ΑΘΗΝΑ
03:37
|
06.11.2024
Την δέσμευση των ΗΠΑ πως θα χρησιμοποιήσουν, αν χρειαστεί, πυρηνικά για λογαριασμό της Ιαπωνίας, χαιρέτισε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Japan's Prime Minister Fumio Kishida welcomes U.S. President Joe Biden at Akasaka Palace in Tokyo, Japan, May 23, 2022. REUTERS/Jonathan Ernst
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ιαπωνία ακόμα και με πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση, σχολιάζοντας τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την άμυνα της Ιαπωνίας στο πλαίσιο της Συνθήκης Αμοιβαίας Συνεργασίας και Ασφάλειας, που υποστηρίζεται από όλο το φάσμα των δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών», δήλωσε, μεταξύ άλλων, το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν επίσης τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η αποτρεπτική ισχύς των ΗΠΑ στη διασφάλιση της ασφάλειας της Ιαπωνίας καθώς και της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής, σε συνδυασμό με τις ενισχυμένες αμυντικές δυνατότητες της Ιαπωνίας.

Το σύνταγμα της Ιαπωνίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που γράφτηκε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής-συμμαχικής κατοχής, περιορίζει τον στρατό της χώρας σε μια δύναμη αυτοάμυνας. Η Ουάσιγκτον άρχισε πρόσφατα να ενθαρρύνει το Τόκιο να επαναστρατιωτικοποιηθεί, επικαλούμενη την αυξανόμενη «απειλή» της Κίνας, πράγμα που η Ιαπωνία ξεκίνησε να κάνει αναθεωρώντας την στρατηγική ασφαλείας της.

Ο Μπάιντεν και ο Κισίντα συμφώνησαν στη σημασία της «συνεργασίας με την Κίνα σε κοινές προκλήσεις», αλλά δήλωσαν ότι δεν θα ανεχτούν καμία «μονομερή προσπάθεια αλλαγής του status quo δια της βίας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ειδικά στην Ανατολική Ασία», σε μια προφανή αναφορά στους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να «εισβάλει» στην Ταϊβάν.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είχαν επίσης την ίδια γνώμη σχετικά με την «ισχυρή υποστήριξη» προς την Ουκρανία και τη σημασία της «δέσμευσης και υποστήριξης για τον λεγόμενο “Παγκόσμιο Νότο”», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τόκιο.

Στην ωριαία συνάντηση, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η συμμαχία με τις ΗΠΑ ήταν «ο ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού», ενώ ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται «θεμελιώδεις αξίες».

Στην αρχή της συνάντησης, ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Κισίντα «κύριο Πρόεδρο», αν και η Ιαπωνία δεν έχει πρόεδρο, αλλά πρωθυπουργό και αυτοκράτορα.

Ο Κίσιντα καλωσόρισε τον Μπάιντεν στη γενέτειρά του, Χιροσίμα, την οποία οι ΗΠΑ ισοπέδωσαν με ατομική βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945. Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ παραμένουν η μόνη χώρα που έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο.

Το πρόγραμμα της συνόδου κορυφής της G7 προβλέπει ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας θα επισκεφθούν το Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα, θα καταθέσουν στεφάνια και θα φυτέψουν δέντρα στη μνήμη των σκοτωμένων.

Ο Τζέικ Σάλιβαν ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους των ΗΠΑ καθώς δε θα δόσει κάποια ομιλία στη διάρκεια της επίσκεψης στο μνημείο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα