ΑΘΗΝΑ
06:31
|
26.04.2024
Η Αίγυπτος ανακάλυψε εργαστήρια μουμιοποίησης ανθρώπων και ζώων καθώς και δύο τάφους στον αρχαίο ταφικό χώρο της Σακκάρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αίγυπτος ανακάλυψε εργαστήρια μουμιοποίησης ανθρώπων και ζώων καθώς και δύο τάφους στον αρχαίο ταφικό χώρο της Σακκάρα, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο, σηματοδοτώντας την τελευταία σε μια σειρά ανακαλύψεων που η χώρα ελπίζει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της ζωτικής σημασίας τουριστικής βιομηχανίας της.

Ο Μοσταφά Γουαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε στους δημοσιογράφους ότι τα δύο μεγάλα «εργαστήρια ταρίχευσης» χρονολογούνται από την 30η δυναστεία (380-343 π.Χ.) και την εποχή των Πτολεμαίων (305-30 π.Χ.), αναφέρει το Reuters.

Η ανακάλυψη έγινε μετά από ανασκαφή ενός έτους κοντά στο ιερό της θεάς Bastet, το οποίο φιλοξενεί τις κατακόμβες των μουμιοποιημένων γατών στη Σακκάρα, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

Ήταν το ίδιο σημείο όπου αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες μουμιοποιημένα ζώα και αγάλματα το 2019.

«Βρήκαμε εργαστήρια ταρίχευσης, ένα για ανθρώπους και ένα για ζώα. Βρήκαμε όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν (στη μουμιοποίηση) στην αρχαιότητα», είπε ο Γουαζίρι.

Και τα δύο εργαστήρια περιλάμβαναν πέτρινα κρεβάτια, πήλινα αγγεία, τελετουργικά αγγεία, νάτρινο αλάτι, που είναι ένα από τα κύρια συστατικά για τη μουμιοποίηση, και κλινοσκεπάσματα μεταξύ άλλων οργάνων μουμιοποίησης.

Οι ανασκαφές στη Σακκάρα οδήγησαν επίσης στην ανακάλυψη δύο μικρών τάφων 4.400 και 3.400 ετών, που ανήκαν σε δύο ιερείς, τον Νε Χεσούτ Μπα της πέμπτης δυναστείας του Παλαιού Βασιλείου και τον Μεν Κέμπερ της 18ης δυναστείας του ύστερου βασιλείου αντίστοιχα.

Επιγραφές καλλιέργειας, κυνηγιού και άλλες καθημερινές δραστηριότητες βρέθηκαν στους τοίχους του τάφου του Νε Χεσούτ Μπα, ενώ στον τάφο του Μεν Κέμπερ ήταν χαραγμένες «σκηνές που δείχνουν τον νεκρό σε διαφορετικές θέσεις», δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Αίγυπτος διεξήγαγε εκτεταμένες ανασκαφικές εργασίες στη Σακκάρα και σε άλλες αρχαίες τοποθεσίες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες οδήγησαν σε μια σειρά από σημαντικές ανακαλύψεις.

Η χώρα σχεδιάζει να εγκαινιάσει το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας στα περίχωρα του Καΐρου, αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή αργότερα φέτος.

Η Αίγυπτος ελπίζει ότι μπορεί να προσελκύσει περαιτέρω τους τουρίστες αφού η βιομηχανία άρχισε να ανακάμπτει αργά, έχοντας χτυπηθεί από τον απόηχο της πανδημίας COVID-19 και τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 25,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Σε δημοπρασία ο εξαφανισμένος για 100 χρόνια πίνακας του Κλιμτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα