ΑΘΗΝΑ
15:03
|
27.04.2024
«Έχω κυριολεκτικά υπογράψει όλα τα σχετικά έγγραφα που αναφέρουν ότι έλαβα χάρη», δήλωσε ο Ρομάν Προτάσεβιτς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χάρη απονεμήθηκε στον Ρομάν Προτασέβιτς, τον Λευκορώσο αντιπολιτευόμενο μπλόγκερ που συνελήφθη το 2021, αφού οι λευκορωσικές αρχές υποχρέωσαν αεροσκάφος της Ryanair, στο οποίο επέβαινε, να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, όπως μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

«Έχω κυριολεκτικά υπογράψει όλα τα σχετικά έγγραφα που αναφέρουν ότι έλαβα χάρη. Αυτό, προφανώς, είναι υπέροχη είδηση», είπε στους δημοσιογράφους ο Προτασέβιτς σύμφωνα με το BelTA.

Ο Προτασέβιτς έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών. Μαζί με άλλους δύο ο 27χρονος Προτασέβιτς κατηγορείτο για την διάπραξη τουλάχιστον 1.586 εγκλημάτων. Στις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί περιλαμβανόταν η διοργάνωση μαζικών ταραχών, η προετοιμασία ενεργειών που παραβιάζουν κατάφωρα τη δημόσια τάξη, το αίτημα για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, η σύσταση ή διεύθυνση εξτρεμιστικής οργάνωσης και η συνωμοσία για την κατάληψη της εξουσίας.

Ο Στεπάν Πουτίλο και ο Ίαν Ρούντικ, οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή που βρίσκονται στο εξωτερικό, καταδικάστηκαν ερήμην σε κάθειρξη αντίστοιχα 20 και 19 ετών.

Οι τρεις νεαροί άνδρες είτε είχαν ιδρύσει το αντιπολιτευόμενο μέσο ενημέρωσης Nexta είτε εργάζονταν σ’ αυτό. Το Nexta διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις κινητοποιήσεις που έγιναν τον Αύγουστο του 2020 στη Λευκορωσία σε διαμαρτυρία για την επανεκλογή στην προεδρία της χώρας του Αλεξάντρ Λουκασένκο, δημοσιοποιώντας κυρίως μαζικές εκκλήσεις για διαδηλώσεις και εικόνες από τις κινητοποιήσεις και την καταστολή τους από την αστυνομία.

Τον περασμένο χρόνο η Λευκορωσία χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το Nexta.

Η σύλληψη του Προτάσεβιτς ακολουθήθηκε από την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. εις βάρος του Λουκασένκο.

Μετά τη σύλληψή του, ο Προτασέβιτς είχε εμφανιστεί στην κρατική τηλεόραση να ομολογεί με δάκρυα στα μάτια την ανάμειξή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τη συμμετοχή του σε σχέδιο συνομωσίας για την ανατροπή του Λουκασένκο. Η εξόριστη λευκορωσική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η ομολογία του ήταν πλαστή καθώς είχε ληφθεί με εξαναγκασμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα