ΑΘΗΝΑ
12:57
|
02.05.2024
«Ο κινεζικός λαός δεν θα ξεχάσει έναν παλιό φίλο», είπε ο Κινέζος πρόεδρος στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που έκλεισε φέτος τα 100.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε με τον βετεράνο διπλωμάτη των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ στο Πεκίνο, ανέφεραν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

Ο Κίσινγκερ συναντήθηκε με τον Σι στον κρατικό ξενώνα Ντιαογιουτάι, ανέφερε το CCTV. «Ο κινεζικός λαός δεν θα ξεχάσει έναν παλιό φίλο, δεν θα ξεχάσει την ιστορική συνεισφορά σας στην προώθηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και στην ενίσχυση της φιλίας των ανθρώπων των δύο χωρών», είπε ο Σι.

Ο 100χρονος Κίσινγκερ συναντήθηκε επίσης με τον προηγούμενο υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, και με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας, Λι Σανγκφού, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον είπε ότι γνώριζε για το ταξίδι του Κίσινγκερ στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, αλλά σημείωσε ότι ο Κίσινγκερ δεν ενεργούσε για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε πως δεν βλέπει παραβίαση των κυρώσεων. «Θα αντιτασσόμασταν σε οποιονδήποτε παραβιάζει τις κυρώσεις μας, αλλά δεν καταλαβαίνω ότι μια συνάντηση παραβιάζει αυτές τις κυρώσεις. Στην πραγματικότητα, έχουμε πει ότι πιστεύουμε ότι ο δικός μας υπουργός Άμυνας θα μπορούσε να συναντηθεί με τον υπό κυρώσεις υπουργό Άμυνας, και αυτό θα ήταν σκόπιμο». Πρόσθεσε ότι δε θεωρεί απίθανο ο Κίσινγκερ να μοιραστεί με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το τι συζήτησε στην Κίνα.

Επισημαίνεται ότι η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε πρόσφατα μια συνάντηση μεταξύ του Λι Σανγκφού και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στο Διάλογο Shangri-La νωρίτερα αυτό το έτος, αν και οι δύο αξιωματούχοι είχαν μια σύντομη συνομιλία στη σύνοδο κορυφής στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με την κινεζική ανάγνωση, ο Κίσινγκερ είπε ότι βρισκόταν στο Πεκίνο «ως φίλος της Κίνας» και ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα πρέπει να εξαλείψουν τις παρεξηγήσεις, να συνυπάρξουν ειρηνικά και να αποφύγουν την αντιπαράθεση».

«Η ιστορία και η πρακτική έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα έχουν την πολυτέλεια να αντιμετωπίζουν τον άλλον ως αντίπαλο», είπε, σύμφωνα με το Πεκίνο, ο Κίσινγκερ. Ο Λι είπε στον Κίσινγκερ ότι «μερικοί άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνάντησαν την Κίνα στα μισά του δρόμου, με αποτέλεσμα οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ να κυμαίνονται στο χαμηλότερο σημείο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων».

Προέτρεψε τις ΗΠΑ να κάνουν τη «σωστή στρατηγική κρίση» και είπε ότι ελπίζει ότι το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν ακόμα να συνεργαστούν για να προωθήσουν την «υγιή και σταθερή ανάπτυξη» των σχέσεων μεταξύ των χωρών και των στρατευμάτων τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κίσινγκερ, ο Γουάνγκ Γι μετέφερε ένα μήνυμα που αντανακλά τις ανησυχίες του Πεκίνου για την αμερικανική πολιτική απέναντί του: «Η προσπάθεια μεταμόρφωσης της Κίνας είναι αδύνατη και ο αποκλεισμός και ο περιορισμός της Κίνας είναι ακόμη πιο αδύνατος», είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κίνας.

«Η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα απαιτεί διπλωματική σοφία τύπου Κίσινγκερ και πολιτικό θάρρος τύπου Νίξον». είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

File:Kissinger Mao.jpg - Wikimedia Commons

Ο Κίσινγκερ υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στις κυβερνήσεις των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ και έπαιξε βασικό διπλωματικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου τη δεκαετία του 1970. Επισκέπτεται τακτικά την Κίνα από τότε που άφησε τα καθήκοντά του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα