ΑΘΗΝΑ
09:55
|
27.04.2024
Στα κρίσιμα για την παραγωγή ημιαγωγών μέταλλα της Κίνας αναφέρθηκε κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής της στο Πεκίνο η Τζάνετ Γέλεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να «διαφοροποιήσουν» και όχι να «αποσυνδέσουν» την οικονομία τους από την κινεζική, καθώς μια τέτοια κίνηση θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια αγορά, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Πεκίνο σήμερα. Υποστήριξε, δε, ότι ο «υγιής» ανταγωνισμός είναι περισσότερο επωφελής και για τις δύο χώρες, αν και σε γενικές γραμμές είναι μάλλον οι ΗΠΑ εκείνες που προτιμούν τον παρεμβατισμό και τους περιορισμούς στην προσπάθειά τους να αντέξουν τον ανταγωνισμό του οικονομικού γίγαντα της Ασίας.

Η Γέλεν πραγματοποιεί ένα τετραήμερο ταξίδι στην Κίνα, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας «σταθερής και εποικοδομητικής σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών.

«Προσπαθούμε να διαφοροποιηθούμε, όχι να αποσυνδεθούμε», εξήγησε η Γέλεν. «Μια αποσύνδεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα ήταν αποσταθεροποιητική για την παγκόσμια οικονομία και θα ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβεί».

Της επίσκεψης της Γέλεν είχε προηγηθεί εκείνη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μετέβη στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, σε μία προσπάθεια άμβλυνσης των εντάσεων, η οποία υποβαθμίστηκε εν μέρει από το γεγονός ότι, την ακριβώς επόμενη ημέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αποκάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ως «δικτάτορα».

Η αποστροφή του Μπάιντεν αποτελούσε κομμάτι μιας ευρύτερης αναφοράς του στην υπόθεση «των κατασκοπευτικών αεροστάτων», για την οποία ο Μπλίνκεν την προηγούμενη μέρα έλεγε ότι αποτελεί ένα κεφάλαιο που πρέπει να κλείσει.

Πάντως, η επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε σε κινεζικές «άδικες οικονομικές πρακτικές», απέναντι στις οποίες θα παρέμβουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους και δήλωσε ότι «ανησυχεί» για τους ελέγχους των εξαγωγών, αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι από τον επόμενο μήνα θα απαιτούνται ειδικές άδειες για την εξαγωγή γαλλίου και γερμανίου. Πρόκειται για δύο μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών.

«Ακόμα αξιολογούμε τον αντίκτυπο αυτών των ενεργειών, αλλά μας υπενθυμίζουν τη σημασία της οικοδόμησης ανθεκτικών και διαφοροποιημένων αλυσίδων εφοδιασμού», είπε η Γέλεν σε μια συνάντηση με αμερικανικές επιχειρήσεις στο Πεκίνο.

Σε σημερινή του ανακοίνωση το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν «συγκεκριμένες ενέργειες» για να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους διμερείς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς.

Εδώ και αρκετούς μήνες, η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για τους ημιαγωγούς και άλλες τεχνολογίες.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση των τεχνολογικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ και στον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας σε προηγμένες τεχνολογίες. Η Ουάσιγκτον εισήγαγε σαρωτικούς κανόνες ελέγχου των εξαγωγών, αποκόπτοντας ουσιαστικά την Κίνα από ορισμένα τσιπ ημιαγωγών που κατασκευάζονται με αμερικανικό εξοπλισμό.

Η Γέλεν είπε ότι στις συναντήσεις της με την κινεζική κυβέρνηση, «είχε ξεκαθαρίσει ότι οι ενέργειες που πραγματοποιούμε για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν στενά».

Το Πεκίνο έχει λάβει μέχρι στιγμής περιορισμένα μέτρα ως απάντηση, με σημαντικότερη πρόσφατη αντίδραση το ότι τον Μάιο απαγόρευσε τα τσιπ τηςMicron, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας τσιπς των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι μετά από ανασκόπησή τους, η χρήση των τσιπς της αμερικανικής εταιρείας εγκυμονεί «σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του δικτύου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα