ΑΘΗΝΑ
11:31
|
02.05.2024
Δήλωσε ότι η αναταραχή υποχωρεί, ωστόσο κάλεσε σε επιφυλακή ενόψει της Ημέρας της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tην επιβολή προστίμων στις οικογένειες των νέων που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες ταραχές στη χώρα, πρότεινε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Με το πρώτο έγκλημα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιβάλλουμε κυρώσεις στις οικογένειες οικονομικά και εύκολα», είπε ο Μακρόν στους δημάρχους που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ελιζμ αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien.

Τις πρώτες ημέρες των επειδοδίων που ακολούθησαν την αστυνομική δολοφονία του 17χρονου Ναέλ, ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι «ευθύνη των γονιών να τους κρατήσουν στο σπίτι», εν μέσω αναφορών ότι έφηβοι κι ακόμα και παιδιά ηλικίας 12 ετών είχαν τεθεί υπό κράτηση. «Δεν είναι δουλειά του κράτους να ενεργεί στη θέση [των γονέων]», συμπλήρωνε τότε.

Διάφορες γαλλικές αρχές σε πολλούς δήμους είχαν πει ότι υπήρξε κάμψη των επεισοδίων, ανέφερε νωρίτερα το Politico, αφού από το βράδυ της Δευτέρας έως τα ξημερώματα της Τρίτης συνελήφθησαν 72 άτομα, αριθμός πολύ μικρότερος από τους αντίστοιχους των προηγούμενων ημερών.

Τέσσερα τμήματα της αστυνομίας και της χωροφυλακής δέχθηκαν επίσης επίθεση αργά τη Δευτέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του Παρισιού, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί αστυνομικών ή χωροφυλάκων. Περίπου 45.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα.

Στη Λυόν, ομάδες ακροδεξιών βγήκαν στους δρόμους για να συγκρουστούν με τους διαδηλωτές. Ο δήμαρχος στην πόλη Εβρέ στη Νορμανδία ζήτησε με επιστολή του προς τον Μακρόν να κατεβάσει τον στρατό ενώ «προειδοποίησε» ότι οι κάτοικοι της πόλης του θα «αναγκαστούν» να υπερασπιστούν μόνοι τους τον εαυτό τους. Ομάδες ακροδεξιών βγήκαν στους δρόμους αρκετών γαλλικών πόλεων μέσα στο πλαίσιο «περιφρουρήσεων», ενώ αναφέρονται και επιθέσεις σε διαδηλωτές.

«Θα είμαι ακόμη πολύ προσεκτικός τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε, σύμφωνα με το BFMTV, σήμερα ο Μακρόν ενώπιον των 300 δημάρχων, οι πόλεις των οποίων αγγίχτηκαν από την αναταραχή. «Αλλά η κορύφωση που ζήσαμε τις πρώτες νύχτες έχει τελειώσει», υποστήριξε.

Ο Μακρόν δήλωσε επιπλέον πως είναι ώρα να «ξεκινήσει η επίπονη, μακροπρόθεσμη δουλειά που απαιτείται για να κατανοήσουμε τους βαθύτερους λόγους που οδήγησαν σε αυτά τα γεγονότα», σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου.

Κάλεσε, ωστόσο, σε επιφυλακή ενόψει της Ημέρας της Βαστίλης, την Παρασκευή, 14 Ιουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα