ΑΘΗΝΑ
00:19
|
02.05.2024
Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε κι άλλο αυτό το μήνα, οδηγώντας στην πρόβλεψη πως η ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε κι άλλο αυτό το μήνα, σύμφωνα με έρευνα που επικαλέστηκε χθες το Reuters. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο μήνα υποχώρησης, και μάλιστα σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που προέβλεπαν αναλυτές που επικαλέστηκε το πρακτορείο.

Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγεί η έρευνα είναι ότι η γερμανική ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Ifo του Μονάχου αποτύπωσε ότι ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε στο 88,5 αυτόν τον μήνα από το 91,5 του Μαΐου.

«Η διάθεση της γερμανικής οικονομίας έχει σκοτεινιάσει αισθητά», ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τον πρόεδρο του Ifo, Κλέμενς Φουεστ.

Το Reuters επικαλέστηκε τον επικεφαλής των ερευνών του Ifo, Κλάους Ουολράμπε, ο οποίος είπε ότι το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης ύφεσης είναι ισχυρό, καθώς η εγχώρια ζήτηση είχε πέσει κατακόρυφα και οι προσδοκίες των εξαγωγέων έχουν υποχωρήσει.

«Έχει γίνει πιθανότερο το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να συρρικνωθεί επίσης το δεύτερο τρίμηνο», είπε στο Reuters.

Η έρευνα του Ifo αποκάλυψε τη μεγαλύτερη μηνιαία επιδείνωση στη μεταποίηση, η οποία συνδιάστηκε επιπλέον με βραδύτερη άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών. «Είναι σαφές ότι η βιομηχανία παραμένει υπό πίεση από τη μείωση της ζήτησης, σύμφωνα με τους PMI της Παρασκευής που οδήγησαν τη βιομηχανία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βαθιά σε συσταλτικό έδαφος εν μέσω ταχείας συρρίκνωσης των εκκρεμοτήτων και αποθεμάτων», δήλωσε ο Μετέους Ούρμπαν, ανώτερος οικονομολόγος στην Oxford Economics.

Εν τω μεταξύ, η Bundesbank δήλωσε χθες ότι η ύφεση στη Γερμανία θα τελειώσει σύντομα και αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα φτάσει σύντομα στο χαμηλότερο σημείο της, σημείωσαν σε έκθεση ειδικοί της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, εννοώντας πως έπειτα θα ξεκινήσει να ανακάμπτει. «Χάρη στους έντονα αυξανόμενους μισθούς, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των ιδιωτικών νοικοκυριών σταθεροποιείται παρά τον πληθωρισμό που παραμένει πολύ υψηλός», υποστήριξαν.

Οι αναλυτές, ωστόσο, ακούγονται λιγότερο αισιόδοξοι. Η Φραντσίσκα Πάλμας, ανώτερη οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, δήλωσε, όπως παραθέτει το Reuters, ότι «η πτώση του γερμανικού Ifo, μαζί με την πτώση των PMIs, υποδηλώνουν ότι το γερμανικό ΑΕΠ πιθανώς συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο το δεύτερο τρίμηνο του έτους».

Η εταιρεία ερευνών αναμένει ότι η γερμανική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, εκτίμηση που συμμερίζεται και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιοργκ Κράμερ: «Αισθανόμαστε επιβεβαιωμένοι στις προβλέψεις μας ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», προειδοποίησε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα