ΑΘΗΝΑ
01:50
|
28.04.2024
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' της Μεγάλης Βρετανίας στέφθηκε το Σάββατο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Μεγάλης Βρετανίας στέφθηκε το Σάββατο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, αναφέρει το TASS. Στο αποκορύφωμα της δίωρης τελετής, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ Τζάστιν Ουέλμπι τοποθέτησε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου του Ομολογητή στο κεφάλι του μονάρχη.

Κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα από καθαρό χρυσό, ζυγίζει 2,2 κιλά. Το στέμμα είναι διακοσμημένο με περισσότερους από 400 πολύτιμους λίθους και φυλάσσεται στον Πύργο του Λονδίνου υπό άγρυπνους φρουρούς. Χρησιμοποιήθηκε για τη στέψη όλων των Βρετανών μοναρχών από τον Κάρολο Β’ (1630-1685). Βάζοντας το στο κεφάλι του μονάρχη, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ πρόφερε τις λέξεις «Ο Θεός να σώσει τον βασιλιά», τις οποίες επανέλαβαν και οι 2.200 καλεσμένοι στο αβαείο.

Όπως μετέδωσε ανταποκριτής του TASS από τους δρόμους του Λονδίνου, μετά την τοποθέτηση του στέμματος στο κεφάλι του μονάρχη, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν «Θεέ σώσε τον βασιλιά» και να κυματίζουν σημαίες. Η ατμόσφαιρα στο δρόμο είναι πολύ φιλική και σχεδόν κάθε δεύτερο άτομο φοράει τα χρώματα της βρετανικής σημαίας.

Λίγο πριν από τη στέψη ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ χρίστηκε να βασιλέψει. Το μυστήριο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ Τζάστιν Γουέλμπι στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο. Από τα μάτια 2.200 καλεσμένων της τελετής και εκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο κρύφτηκε από μια ειδική οθόνη.

Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, ο αρχιεπίσκοπος ρίχνει λάδι από μια αμπούλα – ένα χρυσό σκεύος σε σχήμα αετού – σε ένα κουτάλι στέψης από επιχρυσωμένο ασήμι, το οποίο κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα. Πρόκειται για το μόνο μεσαιωνικό βασιλικο έμβλημα των Βρετανών μοναρχών, το οποίο διατηρήθηκε μετά την Αγγλική Επανάσταση στα μέσα του 17ου αιώνα. Ο αρχιεπίσκοπος άλειψε λάδι στο κεφάλι, το στήθος και τα χέρια του 74χρονου βασιλιά, ο οποίος κάθεται στη δρύινη καρέκλα στέψης του βασιλιά Εδουάρδου στραμμένη προς το βωμό. Πριν από αυτό, ο μονάρχης έβγαλε τον μανδύα του, τα στολίδια του και όλα τα άλλα σύμβολα της θέσης του μπροστά σε μια ανώτερη θεϊκή δύναμη. Τότε ο Κάρολος Γ’ άλλαξε βασιλικά ρούχα.

Πριν από τη στέψη, ο Κάρολος Γ’ δέχτηκε τα βασιλικά ρέγκαλια, τα οποία φέρουν ένα βαθύ συμβολικό νόημα, όπως όλες οι λεπτομέρειες της τελετής. Ένα πολύτιμο σπαθί θυσίας είναι ένα χαρακτηριστικό του βασιλιά ως υπερασπιστή της πίστης και τα χρυσά βραχιόλια είναι σύμβολο ειλικρίνειας και σοφίας. Η δύναμη του μονάρχη – μια χρυσή μπάλα με σταυρό – συμβολίζει τον χριστιανικό κόσμο και το σκήπτρο είναι σύμβολο της βασιλικής εξουσίας και της δικαιοσύνης.

Η τελετή ολοκληρώνεται με την ενθρόνιση. Ο μονάρχης σηκώνεται από την καρέκλα της στέψης, μετακινείται στον κοντινό θρόνο και δίνει όρκο πίστης. Για να επιταχυνθεί η στέψη, αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί η μακρά διαδικασία του «θαυμασμού των συνομηλίκων». Ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Γουίλιαμ της Ουαλίας, θα γονατίσει μπροστά στον πατέρα του και θα ορκιστεί πίστη σε αυτόν, μετά την οποία θα πραγματοποιηθεί η λεγόμενη λαϊκή λατρεία – οι καλεσμένοι της στέψης, καθώς και όσοι την παρακολουθούν στην τηλεόραση, θα προσφερθεούν να ορκιστούν πίστη στον κυρίαρχο.

Τότε η βασίλισσα Καμίλα, η σύζυγος του μονάρχη, χρίστηκε, στέφθηκε και ενθρονίστηκε. Μετά από αυτή τη διαδικασία, θα αναφέρεται απλώς ως η βασίλισσα. Ωστόσο, στην περίπτωσή της, η τελετή ολοκληρώθηκε πιο γρήγορα από του συζύγου της.

Μετά από αυτό, η τελετή τελειώνει και το εστεμμένο ζευγάρι θα κατευθυνθεί πίσω στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με μια επιχρυσωμένη άμαξα του 18ου αιώνα.

Η ΠτΔ στην ενθρόνιση του Βασιλιά Καρόλου Γ’

Στην τελετή ενθρόνισης του βρετανού Βασιλιά Καρόλου Γ’ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο, την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού: «Θέλω να συγχαρώ τον Βασιλιά Κάρολο και τη Βασίλισσα Καμίλα, για την ενθρόνισή τους, εκ μέρους του ελληνικού λαού αλλά και προσωπικά, και να τους ευχηθώ μακρά και επιτυχημένη πορεία. Είμαι βέβαιη ότι ο Βασιλιάς Κάρολος θα συνεχίσει το έργο της αείμνηστης μητέρας του, Βασίλισσας Ελισάβετ, διατηρώντας παράλληλα αμείωτο το ενδιαφέρον του για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας. Γνωρίζοντας την αγάπη του για την Ελλάδα, έχω την πεποίθηση ότι θα συνεισφέρει καθοριστικά στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων». 

ΥΠΕΞ: Συγχαρητήρια στον βασιλιά Κάρολο για την ενθρόνισή του

Θερμά συγχαρητήρια στον βασιλιά Κάρολο, «έναν αποδεδειγμένο φίλο της Ελλάδας», για την ημέρα της ενθρόνισής του, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο ίδιο μήνυμα εύχεται καλή επιτυχία στα καθήκοντά του και τονίζει πως η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση της εξαιρετικής ελληνοβρετανικής συνεργασίας και την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών ιστορικών σχέσεων.

Σημειώνεται πως η ιστορική τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ και της βασίλισσας Καμίλα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ παρουσία περίπου 2.200 προσκεκλημένων. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα