ΑΘΗΝΑ
07:39
|
03.05.2024
Η Κομισιόν φέρεται να έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως οι «παγωμένες» καταθέσεις της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει ίσως να επιστραφούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα θα πρέπει να επιστρέψει στη Μόσχα τα «παγωμένα» αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε κάποια μελλοντική ημερομηνία, ανέφερε σήμερα η Die Welt.

Η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη ένα αδημοσίευτο εσωτερικό έγγραφο, υποδηλώνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί όταν τελειώσει η σύγκρουση με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το άρθρο, ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχουν υποστηρίξει δημόσια την ιδέα μεταφοράς ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία για την ανασυγκρότησή της μετά τον πόλεμο, αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και μπορεί να είναι «καταδικασμένο να αποτύχει» για διάφορους λόγους.

Καταρχήν, τα παγωμένα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, τα οποία πιστεύεται ότι ανέρχονται συνολικά σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι κατανεμημένα σε όλη την Ευρώπη και κατατεθειμένα σε πολλούς λογαριασμούς, συχνά χωρίς άμεση σύνδεση με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, εξήγησε η Die Welt, επικαλούμενη ανώνυμες «από τα μέσα» πηγές «εξοικειωμένες με τα σχέδια της Ε.Ε.».

Μέχρι σήμερα, οι Βρυξέλλες δεν έχουν σαφή εικόνα για το πού ακριβώς βρίσκονται όλα αυτά τα χρήματα, αναφέρει η εφημερίδα.

Ακόμα κι αν οι Βρυξέλλες καταφέρουν να εντοπίσουν τα κεφάλαια, θα εξακολουθεί να υπάρχει ένα τεράστιο ερώτημα σχετικά με το εάν το μπλοκ μπορεί νομικά να οικειοποιηθεί τα χρήματα και να τα χρησιμοποιήσει όπως κρίνει σκόπιμο.

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο που είδε η Die Welt, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο «απογοητευτικό συμπέρασμα» ότι τα παγωμένα περιουσιακά «δεν πρέπει να πειραχτούν, γιατί μια μέρα, όταν τελειώσει ο πόλεμος, θα πρέπει να επιστραφούν στη Ρωσία».

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, ωστόσο, φέρεται να προσπαθούν να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τα εμπόδια. Μια ιδέα θα ήταν να επενδύσουν τα κεφάλαια και να μεταφέρουν τουλάχιστον τους τόκους από αυτά στην Ουκρανία. Το πρακτορείο υποστήριξε ότι, εάν επενδυθούν σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να αποδώσουν έως και 2,6% ετησίως.

Ένα τέτοιο «έκτακτο μέτρο» θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι νομικά εφικτό, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο την επιτροπή. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένας «πολύ χαμηλός» κίνδυνος ένα τέτοιο σχέδιο να οδηγήσει σε απώλειες.

Όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών στην Ε.Ε., η Die Welt ανέφερε ότι η Επιτροπή πιστεύει ότι ορισμένα από αυτά τα άτομα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να περάσουν κάτω από τα ραντάρ των αρχών, με ορισμένα κράτη μέλη να μην έχουν προφανώς το ζήλο να τα κυνηγήσουν.

Ακόμα κι αν όλα τα περιουσιακά στοιχεία εντοπίζονταν και «παγώναν», δεν θα μπορούσαν να κατασχεθούν, σημείωσε η εφημερίδα, εξηγώντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί, μόνο εάν αποδειχτεί ότι οι δισεκατομμυριούχοι έχουν πράγματι διαπράξει κάποιο έγκλημα – μια νομική προσπάθεια που θα μπορούσε να πάρει χρόνια σε κάθε περίπτωση.

Η Ε.Ε. πάγωσε τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας αμέσως μετά την αποστολή των στρατευμάτων της Μόσχας στην Ουκρανία στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Η Μόσχα καταδίκασε τις ενέργειες των Βρυξελλών ως κλοπή.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η φον ντερ Λάιεν υποστήριζε την άποψη της συγκρότησης ενός ειδικού δικαστηρίου, που θα καταδίκαζε τη Ρωσία και θα επιδίκαζε ως αποζημίωση τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια.

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε τότε χαρακτηριστικά. «Με τους εταίρους μας, θα φροντίσουμε η Ρωσία να πληρώσει για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει, χρησιμοποιώντας τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών και της κεντρικής τράπεζας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα