ΑΘΗΝΑ
19:20
|
27.04.2024
Νεκρός μετανάστης στο δάσος της Δαδιάς. Εκκενώθηκε το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για προληπτικούς λόγους. Εκτιμήσεις για 75.000 στρέμματα καμένης γης στον Έβρο. Αυξημένες περιπολίες του στρατού.
Κόκκινος φαντάζει ο νυχτερινός ουρανός στην Αλεξανδρούπολη από την πύρινη λαίλαπα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εξακολούθησε να μαίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής μέρας η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη και εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Νεκρός εντοπίστηκε απόψε, σύμφωνα με ανταποκριτές της ΕΡΤ, ένας μετανάστης στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στην περιοχή Λευκίμμης λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτα στην περιοχή.

Στην περιοχή, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είχαν έως το απόγευμα εκκενωθεί 13 χωριά, ενώ κάηκαν εννέα σπίτια και ο ιστορικός Ναός Μεταμόρφωσης Σωτήρος στο Αετοχώρι. Παράλληλα, οι φλόγες έχουν καταπιεί χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν γίνει στάχτη.

Εκκενώθηκε το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Νωρίτερα, απόψε, αποφασίστηκε, για προληπτικούς λόγους, να εκκενωθεί το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και οι ασθενείς να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές ανησυχούν μήπως το πύρινο μέτωπο «ξεφύγει» κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην Αλεξανδρούπολη, μεταβαίνει απόψε εσπευσμένα, με στρατιωτικό ελικόπτερο ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου για να συντονίσουν τις απαραίτητες ενέργειες σε νοσοκομεία της περιοχής.

Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι απόψε και τα νοσοκομεία Κομοτηνής, Ξάνθης.

Το απόγευμα, λίγο πριν τις 18:00 στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Αισύμης Έβρου για απομάκρυνση από τις εστίες τους με κατεύθυνση την Αλεξανδρούπολη.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης ώστε να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα.

Εκταση μεγαλύτερη των 55.000 στρεμμάτων είχε παραδοθεί στις φλόγες μέχρι την Κυριακή, ενώ εκτιμάται πως η καμένη έκταση έχει ίσως ξεπεράσει σήμερα τα 75.000 στρέμματα.

Η αρχική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων στην περιοχή Μελίας Έβρου διενεργήθηκε από την υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ).

Πηγή: ΕΠαΔαΠ

Σύμφωνα με δεδομένα ενεργών εστιών από τους δορυφόρους VIIRS και MODIS (τελευταία ενημέρωση στις 21/08/2023 και ώρα 03:43 π.μ.), εκτιμάται ότι η καμένη έκταση ανέρχεται πλέον σε 75.089,9 στρέμματα. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ομάδα του ΕΠαΔαΠ, πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες λόγω της χαμηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας των δορυφόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο οκτώ άτομα -επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής – από τα οποία πήραν εξιτήριο τα πέντε. Για την κατάσβεση της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη επιχειρούν 214 πυροσβέστες, με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα.  

Γ. Αρτοποιός: Δεν κινδυνεύει πια η βιομηχανική περιοχή

Νίψα – Δωρικό και Αμφιτρίτη είναι η πύρινη νοητή νοητή ευθεία όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες πυρόσβεσης, όπως είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός διευκρινίζοντας ότι το δυσκολότερο σημείο είναι το βορειοανατολικό πάνω από την Εγνατία Οδό.

Συγκεκριμένα, κινδυνεύει το κομμάτι βόρεια της Εγνατίας η οποία έχει κλείσει από τον κόμβο Αρβανίου μέχρι την Αμφιτρίτη Δέκα αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα δίνουν τη μάχη και όπως τόνισε ο Γιάννης Αρτοποιός οι αναταράξεις είναι συνεχείς από τις ριπές αέρα που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των εναέριων μέσων.

Το μέτωπο ανατολικότερα από το Λουτρό που απειλήθηκε ιδιαίτερα, τώρα είναι πιο ελεγχόμενο ωστόσο το δασικό οικοσύστημα στον Εθνικό Δρυμό της Νίψας παραμένει υπό απειλή. Ο κ. Αρτοποιός μίλησε για τεράστια γραμμή άμυνας μέχρι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, συμπληρώνοντας ότι οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει ούτε λεπτό.

«Λόγω ισχυρών ριπών ανέμων και θερμών μαζών, κάφτρες πέρασαν πίσω από τα υδροφόρα οχήματα και η πυρκαγιά κατευθύνθηκε απειλητικά και επιθετικά προς τις παρυφές δύο οικισμών στα βορειοανατολικά της πόλης. Πάντως ο στόχος επετεύχθη αφού οι οικισμοί δεν απειλούνται και επίσης δεν κινδυνεύει πλέον η βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης», είπε ο κ. Αρτοποιός.

Βοήθεια από Κύπρο και Ρουμανία

Πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κύπρο, καθώς και επίγειες δυνάμεις από τη Ρουμανία θα συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, όπως ανέφερε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Απειλείται το δάσος της Δαδιάς

Στις παρυφές της Δαδιάς έφτασε η πυρκαγιά που κατακαίει τον Έβρο, θέτοντας υπό άμεση απειλή το περιώνυμο δάσος που είχε πληγεί καίρια πέρυσι από άλλη, μεγάλη φωτιά, η οποία είχε κάψει τότε περισσότερα από 20 χιλιάδες στρέμματα πεύκης κυρίως.

Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Εβραίου Δημήτρης Πέτροβιτς, η πυρκαγιά εξελίσσεται στο χωριό Λυκόφη κοντά στο παρατηρητήριο για τα άγρια πουλιά όπου αναχαιτίστηκε προσωρινά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς–Λευκίμης–Σουφλίου, από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αποτέλεσε μία από τις πρώτες περιοχές στη χώρα μας που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, λόγω του τεράστιου πλούτου τόσο της πανίδας όσο και της χλωρίδας του. Στα δάση από πεύκα και δρυς και τα ξέφωτά τους προσφέρεται ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά. Εκτός των αετών, εδώ ενδημούν τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης).

«Κλείστε τα παράθυρα»

«Αυτή την ώρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης χιονίζει στάχτη, και κάτοικοι έχουν λάβει ειδοποίηση από την Διεύθυνσης Υγείας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα», τόνισε νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης και ενημέρωσε ότι η Εγνατία οδός άνοιξε για τα οχήματα που κινούνται προς και από τα σύνορα.

Έτσι χιλιάδες τουρίστες, Τούρκοι κυρίως, αλλά και κάτοικοι του Βορείου Έβρου που είχαν σπεύσει για το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, και εγκλωβίστηκαν λόγω του ότι έκλεισε η Εγνατία σιγά σιγά αρχίζουν από το πρωί να αποχωρούν.

Διαβάστε επίσης:

Νέο μέτωπο στη Βοιωτία

Στη Βοιωτία, όπου η φωτιά στον Πρόδρομο μαίνεται από νωρίς, αφήνοντας πίσω της έναν νεκρό κτηνοτρόφο, και στις 20:00 συνέχιζε να καίει προστέθηκε λίγο μετά τις 19:00 ένα νέο μέτωπο στην περιοχή Ταρσός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής, η φωτιά καίει σε δασική έκταση και στο σημείο έσπευσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Άσχημη κατάσταση στον Δήμο Νέστου

Σπίτια στα χωριά Δαμασκηνιά, Διαλεκτό και Αβραμυλιά του Δήμου Νέστου έχουν καεί από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στο Διαλεκτό Καβάλας στις δύο το μεσημέρι, στο πλαίσιο των προσπαθειών κατάσβεσης της οποίας υπέστησαν εγκαύματα δύο πυροσβέστες.

Λίγο πριν τις 18.00, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά που έχει κάψει ελαιώνες και καλλιέργειες έφθασε στην Εγνατία οδό.

Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί με μήνυμα από το 112 οι οικισμοί Δαμασκηνιάς, Εκλεκτού και Αβραμυλιάς, Διαλεκτού, Νέου Ξεριά, Παλαιού Ξεριά και Γέροντα, ενώ το απόγευμα επιχειρούσαν για την κατάσβεση της φωτιάς 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, και ένα αεροσκάφος.

Εύβοια: Εκκένωση της Νέας Αρτάκης

«Εάν βρίσκεστε στην βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης και Βατώντα εκκενώστε προς Χαλκίδα», αναφέρει μήνυμα που εστάλη μέσω του 112 στις 18:19.

Η φωτιά που καίει στα Ψαχνά Ευβοίας έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο μέτωπο, οι καπνοί του οποίου έχουν γεμίσει την ατμόσφαιρα και της Χαλκίδας.

Νωρίτερα είχε ζητηθεί οι άνθρωποι που βρίσκονταν στα Νότια Ψαχνά να κινηθούν προς τα Ψαχνά και όσοι βρίσκονταν στη Βόρεια Αρτάκη να κινηθούν προς την Αρτάκη.

Φωτιά και σε χορτολιβαδική έκταση της Κύθνου

Φωτιά εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα και στην Κύθνο. Η φωτιά ξέσπασε σε έκταση με ξερά χόρτα σε μικρή απόσταση από ξενοδοχείο στη θέση Παραλία του Σκύλου.

Απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση ανακοίνωσε ο Κικίλιας

Στην απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση και την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά κατέληξε η έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο διοικητής της ΕΥΠ, αποφασίστηκαν μέτρα που περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας σε βουνά, δάση και άλση, αλλά ακόμα και σε άλλες περιοχές στην ύπαιθρο όπου θα μπορούσε να εκδηλωθεί πυρκαγιά, αυστηρή επιτήρηση από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και το στρατό και την αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112.

Ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι τελευταίες 48 ώρες και το επόμενο 48ωρο αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς μόνο στο Έβρο εκδηλώθηκαν 14 πυρκαγιές, ενώ από χτες τα μεσάνυχτα μέχρι τώρα ξέσπασαν συνολικά 53 πυρκαγιές.

«Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες», τόνισε, προσθέτοντας ότι «θα αξιοποιηθεί κάθε μέσο για να ενισχυθεί η προσπάθεια των εμπλεκόμενων δυνάμεων».

Αναλυτικά ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε:

«Οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και το επόμενο 48ωρο, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα πύρινα μέτωπα, καθώς οι εστίες δεν μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο.

Από χθες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές και μόνο στον Έβρο 14 διαφορετικές εστίες.

Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες.

Ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με τους συναδέλφους υπουργούς Επικρατείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, και του Λιμενικού, καθώς και του Διοικητή της ΕΥΠ»

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης Και Πολιτικής Προστασίας στην σύσκεψη αποφασίστηκε:

Πρώτον, η απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 το πρωί.

Δεύτερον, η αύξηση των περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Τρίτον, η απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τέταρτον, η αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα, απώλειας ζωής.

Και πέμπτον, αν κριθεί απαραίτητο, η αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρησιακά δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα