ΑΘΗΝΑ
19:10
|
09.05.2024
Η επιστροφή της Για Για στην Κίνα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με πολλούς να δηλώνουν, ότι ο ζωολογικός κήπος του Μέμφις φερόταν άσχημα στο πάντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατομμύρια Κινέζοι παρακολούθησαν τον ζωολογικό κήπο των ΗΠΑ, που αποχαιρέτησε ένα γιγάντιο πάντα πριν από την πολυσυζητημένη επιστροφή του στο σπίτι μετά από 20 χρόνια. Το αποχαιρετιστήριο πάρτι για την 22χρονη Για Για στον ζωολογικό κήπο του Μέμφις πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Αυτή και ο αρσενικός σύντροφός της Λε Λε, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο, παρακολουθούνταν στενά από Κινέζους, αφού τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη μεταχείρισή τους στο ζωολογικό κήπο.

Στο παρελθόν ο συγκεκριμένος ζωολογικός κήπος είχε αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς και είχει κατηγορήσει τους ακτιβιστές για διάδοση ψευδών πληροφοριών. Ο ζωολογικός κήπος ισχυρίζεται, ότι η Για Για έχει μια χρόνια πάθηση στο δέρμα και στη γούνα της, η οποία «περιστασιακά κάνει τα μαλλιά της να φαίνονται λεπτά και λιγότερα». Περίπου 500 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση στην πόλη του Τενεσί.

Η Για Για περικυκλώθηκε από μπαμπού ενώ της δόθηκε και ένα ειδικό παγωμένο κέικ από σταφύλια, ζαχαροκάλαμο και μπισκότα. «Safe travels Ya Ya. Θα λείψεις σε τόσους πολλούς», έγραφε ένα σχόλιο στη σελίδα του ζωολογικού κήπου στο Facebook. «Θα μας λείψεις… Μας έφερες τόση χαρά», πρόσθεσε ένας χρήστης στη σελίδα του στο Twitter. Αλλά υπήρχαν και άλλα σχόλια που στόχευαν τον ζωολογικό κήπο και ήταν πιο επιθετικά «Σταμάτα να προσποιείσαι τη στοργή σου, με αρρωσταίνεις», έγραφε ένα σχόλιο στα κινέζικα. «Η Για Για (έχει) υποφέρει τόσο δύσκολα. Γύρνα στο σπίτι – σε περιμένουμε όλοι», έγραψε ένα άλλο άτομο.

Η Για Για και ο Λε Λε είχαν φτάσει στην πόλη του Τενεσί το 2003. Η Κίνα χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τη λεγόμενη διπλωματία των πάντα, για να βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεων με άλλες χώρες. Όμως, τον τελευταίο καιρό, ο ζωολογικός κήπος του Μέμφις έχει κρύψει από τους Κινέζους χρήστες του διαδικτύου τις κατηγορίες ότι η Για Για και ο Λε Λε είχαν κακομεταχειριστεί κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, με τους ισχυρισμούς, που απορρίφθηκαν από τον ζωολογικό κήπο, ότι το ζευγάρι είχε υποστεί σωματικές και ψυχικές ασθένειες.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από τις ομάδες υπεράσπισης των ζώων In Defense of Animals και Panda Voices πέρυσι έδειξε τα πάντα να βαδίζουν σε κύκλους. Οι ομάδες είπαν, ότι τα ζώα φαίνεται να έχουν χάσει γούνα και βάρος και ζήτησαν να «επιστραφούν στην Κίνα πριν να είναι πολύ αργά». Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου αντέτειναν ότι ήταν «δύο από τα πιο κακομαθημένα ζώα στον πλανήτη», σύμφωνα με το Associated Press.

Στον ιστότοπό του, ο ζωολογικός κήπος αναφέρει: «Η Για Για ζει με μια χρόνια πάθηση του δέρματος και της γούνας. Αυτή η πάθηση δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής της, αλλά περιστασιακά κάνει τα μαλλιά της να φαίνονται πιο λεπτά και αποσπασματικά. Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από την ομάδα φροντίδας των ζώων μας και κτηνιατρικό προσωπικό».

Μήνες αργότερα, ο ζωολογικός κήπος ανακοίνωσε, ότι τα πάντα θα επέστρεφαν στην Κίνα καθώς η συμφωνία με την Κινεζική Ένωση Ζωολογικών Κήπων είχε λήξει. Είπε επίσης, ότι η απόφαση δεν είχε καμία σχέση με την πίεση των υποστηρικτών των ζώων, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, υπήρξε οργή στην Κίνα μετά τον θάνατο του 25χρονου Λε Λε τον Φεβρουάριο. Αν και τα γιγάντια πάντα ζουν συνήθως σε αιχμαλωσία για 25 έως 30 χρόνια, πολλοί αμφισβήτησαν, εάν τα ζώα που συνήθως θεωρούνται ως ο «εθνικός θησαυρός» της Κίνας παραμελούνταν από τους φύλακες ζωολογικού κήπου στις ΗΠΑ, όταν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν ήδη επιδεινωθεί λόγω διπλωματικών διαφορών.

Διαδικτυακά, οι άνθρωποι άρχισαν να πιέζουν για να επιστρέψει η Για Για στην Κίνα πολύ νωρίτερα. Πολλοί ανέβασαν συνθήματα και φωτογραφίες σε διάφορα διαφημιστικά σημεία σε όλη την Κίνα και κάλεσαν τα αρμόδια τμήματα ζητώντας ενημερώσεις. Μερικοί Κινεζοαμερικανοί πέταξαν οικειοθελώς στο ζωολογικό κήπο του Μέμφις για να επισκεφθούν τη Για Για.

Αλλά Κινέζοι ειδικοί πέταξαν στις ΗΠΑ μετά το θάνατο του Λε Λε και μαζί με τους Αμερικανούς ομολόγούς τους, κατέληξαν στο αρχικό συμπέρασμα ότι είχε πεθάνει από καρδιακή νόσο. Έλεγξαν επίσης τη Για Για και διαπίστωσαν, ότι είχε καλή όρεξη και σταθερό βάρος, εκτός από την απώλεια μαλλιών λόγω ενός δερματικού προβλήματος.

Η Για Για έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει στην Κίνα μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης. Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε «Η Κίνα θα πάρει σπίτι τη Για Για με ασφάλεια πολύ γρήγορα».

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Έρευνα για τη Δημοκρατία: Τα προβλήματα και ο καλύτερος Πρωθυπουργός από το 1974 έως σήμερα

Ο Μιλέι ξεκινά τη σταυροφορία κατά του σοσιαλισμού από την Ισπανία

Βραζιλία: Άλογο εγκλωβίστηκε σε στέγη επί δυο μέρες λόγω των πλημμυρών

Γέμισε από διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης το Μάλμο ενόψει Eurovision

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα