Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να αναπτύξει ξανά πυρηνικά όπλα στη Νότια Κορέα, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην προστασία της ασφάλειας του βασικού ασιατικού συμμάχου της Ουάσιγκτον.
«Το να έχουμε ξανά τακτικά πυρηνικά όπλα στη χερσόνησο θα αποτελούσε σαφή απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας να αποτρέψουμε τη Βόρεια Κορέα», είπε σήμερα ο Μπόλτον στο Reuters στο περιθώριο ενός φόρουμ του Asan Institute for Policy Studies. Στην πολυετή καριέρα του, ο Μπόλτον έχει συνυφάνει το όνομά του με επιθετικές θέσεις εξωτερικής πολιτικής.
Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν πυρηνικά όπλα στη Νότια Κορέα το 1958 αλλά τα απέσυραν το 1991.
Τα σχόλια του Μπόλτον ήρθαν καθώς ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ, ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον χθες ενόψει της συνόδου κορυφής με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της «εκτεταμένης αποτροπής» του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε μια σειρά δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων τους τελευταίους μήνες. Οι δοκιμές στα μέσα Μαρτίου θεωρήθηκαν απάντηση στην ανακοίνωση των μεγαλύτερων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Βόρεια Κορέα επιμένει στη θέση ότι οι δοκιμές της είναι αμυντικού χαρακτήρα και αναγκαίες απέναντι στις απειλές των ΗΠΑ.
Τον Μάρτιο, ορισμένα μέλη του συντηρητικού κόμματος του Γιουν Σουκ-γέολ κάλεσαν τη Σεούλ να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, παρά τις πιθανές διεθνείς επιπτώσεις που θα προέκυπταν από την παραβίαση της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
«Η εκ νέου ανάπτυξη τακτικών [πυρηνικών] όπλων δεν εμποδίζει τη Νότια Κορέα από το να αποκτήσει τη δική της ικανότητα», εξήγησε ο Μπόλτον. «Αλλά μπορεί να μας δώσει λίγο χρόνο να σκεφτούμε αν θέλουμε πραγματικά να το κάνουμε αυτό».
Ο Μπόλτον πρόσθεσε ότι μια «δομή συλλογικής αυτοάμυνας στην Ανατολική Ασία και τον Ινδο-Ειρηνικό» θα μπορούσε να είναι μια λύση στις περιφερειακές διαμάχες. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κοιτάξουν τα αμοιβαία τους συμφέροντα όχι μόνο στο θέμα των πυρηνικών αλλά και ενάντια στην απειλή κρατών όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα, τόσο περισσότερο ασφαλείς είμαστε όλοι», υποστήριξε.
Κατά την επιτυχημένη προεκλογική του εκστρατεία το 2022, ο Γιουν είχε δείξει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Ουάσιγκτον να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη χώρα. Έκτοτε έχει αποστασιοποιηθεί από αυτές τις θέσεις, ενώ ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του, Λι Γιονγκ-σουπ, είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια.
Η Πιονγκγιάνγκ, εν τω μεταξύ, καταδίκασε τις «ανεύθυνες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας» για τις οποίες το υπουργείο Εξωτερικών της σχολίασε τον περασμένο μήνα πως «αυξάνουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου στην κορεατική χερσόνησο».