ΑΘΗΝΑ
16:14
|
02.05.2024
«Σας ευχαριστώ για την ανησυχία σας για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν πρέπει να ανησυχείτε», δήλωσε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος σε Δυτικούς αξιωματούχους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για να απαντήσει σε ερωτήσεις των δυτικών, κυρίως, μέσων ενημέρωσης σχετικά με τα πιο πιεστικά διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία μετά την… ανταρσία Πριγκόζιν.

«Η Δύση δεν πρέπει να ανησυχεί, η Ρωσία πάντα έβγαινε πιο δυνατή από όλα τα προβλήματα»

«Η Δύση δεν πρέπει να ανησυχεί για τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας, η χώρα έχει βγει πιο δυνατή από όλα τα προβλήματα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διαδικτυακή ενημέρωση.

«Σας ευχαριστώ για την ανησυχία σας για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν πρέπει να ανησυχείτε», είπε ο Λαβρόφ, απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Σχετικά με την απόπειρα ανταρσίας στη Ρωσία, ο Λαβρόφ είπε ότι «η Ρωσία έβγαινε πάντα πιο δυνατή από κάθε πρόβλημα».

Ο Λαβρόφ υπενθύμισε πως το περασμένο Σάββατο ορισμένοι Δυτικοί αξιωματούχοι, στα σχόλια τους για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, είπαν ότι «η πρόσοψη των ρωσικών αρχών έχει ραγίσει» και ότι κάνουν τα πάντα σωστά όσον αφορά την Ουκρανία. Ο Λαβρόφ επισήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο οι Δυτικοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι ήταν αυτοί (και όχι η Ουκρανία) που βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Λαβρόφ υπενθύμισε επίσης τη δήλωση του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ ότι η Δύση έκανε το σωστό εξοπλίζοντας την Ουκρανία και ζήτησε να αυξηθούν οι προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Πρόκειται για μια έμμεση, αλλά πολύ σαφή, ρητή αναγνώριση του ποιος βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον ποιου», επεσήμανε ο Λαβρόφ. «Λοιπόν, σας ευχαριστώ για την ανησυχία σας, αλλά μπορούμε να το χειριστούμε μόνοι μας, κατέληξε.

Σχετικά με της παραβιάσεις του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι η ίδια η Μόσχα έχει αμφιβολίες σχετικά με τις ικανότητες πολλών πολιτικών της Δύσης. Ζήτησε μάλιστα τη διεύρυνση της συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των ασιατικών, αφρικανικών και λατινοαμερικανικών χωρών ώστε να μετριαστεί αυτό που χαρακτήρισε ως παγκόσμια δυτική κυριαρχία.

Επιπλέον, ο Λαβρόφ τόνισε πως η Ρωσία γνωρίζει πολλές παραβιάσεις από τη Γραμματεία του ΟΗΕ του άρθρου του καταστατικού του οργανισμού που της απαγορεύει να λαμβάνει οδηγίες από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Η Γραμματεία του ΟΗΕ είναι υποχρεωμένη βάσει του άρθρου 100 του Χάρτη [του οργανισμού] να ενεργεί αμερόληπτα και δεν έχει δικαίωμα να λαμβάνει οδηγίες από καμία κυβέρνηση. Γνωρίζουμε πολλά παραδείγματα άμεσης παραβίασης αυτής της απαίτησης, επισήμανε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, η αυστηρή τήρηση του Καταστατικού του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της είναι «ολοένα και πιο κραυγαλέοι και επιπόλαιοι στις προσπάθειές τους να χρησιμοποιήσουν τις γραμματείες διεθνών οργανισμών».

Η Ουάσιγκτον παρακάμπτει καθιερωμένες διαδικασίες και πιέζει αποφάσεις για τη δημιουργία τέτοιων μυστικών μηχανισμών που είναι σε μεγάλο βαθμό υποταγμένοι στα δυτικά συμφέροντα και δεν έχουν εντολή συναίνεσης, τόνισε ο Λαβρόφ.

Επανέλαβε, τέλος, την κατηγορία της Μόσχας ότι η Δύση – και κυρίως οι ΗΠΑ – προσπαθεί να εμποδίσει τη Ρωσία και την Κίνα από το να δρουν ανεξάρτητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Ουκρανία στοχεύει πολιτικές υποδομές»

Επιπλέον, ο Λαβρόφ διέψευσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θέτουν σκοπίμως στο στόχαστρο αμάχους στην Ουκρανία και υποστήριξε ότι στοχοθετούν μόνο στρατιωτικές υποδομές ή άλλους στρατιωτικούς στόχους.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει την Μόσχα ότι στοχοθετεί πολιτικές υποδομές, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατοικίες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ανέπτυξε στρατεύματα και βαρέα όπλα με στόχο πολιτικές υποδομές όπως σχολεία και κτίρια διαμερισμάτων στο πλαίσιο του πολέμου με την Ρωσία και χαρακτήρισε αυτές τις τακτικές εγκλήματα πολέμου.

«Αναίσχυντες» οι πιέσεις της Δύσης

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε μάλιστα τη Δύση ότι ασκεί «αναίσχυντες πιέσεις» σε χώρες της Αφρικής και στην Λατινική Αμερική για να συμμορφώνονται με μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της Ρωσίας για την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι χώρες θα πρέπει να επιτρέπεται να επιλέγουν πως να διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με την Ρωσία.

Η Δύση έχει επιβάλει βαριές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αλλά πολλές χώρες στον αναπτυσσόμενο χώρο, ανάμεσά τους και οι ασιάτες γίγαντες Κίνα και Ινδία, δεν έχουν λάβει ανάλογα μέτρα κατά της Μόσχας.

Η Ρωσία θα απαντήσει στις προσπάθειες επέκτασης της επιρροής του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής

Οι προσπάθειες των δυτικών χωρών να επεκτείνουν την επιρροή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής απαιτούν απάντηση από τη Μόσχα, δήλωσε, επίσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Πάντα επισημάναμε και καταλήγαμε σε σχετική συναίνεση με τους συναδέλφους μας στο Αρκτικό Συμβούλιο, ότι δεν υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την περιοχή [της Αρκτικής] που απαιτούν λύσεις που συνεπάγονται την προβολή στρατιωτικής δύναμης. Ωστόσο, η όρεξη του ΝΑΤΟ αυξάνεται. Εσείς μπορείτε να δει ότι έχει «καταπιεί» τη Φινλανδία και τώρα προσπαθεί να αποτρέψει τη Σουηδία από το να «κάψει το Κοράνι» ώστε να την εισαγάγει πιο γρήγορα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αυτές οι διαδικασίες δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Θα τις λάβουμε υπόψη με μέσα των στρατιωτικών και τεχνικών μας δραστηριοτήτων», προειδοποίησε ο Λαβρόφ, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Αρκτική.

Η Μόσχα ενδιαφέρεται να βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης στο Σουδάν

Τέλος, ο Λαβρόφ δήλωσε πως Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση στο Σουδάν με ανησυχία και ενδιαφέρεται να βοηθήσει στην εξομάλυνσή της.

«Η Ρωσία παρακολουθεί με ανησυχία τι συμβαίνει στο Σουδάν και ενδιαφέρεται να βοηθήσει στη δημιουργία των συνθηκών για την εξομάλυνση της κατάστασης. Μέσω της πρεσβείας μας, η οποία παραμένει στο Χαρτούμ, είμαστε σε επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Είναι ιδιαίτερης σημασίας για εμείς σήμερα για να ακούσουμε τις εκτιμήσεις σας για την κατάσταση», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα