ΑΘΗΝΑ
11:17
|
03.05.2024
Η διακοπή ρεύματος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών και οδήγησε στην απώλεια της επικοινωνίας με την αποστολή της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια διακοπή ρεύματος στο κτίριο της NASA στο Χιούστον διέκοψε την επικοινωνία μεταξύ του κέντρου ελέγχου και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) χθες, αναγκάζοντας την αμερικανική διαστημική υπηρεσία να βασιστεί σε «εφεδρικά» συστήματα ελέγχου για πρώτη φορά.

Η διακοπή ρεύματος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αναβάθμισης και οδήγησε στην απώλεια της τηλεμετρίας και της επικοινωνίας με την αποστολή της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το πλήρωμα ειδοποιήθηκε για το πρόβλημα μέσω ρωσικών συστημάτων επικοινωνίας, μέσα σε 20 λεπτά από τη διακοπή.

Ο διευθυντής προγράμματος του διαστημικού σταθμού, Ζοέλ Μονταλμπάνο, είπε ότι ούτε οι αστροναύτες ούτε ο σταθμός κινδύνευσαν και ότι τα εφεδρικά συστήματα ελέγχου ανέλαβαν να αποκαταστήσουν τις κανονικές επικοινωνίες μέσα σε 90 λεπτά. «Δεν ήταν πρόβλημα στον σταθμό. Αυτό ήταν καθαρά πρόβλημα εδάφους», είπε. «Ποτέ δεν κινδύνευσε το πλήρωμα ή το όχημα».

«Γνωρίζαμε ότι αυτό το έργο συνεχιζόταν και προετοιμαζόμενοι για αυτό είχαμε το εφεδρικό σύστημα εντολών και ελέγχου που θα χρησιμοποιούσαμε εάν έπρεπε να κλείσουμε το κέντρο για έκτακτες καιρικές συνθήκες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την περίοδο των τυφώνων», είπε.

Είναι η πρώτη φορά που η NASA χρειάστηκε να ενεργοποιήσει αυτά τα εφεδρικά συστήματα για να ανακτήσει τον έλεγχο, σύμφωνα με τον Μονταλμπάνο. Είπε ότι η NASA ελπίζει να επιλύσει το πρόβλημα και να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία μέχρι το τέλος της ημέρας.

Η NASA διατηρεί ένα εφεδρικό κέντρο ελέγχου μίλια από το Χιούστον σε περίπτωση καταστροφής που απαιτεί εκκένωση. Αλλά στην περίπτωση της Τρίτης, οι ελεγκτές πτήσης παρέμειναν στον έλεγχο της αποστολής αφού τα φώτα και ο κλιματισμός εξακολουθούσαν να λειτουργούν.

«Θα καταλάβουμε καλύτερα τι συνέβη και μετά θα πάρουμε μαθήματα και θα προχωρήσουμε», είπε ο Μονταλμπάνο.

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Γη δεν εμποδίζουν τις αντίστοιχες διαστημικές τους υπηρεσίες να συνεργαστούν, αν και η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από τον ISS μετά το 2024 και θα κατασκευάσει τον δικό της σταθμό. Τον Φεβρουάριο, η Μόσχα εκτόξευσε ένα σκάφος διάσωσης στον ISS για να φέρει στο σπίτι τρία μέλη του πληρώματος που είχαν εγκλωβιστεί αφού η αρχική τους κάψουλα χτυπήθηκε από μετεωροειδή.

Τον Μάρτιο του 2022 τα δυτικά μέσα έκριναν ότι τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες, ο Όλεγκ Αρτέμιεφ, ο Ντένις Ματβέεφ και ο Σεργκέι Κόρσακοφ, της Roscosmos, επιβιβάστηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φορώντας κίτρινες στολές με ορισμένες μπλε λεπτομέρειες και τη ρωσική σημαία σε μια κίνηση στήριξης της Ουκρανίας.

Ωστόσο, οι κοσμοναύτες διέψευσαν την ερμηνεία, εξηγώντας πως οι στολές είχαν ούτως ή άλλως ξεκινήσει να ράβονται έξι μήνες πριν την εκτόξευσή τους και τα χρώματα επιλέχθηκαν επειδή αντιστοιχούν στα χρώματα του Κρατικού Πολυτεχνείου Μπάουμαν της Μόσχας από το οποίο αποφοίτησαν και οι τρεις.

Λίγους μήνες αργότερα, οι τρεις κοσμοναύτες φωτογραφήθηκαν κρατώντας τις σημαίες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα