ΑΘΗΝΑ
00:50
|
28.04.2024
Η μείωση του συνολικού πληθυσμού της χώρας μετριάζεται μερικώς από την αύξηση των αλλοδαπών κατοίκων της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώθηκε για πρώτη φορά και στους 47 νομούς της, ενώ ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων της έφτασε σε νέο υψηλό, φτάνοντας σχεδόν τα 3 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, υπογραμμίζοντας τον αυξανόμενο ρόλο που παίζουν οι μη Ιάπωνες κάτοικοι και εργαζόμενοι στη γερασμένη χώρα.

Ο πληθυσμός των Ιαπώνων υπηκόων μειώθηκε το 2022 κατά περίπου 800.000 άτομα, ή 0,65%, στα 122,4 εκατομμύρια το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και Επικοινωνιών με βάση τις εγγραφές διαμονής της 1ης Ιανουαρίου 2023. Πρόκειται για τη 14η συνεχή χρονιά δημογραφικής υποχώρησης.

Ο συνολικός πληθυσμός της Ιαπωνίας (Ιαπώνων και μη) υπολογίστηκε σε 125,41 εκατομμύρια για το 2022, Πρόκειται για μια μείωση της τάξης περίπου των 500.000 κατοίκων. Η χαμηλότερη μείωση του συνολικού πληθυσμού (σε σύγκριση με τη μείωση του πληθυσμού των Ιαπώνων υπηκόων) οφείλεται σε μια αλματώδη -για τα δεδομένα της σκληρής στο θέμα της μετανάστευσης χώρας- αύξηση της τάξης του 10,7% των αλλοδαπών κατοίκων που κατοικούν επίσημα στην Ιαπωνία.

Η αύξηση του αλλοδαπού πληθυσμού της Ιαπωνίας το 2022 αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση από έτος σε έτος από τότε που το υπουργείο ξεκίνησε να κρατά σχετικά στατιστικά στοιχεία, το 2013. Οι αλλοδαποί κάτοικοι αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το 2,4% του πληθυσμού της Ιαπωνίας, ανέφερε το υπουργείο.

Αφού κορυφώθηκε το 2008, ο πληθυσμός της Ιαπωνίας συρρικνώνεται έκτοτε σταθερά λόγω της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων.

Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι οι θάνατοι στην Ιαπωνία έφτασαν σε ένα υψηλό ρεκόρ άνω των 1,56 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των γεννήσεων μειώθηκε σε μόλις 771.000 το 2022, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι γεννήσεις έπεσαν κάτω από τις 800.000 από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έθεσε την αντιμετώπιση της μείωσης των γεννήσεων ως έναν από τους κορυφαίους στόχους της πολιτικής του και δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει ετήσια χρηματοδότηση περίπου 3,5 τρισεκατομμυρίων γιεν (25,2 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα τρία χρόνια για ένα νέο πακέτο παιδικής φροντίδας, το οποίο περιλαμβάνει τη γέννηση και την ανατροφή παιδιών, επιδόματα και αυξημένες επιδοτήσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο του Κισίντα ενέκρινε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο για την επέκταση του πεδίου των κατηγοριών θέσεων εργασίας που επιτρέπεται να αναληφθούν αλλοδαπούς εργαζομένους. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η δεξιά κυβέρνηση έβαλε όριο τριών αιτήσεων ασύλου, μετά την απόρριψη των οποίων προβλέπεται απέλαση.

Ειδικοί που επικαλείται το Associated Press λένε ότι τα προτεινόμενα μέτρα για την υπογεννητικότητα δεν αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα προβλήματα.

Υποστηρίζουν ακόμα ότι η συντηρητική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξήσει τους μισθούς, να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και να κάνει την κοινωνία περισσότερο φιλική προς τις μειονότητες και όσους έχουν μη ιαπωνικές ρίζες για να προσελκύσει ξένους εργάτες, που θα μετακομίσουν στην Ιαπωνία και θα μείνουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα