ΑΘΗΝΑ
07:34
|
05.05.2024
Ο γγ του ΟΗΕ πρότεινε την σύσταση ενός οργανισμού στα πρότυπα του ΔΟΑΕ, για την παρακολούθηση της ραγδαίας αναπτυσσόμενης τεχνολογίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιείται για τη διάδοση παραπληροφόρησης και μίσους, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι ενώ η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το καλό της ανθρωπότητας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης απειλούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μιλώντας, χθες Δευτέρα, κατά την έναρξη μιας νέας εκστρατείας κατά της παραπληροφόρησης ο Αντόνιο Γκουτέρες υποστήριξε την πρόταση στελεχών του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ενός φορέα παρακολούθησης παρόμοιου με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Οι διεθνείς ανησυχίες έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, από τότε που εμφανίστηκαν ραγδαίες εξελίξεις στην γενετική τεχνολογία AI – η οποία μπορεί να εκτελέσει εργασίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, όπως απάντηση σε ερωτήσεις, σύνοψη κειμένου και ακόμη και δημιουργία γραμμών κώδικα, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης γίνει επίκεντρο ανησυχίας για την ικανότητά της να δημιουργεί παραπληροφόρηση και απομιμήσεις φωτογραφικών ή βίντεο.

«Ο κώδωνας του κινδύνου για την τελευταία μορφή τεχνητής νοημοσύνης – τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη – είναι εκκωφαντικός και πιο δυνατός από τους σχεδιαστές της», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους. «Επιστήμονες και ειδικοί καλούν τον κόσμο να δράσει, περιγράφοντας την τεχνητή νοημοσύνη ως υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, ενώ μιλούν και για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις», τόνισε.

Ο Γκουτέρες ανακοίνωσε σχέδια, που θα μπουν σε πορεία υλοποίησης ως το τέλος του χρόνου, για τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου συμβουλευτικού οργάνου παρακολούθησης της τεχνητής νοημοσύνης που θα επανεξετάζει τακτικά τις εξελίξεις και θα προχωρά σε συστάσεις για το πώς αυτές θα μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και το κοινό καλό.

«Θα ήμουν ευνοϊκά διατεθειμένος έναντι μιας ιδέας ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης… εμπνευσμένη από το μοντέλο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να είναι «πολύ ενδιαφέρον», αλλά «μόνο τα κράτη μέλη μπορούν να το δημιουργήσουν, όχι η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών».

Ο δημιουργός του ChatGPT, OpenAI, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ένας οργανισμός όπως ο ΔΟΑΕ θα μπορούσε να θέσει περιορισμούς στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και να ελέγχει τη συμμόρφωσή της με τα πρότυπα ασφαλείας, ενώ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποστήριξε την ιδέα και δήλωσε τη διαθεσιμότητα του Λονδίνου να φιλοξενήσει την έδρα του οργανισμού.

Η Βρετανία πρόκειται να φιλοξενήσει τους επόμενους μήνες μια σύνοδο κορυφής για το πώς η συντονισμένη διεθνής δράση μπορεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Γκουτέρες είπε ότι υποστηρίζει το σχέδιο για μια σύνοδο στη Βρετανία και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προηγηθεί «σοβαρή δουλειά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ρωσία: Νέα smartphones που εστιάζουν στην ενίσχυση έναντι της διαρροής δεδομένων

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα