ΑΘΗΝΑ
10:36
|
17.05.2024
Το περασμένο τρίμηνο ήταν το πρώτο κατά το οποίο το γουάν κυριάρχησε στο διμερές εμπόριο της Κίνας, ανέφερε το Nikkei Asia.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το γουάν ξεπέρασε για πρώτη φορά το δολάριο στις διμερείς συναλλαγές της Κίνας, ανέφερε το Nikkei Asia. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γουάν χρησιμοποιήθηκε για το 49% των διμερών συναλλαγών της Κίνας το τελευταίο τρίμηνο.

Η Nikkie Asia ανέφερε ότι η αυξημένη χρήση του γουαν οφείλεται κυρίως στο άνοιγμα της κεφαλαιαγοράς και στο αυξημένο εμπόριο με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ανάλυση του δημοσιεύματος, το τελευταίο τρίμηνο, οι διεθνείς πληρωμές σε γουάν αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση στα 1,51 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πληρωμές σε δολάρια συρρικνώθηκαν κατά 14% στα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία από το 2010 έως σήμερα, το περασμένο τρίμηνο ήταν το πρώτο κατά το οποίο το κινεζικό νόμισμα κινήθηκε μπροστά στο δολάριο ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ρωσία χρησιμοποίησε περισσότερο γουάν, το οποίο αποτέλεσε το 39% του συνολικού όγκου στη ρωσική αγορά συναλλάγματος, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Η Ρωσία χρησιμοποίησε το γουάν και για τον διακανονισμό των πωλήσεων πετρελαίου στην Κίνα.

Επί του συνόλου των διασυνοριακών συναλλαγών της Κίνας, το γουαν ξεπέρασε για πρώτη φορά το δολάριο τον περασμένο Απρίλιο.

Το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει πως στοχεύει να μειώσει κι άλλο τη χρήση του δολαρίου και να ενισχύσει τον ρόλο του γουάν στις διασυνοριακές πληρωμές, ενώ παράλληλα συζητιούνται και λύσεις στο επίπεδο των BRICS.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα