ΑΘΗΝΑ
04:30
|
02.05.2024
Η στρατηγική περιγράφει την Κίνα ως «ταυτόχρονα εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γερμανική κυβέρνηση δημοσίευσε χθες την πρώτη της «Στρατηγική για την Κίνα». Το έγγραφο εστιάζει κυρίως στη μείωση της εμπορικής εξάρτησης από τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, τον οποίο το Βερολίνο ονομάζει πλέον  «συστημικό αντίπαλο», που «συνιστά μια αυξανόμενη απειλή την περιφερειακή σταθερότητα και τη διεθνή ασφάλεια».

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, με τις εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ των δύο εθνών να αγγίζουν σχεδόν τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ  το 2022, σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση.

Το 40 σελίδων (στην έκδοσή του στα αγγλικά) έγγραφο της νέας στρατηγικής, που δημοσιεύθηκε χθες  στην ιστοσελίδα του ηγούμενου από την Αναλένα Μπέρμποκ γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι η Κίνα έχει αλλάξει και η Γερμανία πρέπει ως εκ τούτου να προσαρμόσει ανάλογα στάση της.

Έχοντας επιτύχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, το Πεκίνο ακολουθεί τώρα μια οικονομική πολιτική που «στοχεύει να κάνει το ίδιο λιγότερο εξαρτημένο από άλλες χώρες, ενώ προσπαθεί να κάνει άλλες [χώρες]  περισσότερο εξαρτημένες από την Κίνα», αναφέρει το έγγραφο.

Το έγγραφο τονίζει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν επιδιώκει να αποσυνδεθεί από το Πεκίνο, αλλά να διατηρήσει τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς με την Κίνα, μειώνοντας όμως τις εξαρτήσεις σε κρίσιμους τομείς με το να διαφοροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού της – στόχος που αναφέρεται ως «επειγόντως αναγκαία απο-ρισκοποίηση (de-risking)».

Το έγγραφο αναφέρεται επιπλέον στο παράδειγμα της μέχρι πρότινος εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία στην προμήθεια ενέργειας και τονίζει την ανάγκης να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις  με άλλες χώρες σε τομείς που είναι κρίσιμοι για την ενεργειακή μετάβαση ή την τεχνολογική καινοτομία.

«Είναι προτεραιότητα για εμάς να μειώσουμε αυτούς τους κινδύνους γρήγορα και με κόστος που να είναι αποδεκτό για τη γερμανική οικονομία», αναφέρει το κείμενο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Γερμανία εξαρτάται από την Κίνα σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μετάλλων και στοιχείων σπανίων γαιών, ιατρικής τεχνολογίας και φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και στην τεχνολογία πληροφοριών και στις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή ημιαγωγών.

Η Γερμανία στοχεύει να επεκτείνει τη δική της τεχνολογική ικανότητα και να διαφοροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Η στρατηγική περιγράφει την «απο-ρισκοποίηση» ως «ένα πρόσφορο συμπλήρωμα στην πραγματική μας δύναμη, δηλαδή το άνοιγμα του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μας συστήματος».

Η στρατηγική περιγράφει την Κίνα ως «ταυτόχρονα εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο». Παρά τις ανησυχίες του, το Βερολίνο δηλώνει πως σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία με την Κίνα, η οποία παραμένει «απαραίτητος εταίρος» σε τομείς όπως ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, η επισιτιστική ασφάλεια και η επίλυση κρίσεων χρέους διεθνώς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα