ΑΘΗΝΑ
18:59
|
02.05.2024
Η απέλαση του Γερμανού Πρέσβη στο Τσαντ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου γίνεται στη σκιά της εντεινόμενης επιρροής της Ρωσίας στην Αφρική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Τσαντ επιχείρησε σήμερα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε το Σάββατο η αιφνιδιαστική απομάκρυνση του Γερμανού πρέσβη στην κεντροαφρικανική χώρα, Γιαν Κρίστιαν Γκόρντον Κρίκε, αφότου χαρακτηρίστηκε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» επειδή επιχείρησε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η απόφαση απομάκρυνσης του Γερμανού διπλωμάτη «δε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ρήγμα στις διμερείς σχέσεις» ενώ στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής κυβέρνησης, Αζίζ Μαχάματ Σάλιχ, τόνισε πως ο Γερμανός πρέσβης απελάθηκε» επειδή απέτυχε να σεβαστεί τα διπλωματικά ήθη».

Απέναντι σε αυτή τη στάση το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε να χαρακτηρίσει «ακατανόητο» τον χαρακτηρισμό του Γερμανού διπλωμάτη ως «ανεπιθύμητου».

Αφρικανικά ΜΜΕ υπενθύμισαν τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Γερμανός πρέσβης που είχε διοριστεί στη θέση αυτή το 2021 σε βάρος της στρατιωτικής κυβέρνησης του Τσαντ σε σχέση με την «έλλειψη διαφάνειας σε έρευνες» για τη σφαγή δεκάδων διαδηλωτών της αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο του 2022.

Το Τσαντ θεωρείται στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και της ΕΕ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας τζιχανιστών στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική. Πριν λίγους μήνες ο Αμερικανός διπλωματικός επιτετραμμένος στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Μιλς εξέφρασε «ανησυχία» για τις δραστηριότητες Ρώσων μισθοφόρων της  Wagner Group κατηγορώντας την πως επιχειρεί να δώσει «υλική και επιχειρησιακή υποστήριξη» σε αντικυβερνητικές ένοπλες οργανώσεις για να αποσταθεροποιήσουν και να ανατρέψουν την στρατιωτική κυβέρνηση του «μεταβατικού» Προέδρου Μαχάματ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνο.

Η ρωσική επιρροή στην Αφρική

Η Ρωσία και η ρωσική μισθοφορική εταιρία Wagner Group έχουν κάνει αισθητή την παρουσία και την επιρροή τους τα τελευταία χρόνια σε αρκετές αφρικανικές χώρες.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία η Γαλλία απέσυρε τα τελευταία στρατεύματα το Δεκέμβρη του 2022 ενώ προηγούμενα η Ρωσία προμήθευσε (ακόμη και δωρεάν) σημαντικές ποσότητες όπλων και πυρομαχικών καθώς οι δύο χώρες υπέγραψαν το 2018 συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

Στο Μάλι η Wagner έχει αναπτύξει δυνάμεις από το 2021 μετά από δύο στρατιωτικά πραξικοπήματα, ενώ την ίδια χρονιά εκδιώχθηκε ο Γάλλος πρέσβης. Τα γαλλικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από εκεί τον Αύγουστο του 2022 αφού αποδείχθηκαν ανίκανα (στην καλύτερη περίπτωση) να πατάξουν τη δράση τζιχαντιστών. Η Ρωσία προμηθεύει τη χώρα τα τελευταία χρόνια με όπλα συμπεριλαμβανομένων επιθετικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών Sukhoi Su-25, και αυτή την αφρικανική χώρα.

Ανάλυση: O «χάρτης» της ρωσικής επιρροής σε Μέση Ανατολή και Αφρική | Έθνος

Στο Σουδάν η Ρωσία έχει υπογράψει συμφωνία για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο στρατηγικό λιμάνι Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα διατηρώντας μεταξύ άλλων στενούς δεσμούς με τον Σουδανό υποστράτηγο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο.

Στη Μπουρκίνα Φάσο, η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας τον Αύγουστο του 2018. Το 2022 έγινε πραξικόπημα που πανηγυρίστηκε από φιλορώσους διαδηλωτές.

Ρωσία vs Γαλλίας: «Μάχη» για την επιρροή στη δυτική Αφρική | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στη Νότια Αφρική, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, το οποίο αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο Πρόεδρος της χώρας, Φαουστίν Αρχάνζ Τουαντερά, εξασφάλισε την παραμονή του στην εξουσία λόγω υποστήριξης που δέχθηκε από μισθοφόρους της Wagner που βοήθησαν στην καταστολή προσπάθειας ανατροπής του ενόψει των εκλογών του 2020. Εκεί, η Ρωσία δημιούργησε κέντρο διοίκησης και βάση εκπαίδευσης περίπου 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπανγκί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα