ΑΘΗΝΑ
08:58
|
04.05.2024
Η Ουκρανία θα είναι πρόθυμη για διαπραγματεύσεις όταν φτάσει στα διοικητικά σύνορα της χερσονήσου, σύμφωνα με κορυφαίο σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόθυμο να συζητήσει το μέλλον της Κριμαίας με τη Μόσχα είναι το Κίεβο, εάν οι δυνάμεις του φτάσουν στα σύνορα της ρωσικά κατεχόμενης χερσονήσου, δήλωσε στους Financial Times κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Είναι άγνωστο αν οι δηλώσεις του προαναγγέλλουν μια στροφή στη στάση του Κιέβου, καθώς πρόκειται για την πρώτη ανοιχτή αναφορά σε συνομιλίες μετά τον περασμένο Απρίλιο, απ’ όταν ο Ζελένσκι, σε κάθε ευκαιρία αποκλείει, το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

«Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους στο πεδίο της μάχης και φτάσουμε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε το θέμα», είπε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, μιλώντας για τα μακροπρόθεσμα σχέδια αντεπίθεσης του Κιέβου. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την απελευθέρωση της Κριμαίας από τον στρατό μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός ακόλουθος Άμυνας στην Ουάσινγκτον, υποναύαρχος Τιμ Γουντς δήλωσε χθες Τετάρτη ότι για την Κριμαία απαιτείται «μια πολιτική λύση λόγω της συγκέντρωσης δυνάμεων στην χερσόνησο και του συμβολισμού της για την Ουκρανία». «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μια πολύ άμεση στρατιωτική λύση… ως εκ τούτου, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ευνοϊκές συνθήκες για να διαπραγματευτεί η Ουκρανία και νομίζω ότι η Ουκρανία θα ήταν πρόθυμη για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Το Κίεβο ελπίζει ότι η επερχόμενη αντεπίθεσή του θα προχωρήσει νότια – ενδεχομένως μέσω της επαρχίας Ζαπορίζια – και θα αποκόψει μια χερσαία γέφυρα που επιτρέπει στη Ρωσία να τροφοδοτεί τις δυνάμεις της από την Κριμαία. Ο Μικαίλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε χθες Τετάρτη στο Radio Free Europe ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα βρίσκονται στο κατώφλι της Κριμαίας σε «πέντε έως επτά μήνε», αλλά ορισμένοι από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου ανησυχούν για το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να πυροδοτήσει την κατάσταση, καθώς η Μόσχα επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το καθεστώς της Κριμαίας είναι αδιαπραγμάτευτο.

«Ορισμένοι από τους συμμάχους φοβούνται τόσο πολύ ότι η Ουκρανία θα πλησιάσει τα διοικητικά σύνορα της Κριμαίας που προσπαθούν άμεσα ή έμμεσα να αναβάλουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Αλιόνα Γκέτμαντσουκ, διευθύντρια στο Κέντρο Νέας Ευρώπης, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Κίεβο, προσθέτοντας ότι η ανησυχία είναι τόσο μεγάλη που επηρέαζει τις αποφάσεις των δυτικών για το είδος και την ταχύτητα αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο για τη σημερινή συνάντηση με ξένους ηγέτες

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα