ΑΘΗΝΑ
17:27
|
18.07.2024
Η κατάρρευση των συνομιλιών της Τζέντα την περασμένη βδομάδα οδήγησε σε νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης, ενώ η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αντιμαχόμενα μέρη του Σουδάν συμφώνησαν σε 24ωρη κατάπαυση του πυρός από το Σάββατο, σύμφωνα με κοινή δήλωση των μεσολαβητών των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας που μεσολάβησαν για τις προηγούμενες εύθραυστες εκεχειρίες.

«Οι εκπρόσωποι των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συμφώνησαν σε 24ωρη κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα που αρχίζει στις 10 Ιουνίου στις 6:00 π.μ. (04:00 GMT)», αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σήμερα.

«Συμφώνησαν επίσης να επιτρέψουν την απρόσκοπτη μετακίνηση και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη χώρα», προστίθεται.

Οι μεσολαβητές χαρακτήρισαν τη νέα 24ωρη εκεχειρία ως κίνηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ίσως επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά προειδοποίησαν επίσης ότι τυχόν παραβιάσεις θα τους ωθούσαν στο να σκεφτούν να αναβάλουν τη διαδικασία.

Νωρίτερα σήμερα, η σουδανική κυβέρνηση ανακοίνωσε «persona non grata» τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Φόλκερ Πέρτες, δύο εβδομάδες αφότου ο αρχηγός του στρατού τον κατηγόρησε ότι πυροδότησε τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη χώρα και προσπάθησε να τον απομακρύνει από τη θέση του.

Η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 1.800 ανθρώπους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Armed Conflict Location and Event Data Project.

Εν τω μεταξύ, το χάος έχει κάνει εκατομμύρια να αφήσουν τα σπίτια τους για να βρουν καταφύγια από τις σφαίρες και τους περιπλανώμενους πλιατσικολόγους εν μέσω διακοπής ρεύματος και έλλειψης νερού, τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών αγαθών.

Οι μάχες μεταξύ των αντίπαλων στρατηγών του Σουδάν έχουν εκτοπίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τις 15 Απριλίου που ξεκίνησαν, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Ολόκληρες συνοικίες του Χαρτούμ δεν έχουν πλέον τρεχούμενο νερό, το ρεύμα είναι διαθέσιμο μόνο για λίγες ώρες την εβδομάδα και τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων στις ζώνες μάχης δεν λειτουργούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αιχμηρό σχόλιο Κασσελάκη για Μητσοτάκη και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Κόντρες στην Τουρκία για την τύχη αδέσποτων σκύλων

Γερμανία: Μειώνει κατά 50% την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία

Σφοδρή αντίδραση της παλαιστινιακής πρεσβείας για το σιωνιστικό παραλήρημα του μουσικού παραγωγού Ιωσήφ Βάγγερ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα