ΑΘΗΝΑ
18:19
|
02.05.2024
Νέο κύμα διαδηλώσεων με επίκεντρο τις περιοχές με ορυχεία ξεκινάει στο Περού, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την απελευθέρωση του Πέντρο Καστίγιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κάτοικοι των κεντρικών περιοχών με ορυχεία στο Περού αναμένεται να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις που θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα κατά της κυβέρνησης της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία την Τρίτη κατήγγειλε τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις ως «απειλή για τη δημοκρατία».

Κοινότητες κατά μήκος του κύριου διαδρόμου εξόρυξης στο Περού – ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο – έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις, που ξεκινούν την Τετάρτη, δήλωσαν ηγέτες ΜΚΟ.

Η παραγωγή εξόρυξης επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου γύρου διαδηλώσεων μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Πέντρο Καστίγιο, ο οποίος συνελήφθη μετά από απόπειρα διάλυσης του Κογκρέσου.

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένες αντιπροσωπείες από τις εξορυκτικές κοινότητες θα φτάσουν στη Λίμα και θα κινητοποιηθούν επίσης στις κοινότητές τους όπως στις αρχές του έτους», δήλωσε ο Χοσέ δε Ετσάβε, επικεφαλής της περιβαλλοντικής ΜΚΟ CooperAccion, που παρακολουθεί τις συγκρούσεις στα ορυχεία.

Ο διάδρομος εξόρυξης, που διασχίζει φτωχές, σε μεγάλο βαθμό ιθαγενείς κοινότητες στο νότο του Περού, μεταφέρει χαλκό από ορυχεία όπως το Las Bambas, το Antapaccay της εταιρείας Glencore και το Constancia της Hudbay.

Η κυβέρνηση του Περού έχει προειδοποιήσει ότι οι αρχές θα αντιδράσουν στις διαμαρτυρίες, που καλούνται από συνδικάτα και αριστερές ομάδες, με «νόμιμη χρήση βίας».

Το κύμα των διαδηλώσεων που ξέσπασε στις αρχές του χρόνου στο Περού είχε μεγάλο αριθμό νεκρών διαδηλωτών λόγω της ασύδοτης αστυνομικής βίας, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν «παράνομες εκτελέσεις» από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση του Καστίγιο, την παραίτηση της Μπολουάρτε, το κλείσιμο του αντιδημοφιλούς Κογκρέσου του Περού και ένα νέο σύνταγμα. Η Μπολουάρτε είπε σε ομιλία της την Τρίτη ότι η κυβέρνηση «δεν είναι σε θέση να επιλύσει» τέτοιες απαιτήσεις.

Η Μπολουάρτε πρόσθεσε ότι οι διαδηλώσεις αντιπροσωπεύουν «απειλή για τη δημοκρατία» και ότι «δεν πρόκειται να επιτραπούν πράξεις βίας».

Η κυβέρνησή της έχει τοποθετήσει στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος του διαδρόμου εξόρυξης και έχει θεσπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αναστέλλοντας τα συνταγματικά δικαιώματα όπως η ελευθερία του συνέρχεσθαι και η ελευθερία μετακίνησης ως τρόπο παρεμπόδισης των διαδηλώσεων, ανέφερε ο Δε Ετσάβε.

Ο υπουργός Οικονομίας Άλεξ Κοντρέρας δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι η διατήρηση της ειρήνης είναι το κλειδί για την οικονομία του Περού.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων, οι οποίες ονομάστηκαν «η τρίτη κατάληψη της Λίμα», είπαν ότι οι διαδηλωτές προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον φτωχότερο νότο του Περού και όχι από την πιο οικονομικά ευημερούσα πρωτεύουσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μηχανική βλάβη στο πλοίο Power Jet: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών από Μ. Παρασκευή ως Τετάρτη Πάσχα

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα