ΑΘΗΝΑ
12:20
|
30.04.2024
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος της μακροχρόνιας έκθεσης σε χαμηλή δόση τριτίου και άλλων ραδιονουκλεϊδίων είναι άγνωστος και το σχέδιο πρέπει να καθυστερήσει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ομάδα κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων της Νότιας Κορέας ξεκίνησε μια διήμερη περιοδεία στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που καταστράφηκε από το τσουνάμι μετά τον σεισμό του 2011, για να δει από πρώτο χέρι το αμφιλεγόμενο ιαπωνικό σχέδιο για απελευθέρωση στη θάλασσα επεξεργασμένων ποσοτήτων νερού που ραδιενεργά λύματα.

Αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης και του διαχειριστή του εργοστασίου, Tokyo Electric Power Company Holdings, πρόκειται να συνοδεύσουν την 21μελή αντιπροσωπεία της Σεούλ, στην επίσκεψή της σε εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την επεξεργασία, τους ελέγχους ασφαλείας, τη μεταφορά και την αραίωση του νερού, δήλωσαν Ιάπωνες αξιωματούχοι σήμερα Τρίτη.

Το ιαπωνικό σχέδιο αντιμετωπίζει έντονες διαμαρτυρίες από τις τοπικές αλιευτικές κοινότητες που ανησυχούν για ζημιά στα αλιεύματα και την τουριστική φήμη των περιοχών τους. Οι γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, της Κίνας και των χωρών των νησιών του Ειρηνικού, έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια.

Το σχέδιο απόρριψης επεξεργασμένου νερού αποτελεί ένα από τα ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα μεταξύ του Τόκιο και της Σεούλ, την ώρα που οι δύο χώρες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις διμερείς τους σχέσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως οι απειλές ασφαλείας της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.

«Σκοπεύουμε να δώσουμε λεπτομερείς εξηγήσεις στους Νοτιοκορεάτες ειδικούς καθώς τους δείχνουμε την τελευταία κατάσταση των δεξαμενών και της διαδικασίας», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιασουτόσι Νισιμούρα. «Αναμένω ότι έτσι θα βαθύνει η κατανόηση στη Νότια Κορέα σχετικά με την ασφάλεια του σχεδίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες αξιωματούχους, μόνο ποσότητες νερού που έχουν υποστεί επεξεργασία σε νόμιμα αποδεσμεύσιμα επίπεδα και περαιτέρω αραιωμένες με μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού θα απελευθερωθούν στη θάλασσα περίπου 1 χιλιόμετρο ανοικτά της ακτής στον Ειρηνικό μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας και οι διαδικασίες ασφαλείας και η ελεγχόμενη απελευθέρωση επί δεκαετίες θα το καταστήσουν αβλαβές στους ανθρώπους και τη θαλάσσια ζωή.

Από την άλλη πλευρά, φωνές από τον επιστημονικό χώρο, υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος της μακροχρόνιας έκθεσης σε χαμηλή δόση τριτίου και άλλων ραδιονουκλεϊδίων είναι άγνωστος και το σχέδιο θα πρέπει να καθυστερήσει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: 12χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του 

Χανιά: Εργατικό ατύχημα στην αποκομιδή απορριμμάτων

Λονδίνο: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης με σπαθί

ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα