυας στάσης των αγωνιζόμενων υποκειμένων που, παρά τίς απαγορεύσεις και τον εκφοβισμό, πρόσφεραν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης υπερβαίνοντας τον αστυνομικό κλοιό και την τρομοκρατία.

Η εικόνα της κατειλημμένης πρυτανείας περικυκλωμένη από αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες καταπατούσαν το πανεπιστημιακό άσυλο επί 18 μέρες ήταν μια ζωντανή εικόνα καταστολής οποιασδήποτε εστίας αγώνα και μας υπενθυμίζει την βιαιότητα του κράτους προς κάθε αγωνιζόμενο υποκείμενο που αντιστέκεται στις πρακτικές του. Πραγματοποιήθηκαν 10 συλλήψεις κατά τη διάρκεια της κατάληψης, με πλημμεληματικού τύπου κατηγορίες: Διατάραξη ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, Παράνομη Βία (η οποία δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση καθώς η αστυνομία ήταν αυτή που δεν άφηνε τον κόσμο να πλησιάσει το κατειλημμένο κτήριο) και Απείθεια.

Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου που βρισκόταν σε κατάληψη για δύο και παραπάνω μήνες δεν θα μπορούσε παρά να εκφράσει την αλληλεγγύη και την στήριξη στην κατάληψη ενός πανεπιστημιακού κτηρίου, την κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ. Ειδικότερα αφού το άσυλο εχει καταπατηθεί από αστυνομικές δυνάμεις, αμέτρητες φορές στο παρελθόν μετά την κατάργηση του, με ξυλοδαρμούς σε φοιτητές και αλληλέγγυους.

Η στήριξή μας ως σύλλογος της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, φάνηκε από την πρώτη στιγμή σε αυτήν την συνένωση των φοιτητικών αγώνων και σπουδαστικού κινήματος ενάντια στο ΠΔ 85 και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και η αλληλεγγύη αυτή είναι διαπραγμάτευση. Συνεχίζουμε επίσης να στεκόμαστε αλληλέγγυα στις καταληψεις Ολυμπία, ΑΣΚΤ και στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Ναυπλίου καθώς και στις καταληψεις σε όλη την Ελλάδα.

Καταδικάζουμε την αστυνομική εισβολή και την καταπάτηση του ασύλου από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Καταδικάζουμε τις μεθοδεύσεις του Πρύτανη του ΕΚΠΑ που επιχείρησε να υπονομεύσει και να απονομιμοποιήσει την κίνηση διαστρεβλώνοντας τον χαρακτήρα του υποκειμένου.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών για τα 10 συλληφθέντα άτομα της κατειλημμένης πρυτανείας. Καμία δίωξη στους/στις συλληφθέντες/-ισσες.
Την Πέμπτη 06.04 στις 09:00 θα είμαστε όλες και όλοι στην Ευελπίδων υποστηρίζοντας τα συλληφθέντα άτομα με την παρουσία μας.

Σύλλογος Σπουδαστών Σπουδαστριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη διεξάγονται οι δίκες των 31 και των 16 συλληφθέντων/ισσών της πρώτης και της δεύτερης εκκένωσης της κατάληψης πρυτανείας του Αριστοτέλειου (22/02 και 11/03 του 2021 αντίστοιχα).

Ακολουθεί το κείμενο ορισμένων από τους κατηγορούμενους:

Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (ν.4777/2021) προβλέπει την ελάχιστη βάση εισαγωγής που αφήνει κάθε χρόνο επιπλέον 20.000 μαθητές/ριες εκτός πανεπιστημίων, την πανεπιστημιακή αστυνομία και την περαιτέρω άρση του πανεπιστημιακού ασύλου (όπως είχαν κάνει πριν κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ), το όριο φοίτησης στα ν+ν/2 έτη, τα πειθαρχικά συμβούλια, τα συστήματα ασφαλείας και παρακολούθησης. Το κράτος, εκμεταλλευόμενο την απαγόρευση κυκλοφορίας και διαδηλώσεων λόγω της πανδημίας του covid-19, πέρασε πολλούς αντικοινωνικούς νόμους, όπως αυτός της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη της κατάργησης του 8ώρου και ποινικοποίησης της απεργίας και του συνδικαλισμού κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό, των ταξικών φραγμών, της καταστολής, της πειθάρχησης και της ευθυγράμμισης με τις επιταγές του κεφαλαίου, κινείται και ο ισχύων νόμος 4777, όπως και οι επόμενοι νόμοι που πέρασαν για την παιδεία.

Επιστρέφοντας στον Φεβρουάριο του 2021, τις ημέρες πριν και μετά την ψήφιση του νόμου, ξεκίνησαν να εκδηλώνονται οι αντιστάσεις των φοιτητ(ρι)ών και του αλληλέγγυου κόσμου ενάντια στην καταπάτηση των ελευθεριών τους εντός και εκτός πανεπιστημίου. Σε καθεστώς απαγόρευσης συναθροίσεων φοιτητές και φοιτήτριες μετά από επίμονη προσπάθεια και συλλήψεις κατάφεραν να βγουν κατά χιλιάδες στο δρόμο. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι φοιτητικοί σύλλογοι Πολιτικών Επιστημων, Φυσικού και Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων μετά από
γενικές συνελεύσεις στις σχολές τους, πήραν αποφάσεις αντίστασης απέναντι στο νόμο αυτό, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκε και η κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Η επέμβαση της αστυνομίας, με παρότρυνση και του ίδιου του πρύτανη Παπαϊωάννου( ο οποίος είναι μάρτυρας κατηγορίας στις δίκες), ήταν άμεση. Την πρώτη ημέρα 22 Φεβρουαρίου συνελήφθησαν 31 άτομα, σε μια επιχείρηση εκκένωσης που ουσιαστικά απέτυχε, αφού εκατοντάδες φοιτητ(ρι)ών και αλληλέγγυου κόσμου έσπευσαν να διαδηλώσουν ενάντια στην εκκένωση και την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων εντός του πανεπιστημίου, μένοντας εν τέλει μαζικά στο κτίριο. Στις 11 Μάρτη, μέρα της ανακοινωμένης λήξης της κατάληψης, πραγματοποιείται για άλλη μια φορά επιχείρηση εκκένωσης, με δεκάδες να βρίσκονται στο κτίριο και εν τέλει 16 άτομα να συλλαμβάνονται.

Η κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ αποτέλεσε κομβικό σημείο στην ανασυγκρότηση και όξυνση των φοιτητικών και των ευρύτερων κοινωνικών αντιστάσεων την εποχή της πανδημίας, όταν το κράτος όξυνε την επίθεση του στην κοινωνική βάση, εγκαταλείποντας το σύστημα υγείας στην τύχη του (με αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους) , καθώς και με σειρά αντικοινωνικών νόμων και καταστολή σε ένα περιβάλλον παρατεταμένων απαγορεύσεων κυκλοφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, άνθρωποι (κατά κύριο λόγο φοιτητές/ριες) μετά από καιρό κατάφεραν να συναντηθούν στο κατειλημμένο έδαφος της Πρυτανείας, να ζυμωθούν πολιτικά προς ριζοσπαστικές κατευθύνσεις, να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους σε επίπεδο βάσης. Διάφοροι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες συναντήθηκαν και συνδέθηκαν εκείνες τις 18 ημέρες. Στην Πρυτανεία, ο αγώνας ενάντια στον 4777 και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση συνάντησε τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή που άρχιζε να απλώνεται σε όλη τη χώρα (βλ. Καταστολή και κινητοποιήσεις στη Νέα Σμύρνη), αλλά και τον αγώνα αλληλεγγύης στον πολιτικό κρατούμενο απεργό πείνας από 8/01/21 Δημήτρη Κουφοντίνα. Παράλληλα, αποτέλεσε εφαλτήριο για την περαιτέρω μαζικοποίηση και διάχυση των φοιτητικών αντιστάσεων σε κάθε σχολή, με καταλήψεις και δυναμικές πορείες όλη την άνοιξη του 2021 και κυρίως συνέβαλε στο μπόλιασμα αυτών των αντιστάσεων με νέα περιεχόμενα, αφήνοντας σημαντικές παρακαταθήκες για τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα δύο χρόνια οι φοιτητικές αντιστάσεις ενάντια στο νόμο 4777 δεν έχουν σταματήσει. Με καταλήψεις, πορείες, συνελεύσεις οι φοιτητές και φοιτήτριες έχουν αγωνιστεί ενάντια στην αστυνομική παρουσία στο πανεπιστήμιο και την είσοδο των ΟΠΠΙ σε αυτό, σε προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών, καθώς και σε κάθε πτυχή αυτού του νόμου που επιχειρείται να εφαρμοστεί, αλλά και σε άλλους μεταγενέστερους νόμους για την παιδεία.

Στο σήμερα, ο αγώνας των φοιτητ(ρι)ών απέναντι στο νόμο 4777, τους υπόλοιπους αντικοινωνικούς νόμους και σε όλες εκείνες τις συνθήκες που συμπυκνώνουν την επίθεση κράτους και κεφαλαίου στις ζωές μας (πχ ακρίβεια, κρατικές δολοφονίες κλπ) συνεχίζεται, όπως καταδεικνύουν, στον απόηχο του κρατικού καπιταλιστικού εγκλήματος στα Τέμπη, οι δεκάδες καταλήψεις σχολών, παρά την οξυμένη καταστολή και επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους.

Καλούμε όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 στις 09:00π.μ. *

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΑ 46 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάποια από τα συλληφθέντα άτομα της κατάληψης Πρυτανείας ΑΠΘ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα