ΑΘΗΝΑ
04:45
|
03.05.2024
Οι αρχές της Μιανμάρ συνηθίζουν να ανακοινώνουν την παροχή αμνηστίας σε πολλούς κρατούμενους με αφορμή εθνικές ή βουδιστικές γιορτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι προσέφερε αμνηστία σε 2.153 κρατούμενους που είχαν καταδικαστεί για απείθεια προς τους στρατιωτικούς που έχουν καταλάβει την εξουσία στη χώρα, με αφορμή μια βουδιστική γιορτή.

Οι αρχές απελευθέρωσαν «2.153 κρατούμενους που εξέτιαν ποινές αφού καταδικάστηκαν με βάση το άρθρο 505 (a)», διευκρίνισαν σε ανακοίνωσή τους, αναφερόμενες στον νόμο που συχνά χρησιμοποιείται για να καταδικάζονται δημοσιογράφοι ή ακτιβιστές για δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν φόβο ή ανησυχία στους πολίτες.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος απευθύνεται σε «υποκινητές» αντικαθεστωτικών ιδεών, χρησιμοποιείται ευρέως μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021 και προβλέπει ποινές έως και τρία χρόνια φυλάκιση. Ο στρατός από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι ενεργεί με σκοπό «την ηρεμία του λαού» και «με βάση ανθρωπιστικές αρχές».

Ο στρατός της Μιανμάρ έχει καταστείλει τους αντιπάλους του με θανατηφόρα βία και έχει συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους από τότε που ανέλαβε την εξουσία από την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021.

Όσοι κατηγορούνται για υποκίνηση αντιμετωπίζουν έως και τρία χρόνια φυλάκιση.

Δεν ήταν σαφές πότε θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, αλλά συγγενείς συγκεντρώθηκαν έξω από τη φυλακή Insein της Γιαγκόν, όπου κρατούνται πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι, ελπίζοντας στην απελευθέρωσή τους. Η Ημέρα Wesak, που σηματοδοτεί τα γενέθλια του Βούδα, είναι την Πέμπτη.

Ο στρατός συχνά ανακοινώνει αμνηστίες κατά τη διάρκεια μεγάλων εορτών. Απελευθέρωσε περισσότερους από 3.000 κρατούμενους για τον εορτασμό της παραδοσιακής Πρωτοχρονιάς τον περασμένο μήνα, αλλά σε εκείνη την περίπτωση δεν είπε συγκεκριμένα ότι μεταξύ των απελευθερωμένων θα ήταν και πολιτικοί κρατούμενοι.

Η τελευταία αμνηστία ήρθε μια ημέρα αφότου ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ επισκέφθηκε τη Μιανμάρ και είχε συνομιλίες με τον ηγέτη του πραξικοπήματος Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, και έγινε ο πιο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που επισκέφτηκε τη χώρα από τότε που ο στρατός ανέλαβε την εξουσία πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Η χούντα της Μιανμάρ, που κατηγορείται ότι καταστέλλει με τη βία οποιονδήποτε εκφράζεται εναντίον της, έχει καταδικάσει τουλάχιστον 170 δημοσιογράφους σε ποινές φυλάκισης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα