ΑΘΗΝΑ
12:28
|
04.05.2024
Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον στρατηγό αλ Μπουρχάν, ο Ερντογάν «εξέφρασε τη θλίψη και την ανησυχία του» σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία είναι «έτοιμη να φιλοξενήσει συνομιλίες» για το Σουδάν, εάν τα εμπόλεμα μέρη αποφασίσουν να ξεκινήσουν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον επικεφαλής του στρατού του Σουδάν, στρατηγό Αμντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, ο Ερντογάν «εξέφρασε τη θλίψη και τις ανησυχίες του» για τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων στην ένοπλη σύγκρουση που ξέσπασε στα μέσα Απριλίου, αναφέρεται σε δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των Τούρκων πολιτών στο Σουδάν και την εκκένωση τους από τη χώρα, ανέφερε η δήλωση.

Η Άγκυρα δηλώνει επίσης πως προτίθεται να συνεχίσει τις προσπάθειές της «σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για να διασφαλίσει ότι ικανοποιούνται οι επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες του σουδανικού λαού».

Ενώ οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των στρατιωτικών αντιπάλων ξεκίνησαν με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον το Σάββατο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, Σαουδάραβας διπλωμάτης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα ότι οι συζητήσεις δεν έφεραν «καμία σημαντική πρόοδο».

Οι έντονες μάχες, που ξέσπασαν ως αποτέλεσμα μιας διαμάχης για την εξουσία μεταξύ των στρατηγών των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν (SAF) και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 550 ανθρώπους, με περίπου 5.000 τραυματίες από τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τους υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά 445 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή άμεσης υποστήριξης σε περίπου 860.000 πρόσφυγες και παλιννοστούντες από το Σουδάν προς το Τσαντ, το Νότιο Σουδάν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί μια τρίτη προεδρική θητεία στις εκλογές της 14ης Μαΐου, έχει επιχειρήσει να τοποθετήσει την Τουρκία στη θέση του μεσολαβητή και σε άλλες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία νωρίς τα ξημερώματα

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα