ΑΘΗΝΑ
21:55
|
05.05.2024
Ενώ οι πρώην αποικίες υπερασπίζονται την ανεξαρτησία τους, ορισμένοι από τους πρώην άρχοντές τους πήγαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, ισχυρίστηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ.Εξ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα ευρωπαϊκά έθνη κάποτε ήταν αποικιοκράτες, αλλά τώρα έχουν γίνει αποικιακά υποχείρια των ΗΠΑ, ισχυρίστηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Μιλώντας σήμερα στο Russia Today στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, η Ζαχάροβα ισχυρίστηκε:

«Για αιώνες ο δυτικός κόσμος σχηματίστηκε γύρω από μια απλή και τρομακτική σκέψη: ότι είναι εξαιρετικοί επειδή είναι δυνατοί. Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσουν τίποτα, πρέπει απλώς να καρπωθούν τα οφέλη της επιθετικής εκμετάλλευσης του πλανήτη. Αυτό είναι το συλλογικό τους σκεπτικό».

Η υποταγή της Βόρειας Αμερικής και άλλων εδαφών στην κυριαρχία των ΗΠΑ ακολούθησε το ίδιο αποικιοκρατικό μοτίβο, πρόσθεσε.

Ωστόσο, η διαδικασία αποαποικιοποίησης έχει προχωρήσει σημαντικά και τώρα οι πρώην ευρωπαϊκές αποικίες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, όχι μόνο έχουν τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας κρατικής υπόστασης, αλλά έχουν και τη δύναμη και το θάρρος να ακολουθήσουν κυρίαρχες πολιτικές, είπε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι οι Αφρικανοί ηγέτες προσήλθαν στο φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, αψηφώντας τις δυτικές πιέσεις και απειλές.

Ενώ οι πρώην αποικίες υπερασπίζονται την ανεξαρτησία τους, ορισμένοι από τους Ευρωπαίους πρώην άρχοντές τους πήγαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, ισχυρίστηκε η Ζαχάροβα. Τα μέλη της Ε.Ε. «έχασαν την κυριαρχία τους και υποτάχθηκαν στη βούληση της Ουάσιγκτον και, σε κάποιο βαθμό, του Λονδίνου».

«Έγιναν πραγματικά αποικίες, αποικίες των ΗΠΑ. Αυτή η κοινότητα των αποικιών ονομάζεται ΝΑΤΟ», είπε.

«Οι δυτικές χώρες, που ήταν πάντα αποικιστές, έχουν γίνει οι ίδιες αποικίες. Αυτή είναι μια εκπληκτική ιστορική διαδικασία. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει.

Χώρες που υπήρξαν αυτοκρατορίες για πολλούς αιώνες και υπαγόρευσαν τη θέλησή τους σε μια άλλη ήπειρο, έχουν τώρα εκχωρήσει οικειοθελώς την ανεξαρτησία και την κυριαρχία τους σε τέτοιες δομές, όπως για παράδειγμα το ΝΑΤΟ, υπό τη βούληση της Ουάσιγκτον.

Απλώς δεν υπάρχουν ως κυρίαρχοι ανεξάρτητοι παίκτες και τώρα είναι όλοι δεμένοι μεταξύ τους με κάποιες περίεργες υποχρεώσεις που δεν αντικατοπτρίζουν τη βούληση των λαών τους και δεν αντικατοπτρίζουν τα εθνικά τους συμφέροντα.

Όταν μια απόφαση λαμβάνεται συλλογικά, αλλά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα εκείνων που θα επηρεάσει η απόφαση, αυτό ονομάζεται βία. Καταλαβαίνετε;

Και τώρα ερχόμαστε στο ερώτημα σχετικά με το πώς να ονομάσουμε αυτές τις χώρες. Τις λέμε Δύση, συλλογική Δύση. Και ποιος στέκεται επικεφαλής της συλλογικής Δύσης; Τους λέμε Αγγλοσάξονες. Γιατί δεν πρόκειται για την Αμερική και για τη Βρετανία, δεν αφορά τους ανθρώπους από τις ΗΠΑ ή την Αγγλία, πρόκειται για την πολιτική ελίτ που συμπεριφέρεται έτσι».

Επιπλέον, οι ΗΠΑ είναι πλέον πρόθυμες, σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, να σύρουν ακόμα περισσότερα έθνη σε αυτήν την «κοινότητα αποικιών». Η Δυτική Ευρώπη δεν είναι πλέον αρκετή για την Ουάσιγκτον, «έχουν ήδη βάλει στο μάτι την Ασία και άλλες περιοχές», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ.Εξ. «Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι πολύ καλά», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα