ΑΘΗΝΑ
09:21
|
17.05.2024
Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας υποστήριξε την απόφαση να μην φωτιστεί το εμβληματικό κτίριο της Όπερας του Σίδνεϊ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κρις Μινς, υποστήριξε την απόφαση να μην φωτιστεί το εμβληματικό κτίριο της Όπερας του Σίδνεϊ προς τιμήν της στέψης του Βασιλιά Καρόλου, αναφέροντας ως κύριο λόγο το κόστος μεταξύ 80.000 και 100.000 δολαρίων.

Ο Μινς υποστήριξε ότι το κτίριο φωτίζεται πολύ συχνά για σημαντικές αυστραλιανές επετείους και γιορτές και ως εκ τούτου, οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονταν ακόμα περισσότερο, εάν αυτό φωτιζόταν και για την στέψη του Καρόλου.

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό 2 GB του Σίδνεϊ, είπε: «Φωτιζόταν για τα πάντα, από επίσημες περιστάσεις έως… μια ομάδα ποδοσφαίρου που έκανε περιοδείες».«Φυσικά, σέβομαι τον νέο βασιλιά, αλλά λαμβάνω υπόψη μου το πού και το πότε ξοδεύουμε τα χρήματα των φορολογουμένων».

«Θα ήθελα να το κρατήσω [τον φωτισμό της Όπερας] για την Αυστραλία και τους Αυστραλούς και για στιγμές θυσίας και ηρωισμού για τη χώρα – ή για όταν υπάρχει ένα σημαντικό διεθνές γεγονός στο Σίδνεϊ».

Στις 6 Μαΐου, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ στέφθηκε επίσημα βασιλιάς στην πρώτη στέψη στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1953, μαζί με τη σύζυγό του, τη βασίλισσα, πλέον, Καμίλα Μπόουλς.

Το 2012, το κτίριο φωτίστηκε για 23 ημέρες, αλλά το 2022, καταγράφηκε πως φωτίστηκε για 70 ημέρες λόγω διαφόρων εκδηλώσεων.

Η απόφαση να μη φωτιστεί το κτίριο καταδικάστηκε από τον Αυστραλιανό Μοναρχικό Σύνδεσμο: «Αν ο πρωθυπουργός είχε έρθει σε επαφή με τον Αυστραλιανό Μοναρχικό Σύνδεσμο, τα μέλη μας θα είχαν συνεισφέρει πρόθυμα στη χρηματοδότηση για αυτόν τον σκοπό σε αυτή τη σημαντική περίσταση».

«Από εδώ και στο εξής, εάν οι εισφορές των φορολογουμένων χρησιμοποιηθούν ποτέ για να φωτιστούν κτίρια, θα αποδειχθεί ότι αυτή η απόφαση βασίστηκε στις ρεπουμπλικανικές συμπάθειες του κυρίου Μινς και όχι στο κόστος», συμπλήρωσε η δήλωση.

Το 2020, το κτίριο φωταγωγήθηκε για αν εορταστεί η 20η επέτειος από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλείου από την αθλήτρια Κάθι Φρίμαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Το 2018, ελήφθη η αμφιλεγόμενη απόφαση του να εγκριθεί η προβολή μιας διαφήμισης του οργανισμού ιπποδρομιών της πολιτείας Νέας Νότιας Ουαλίας για έναν νέο ιππόδρομο. Εκατοντάδες πολίτες τότε φώτισαν την Όπερα με φακούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμπορευματοποίηση του κτιρίου.

Ένας εκπρόσωπος της Όπερας είπε ότι βρίσκεται στα σκαριά μια «ενημερωμένη πολιτική φωτισμού, συμπεριλαμβανομένης μεγαλύτερης σαφήνειας σχετικά με τον τύπο και τη συχνότητα των επιτρεπόμενων προβολών», προσθέτοντας ότι «τα τελευταία 10 χρόνια, υπήρξε σημαντική αύξηση στον αριθμό των αιτημάτων φωτισμού, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτικών ομάδων, φιλανθρωπικών οργανώσεων, οργανισμών, ξένων πρεσβειών/προξενείων και της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας».

«Ως μέρος που ανήκει σε όλους τους Αυστραλούς, η όπερα αναλαμβάνει σοβαρά την ευθύνη της να προστατεύει τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του κτιρίου που κατατάσσεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ενώ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινότητας και στις καλλιτεχνικές προσδοκίες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα