ΑΘΗΝΑ
01:07
|
03.05.2024
Δεκάδες οι συλλήψεις αντιπάλων του καθεστώτος τους τελευταίους μήνες, με το κοινοβούλιο της χώρας κλειστό από τον περασμένο Ιούλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Τυνησίας συνέλαβε, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ράτσεντ Γκανούτσι και έκανε έφοδο στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του Ennahda, σύμφωνα με αξιωματούχους του κόμματος, την ώρα που η πολιτική κρίση στη χώρα εντείνεται, με δεκάδες συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης και το κοινοβούλιο να παραμένει κλειστό για περισσότερους από οκτώ μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων ο πρόεδρος της χώρας Κάις Σαΐντ κυβερνά με διατάγματα.

Ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Γκανούτσι προσήχθη για ανάκριση και το σπίτι του ερευνήθηκε με εντολή του εισαγγελέα που ερευνά «υποκινητικές δηλώσεις». Η απόφαση για τα επόμενα βήματα ελήφθη με τον εισαγγελέα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Γκανούτσι έχει ήδη αντιμετωπίσει επανειλημμένους γύρους δικαστικών ανακρίσεων τον περασμένο χρόνο με κατηγορίες σχετικά με τα οικονομικά του κόμματος Ennahda και ισχυρισμούς ότι επέτρεψε σε Τυνήσιους να εγκαταλείψουν τη βορειοαφρικανική χώρα και να ενταχθούν στο ISIL (ISIS) καθώς και σε άλλες ένοπλες ομάδες μετά την απομάκρυνση του Μπεν Άλι από την εξουσία το 2011.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP της Τυνησίας μετέδωσε ότι ο Γκανούτσι τέθηκε υπό κράτηση βάσει εντάλματος από εισαγγελείς της αντιτρομοκρατικής στο πλαίσιο έρευνας για πρόσφατα «προκλητικά» σχόλια. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο 81χρονος πλέον πολιτικός, ήταν πολιτικός κρατούμενος τη δεκαετία του 1980 και εξορίστηκε τη δεκαετία του 1990 πριν επιστρέψει κατά τη διάρκεια της δημοκρατικής επανάστασης της Τυνησίας. Υπό την ηγεσία του, το Ennahda κινήθηκε προς το πολιτικό κέντρο, προσχωρώντας σε διαδοχικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς με κοσμικά κόμματα.

Ο Γκανούτσι, που έγινε πρόεδρος του κοινοβουλίου μετά τις εκλογές του 2019, έχει αναδειχθεί ως ο σημαντικότερος επικριτής του προέδρου Κάις Σαΐντ, από τότε που ο τελευταίος έκλεισε το κοινοβούλιο και ανέλαβε ευρείες εξουσίες, υποστηρίζοντας ότι  κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο για «να σωθεί η Τυνησία από χρόνια κρίσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα