ΑΘΗΝΑ
23:59
|
02.05.2024
«Ο Ζελένσκι δεν μπορεί να τα θέλει όλα. Ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη. Πρέπει να βρούμε λύση» είπε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επιμένει ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και ότι αυτό το θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει διάταξη στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύξει [τις δυνάμεις του] στα σύνορα [της Ρωσίας]», είπε σε πρωινό Τύπου την Πέμπτη.

Ωστόσο, είπε, όλα τα μέρη στη σύγκρουση θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδιοκτησία της Κριμαίας, «ίσως, δεν πρέπει να συζητηθεί καθόλου», ενώ οι νέες ρωσικές περιοχές αξίζουν κατανόησης. «Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να μην υπολογίζει σε οτιδήποτε θέλει», υποστήριξε ο πολιτικός.

Νωρίτερα, ο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ο εγγυητής μιας μακροχρόνιας ειρήνης στον κόσμο. Ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ενός νέου διεθνούς σχήματος για τις πιθανές συνομιλίες Μόσχας-Κιέβου, καθώς τόνισε ότι είναι έτοιμος να μεσολαβήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού ομόλογού του Βολοντίμιτ Ζελένσκι, εάν χρειαστεί.

Επίσης, ο Λούλα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Κίνα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Γιατί θέλω να συζητήσω την κατάσταση στην Ουκρανία με τον Σι Τζινπίνγκ; Επειδή πιστεύω ότι η οικονομική, στρατιωτική, πολιτική σημασία και οι σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία, μαζί με τις διαφορές της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργούν εξαιρετικές δυνατότητες στην Κίνα να ενεργήσει ως ένας διαπραγματευτής», είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα.

Ο Λούλα ντα Σίλβα επανέλαβε την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει μια ομάδα χωρών που δεν εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία για να επιδιώξει μια ειρηνική επίλυση. «Νομίζω ότι η Κίνα και η Βραζιλία έχουν βάρος. Νομίζω ότι η Ινδονησία και η Ινδία θα μπορούσαν επίσης να συμμετάσχουν», πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα τον Μάρτιο, το ταξίδι του βοηθού του σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων Σέλσο Αμορίμ στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα.

«Νομίζω ότι οι συνομιλίες που έπρεπε να είχαν γίνει πριν από ένα χρόνο έχουν τώρα επιτέλους έχουν ξεκινήσει. Ελπίζω ότι όταν επιστρέψω μετά την επίσκεψή μου στην Κίνα, θα είμαι σε θέση να πω, “Έχει δημιουργηθεί μια ομάδα ειρήνης”, κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα