ΑΘΗΝΑ
12:38
|
02.05.2024
Ανέφερε την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία της Οχρίδας, με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε την Κυριακή ότι είναι πιθανό να λάβει χώρα ένα δημοψήφισμα για τη Συμφωνία της Οχρίδας με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Οι δηλώσεις του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έγιναν αφότου πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να ρωτηθούν οι πολίτες εάν η συμφωνία που διευκόλυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι εάν η αντιπολίτευση απαιτεί να δοκιμαστεί η νομιμότητά του σε δημοψήφισμα, είναι έτοιμος για αυτό.

«Μερικοί από αυτούς θέλουν να δοκιμαστεί η νομιμότητά μου. Θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό. Είμαι έτοιμος για όλα. Θέλουν δημοψήφισμα. Έχω υποστήριξη ή όχι; Ας κάνουμε δημοψήφισμα», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Η Σερβία και το Κόσοβο κατέληξαν σε συμφωνία στις 27 Φεβρουαρίου για την υπογραφή πρότασης για εξομάλυνση των σχέσεων μετά από συνάντηση στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία ήρθε μετά από 12 ώρες συνομιλιών μεταξύ του Βούτσιτς, του Αλβανού πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι και αξιωματούχων της ΕΕ.

Τα μέρη συμφώνησαν αργότερα για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας στον τελευταίο γύρο συνομιλιών στις 18 Μαρτίου στη Βόρεια Μακεδονία.

Η συμφωνία των 11 σημείων απαιτεί από τις πλευρές να διατηρούν σχέσεις καλής γειτονίας και να αναγνωρίζουν η μία τα έγγραφα της άλλης, όπως διαβατήρια και πινακίδες κυκλοφορίας.

Ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας που ξεκίνησε το 2011, υπό την ηγεσία της ΕΕ, έχει ως στόχο να βρει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για διαφορές στο πλαίσιο μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας.

Η ΕΕ απαιτεί από το Κόσοβο και τη Σερβία να καταλήξουν σε τελική συμφωνία και να επιλύσουν τις διαφορές για να προχωρήσουν στην ένταξή τους στο μπλοκ.

Τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας, αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο ως ξεχωριστή χώρα αφού κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία πριν από 15 χρόνια. Η Σερβία, ωστόσο, συνεχίζει να τη θεωρεί έδαφός της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Νεκρός και δεύτερος πληροφοριοδότης για τα προβλήματα στα Boeing 737

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα