ΑΘΗΝΑ
16:11
|
02.05.2024
Τα όσα συνέβησαν δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομικών πόρων, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, εξαίροντας για ακόμα μια φορά την δράση της γαλλικής αστυνομίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η τάξη αποκαταστάθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην καταστολή και την ύφεση της βίαιης νεολαιίστικης εξέγερσης που ακολούθησε την αστυνομική δολοφονία ενός αλγερινής καταγωγής 17χρονου σε προάστιο του Παρισιού.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της Πω, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα ο Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Βιώσαμε όλοι μια σημαντική στιγμή στη ζωή του έθνους. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Η πρώτη απάντηση είναι η τάξη, η ηρεμία και η αρμονία και στη συνέχεια πρέπει να εργαστούμε για τις βαθύτερες αιτίες αυτού που συνέβη».

Πάντως -και αυτό ίσως να έδειχνε από την αρχή και το πού θα αναζητήσει τις «βαθύτερες αιτίες»-, σε ό,τι αφορά τις αμεσότερες αιτίες, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει ως τώρα σταθεί τόσο στη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από την αστυνομία, τις οποίας δείχνει διατεθειμένος να δικαιολογήσει κάθε δράση, καθώς προσφέυγει ολοένα και συχνότερα στην κατασταλτική της ισχύ, όσο στο ότι οι νέοι παίζουν βίαια βίντεο γκέιμς και έχουν, κατά τη γνώμη του, λάβει κακή ανατροφή.

«Θα λάβουμε ορισμένες αποφάσεις μεγάλης εμβέλειας τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε στη συνέχεια ο Mακρόν σημειώνοντας ότι ο γαλλικός λαός είναι «σοκαρισμένος» και ότι ο ίδιος επιθυμεί να δράσει με «αυστηρότητα και αποφασιστικότητα». «Είναι ζήτημα οικονομικών πόρων; Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η μόνη απάντηση», συνέχισε, εξαίροντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι αστυνομικές αρχές τις πρόσφατες ταραχές.

Σημειώνεται ότι εχθές, ένας 27χρονος έπεσε νεκρός, αφότου χτυπήθηκε από ένα flash-ball, από αυτά που χρησιμοποιήσε εκτεταμένα η γαλλική αστυνομία για την καταστολή των ταραχών.

Αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης 6 Ιουλίου δεν αναφέρθηκαν βίαια επεισόδια. Μόνο 20 άτομα συνελήφθησαν και ο αριθμός των περιστατικών που καταγράφηκαν είναι μειωμένος, επισημαίνουν οι γαλλικές αρχές. 

«Η χθεσινή νύχτα έδειξε ότι η κατάσταση έχει επανέλθει λίγο πολύ στο φυσιολογικό», δήλωσε η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε περιοχές που σημειώθηκαν ταραχές. «Παραμένουμε, φυσικά, σε εξαιρετική επαγρύπνηση, μειώνοντας πολύ σταδιακά τα μέτρα ασφαλείας», πρόσθεσε, λέγοντας επίσης ότι είναι «αποφασισμένη να μην υπάρξει καμία ατιμωρησία για τους δράστες αυτής της βίας».

Ο Μακρόν μίλησε για ύφεση των ταραχών και προ δύο ημερών, καλώντας ωστόσο σε ετοιμότητα ενόψει της Ημέρας της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου τις αστυνομικές δυνάμεις. Στην ίδια του ομιλία πρότεινε την επιβολή προστίμων στις οικογένειες των συλλαμβανόμενων εφήβων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Νίσυρος: Προφυλακιστέος ο αρχαιοφύλακας που παρενοχλούσε ανήλικα

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα