ΑΘΗΝΑ
16:38
|
10.05.2024
Προσαγωγές για εμπρησμούς - Βοήθεια στον Έβρο από Βουλγαρία, Τσεχία, Αλβανία, Ρουμανία. Αναζωπυρώσεις σε Σουφλί, Αισύμη, Δαδιά.
Ένα από τα δεκάδες πυροσβεστικά αεροπλάνα που συμμετέχουν στη μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν έχει, σύντομα, τέλος ο πύρινος εφιάλτης για αρκετές από τις περιοχές της χώρας που παραμένουν παραδομένες στις φλόγες.

Η Αλεξανδρούπολη εξακολουθεί να καίγεται σήμερα για έκτη μέρα με νέες αναζωπυρώσεις, νωρίς το απόγευμα, σε Σουφλί, Δαδιά και Αισύμη.

Οι φωτιές στην Αλεξανδρούπολη δε σβήνουν εύκολα παρότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας με  56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία.

Φωτιά και στον Λαγκαδά

Πυρκαγιά σημειώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην  Αρετή του Δήμου Λαγκαδά.  Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα και 15 οχήματα, ενώ στην κατάσβεση επιχειρούν και δύο ελικόπτερα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του voria.gr, αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε επιφυλακή με υδροφόρες, ενώ δίνεται μάχη να περιοριστεί η φωτιά καθώς σε κοντινή απόσταση υπάρχει το πεδίο βολής του Ασκού.

Συνεχίζουν να καίνε οι φωτιές σε Πάρνηθα, Αυλώνα, Αλεξανδρούπολη και Βοιωτία ενώ σήμερα σημειώθηκε φωτιά ξέσπασε και στη Νεάπολη Λακωνίας.

Φωτιά στον Αυλώνα – 4 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό

Νέο μέτωπο φωτιάς εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Αγ. Γεωργίου στον Αυλώνα, ενώ δύο άτομα προσήχθησαν ως ύποπτοι για εμπρησμό. Έχουν προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα για να διαπιστωθεί αν ενέχονται στη φωτιά.

Βέβαιος ότι πρόκειται για εμπρησμό εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Αυλώνα.

Άλλοι δύο άνδρες προσήχθησαν με την κατηγορία του εμπρησμού στο Μενίδι. Πιάστηκαν με αναπτήρες.

Ο Γιάννης Αρτοποιός για τις φωτιές

Στις πολλές αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της Πάρνηθας, της Αλεξανδρούπολης , της Ροδόπης και της Βοιωτίας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, επισημαίνοντας ότι ανέρχονται σε 60 οι τραυματίες πυροσβέστες. Ανέφερε πως στον Αυλώνα μόνο το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 12 εστίες.

Ο εναέριος χώρος πάνω από την Πάρνηθα έχει δεσμευτεί αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση και σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται όροι ασφάλειας πτήσεων, τόνισε, αναφερόμενος σε πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πρόσθεσε ότι είναι πολλές οι αναζωπυρώσεις και στο μέτωπο Αλεξανδρούπολης – Ροδόπης και υπενθύμισε ότι ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ελληνική αστυνομία και οι περιφέρειες ενώ συνδράμουν πυροσβέστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία καθώς και από την Αλβανία «βάσει διμερούς συμφωνίας».

Δύσκολο χαρακτηρίστηκε το μέτωπο στο Δίστομο Βοιωτίας όπου επιχειρούν δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, το ένα από την Τσεχία.

Μεγάλη αναζωπύρωση στη Βοιωτία

Σημαντικές αναζωπυρώσεις να καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στη Βοιωτία. Η φωτιά καίει αυτή την ώρα στο βουνό του Ελικώνα με κίνδυνο να εισέλθει στο ελατόδασος και να περάσει στα διοικητικά όρια του Δήμου Λειβαδέων. Δόθηκε μεγάλη μάχη προκειμένου να μην καεί το Στείρι Βοιωτίας, και με υπεράνθρωπες προσπάθειες το χωριό σώθηκε από τη φωτιά.

Μεγάλος ήταν το μεσημέρι ο κίνδυνος από τη φωτιά στο Στείρι καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέφρασαν την ανησυχία να περάσει η πυρκαγιά την κορυφή και να επεκταθεί στο ελατόδασος που βρίσκεται από πίσω. Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 16 οχήματα, ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή 2 ελικόπτερα.

«Θα διακινδυνεύσουμε να πούμε ότι είναι καλύτερη από ότι ήταν πριν από δύο ώρες» σημειώνει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ που βρίσκεται στο μέτωπο της πυρκαγιάς λέγοντας πως «το μέτωπο εκτείνεται στην πλαγιά του βουνού, έχοντας φτάσει λίγο πριν από την κορυφή. Για την ώρα οι άνεμοι φυσούν από την αντίθετη πλευρά, ωστόσο αυτό το οποίο λέμε αυτές τις ημέρες η φωτιά, οπισθοδρομεί, με κίνδυνο να φτάσει στην κορυφή και να πέσει από την πίσω πλευρά του Ελικώνα, στο ελατόδασος».

Πάρνηθα – 12 φωτιές στους πρόποδες σε ένα 24ωρο

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, υπάρχουν χρονικά σημεία κατά τα οποία η εικόνα από τη φωτιά στην Πάρνηθα είναι καλύτερη, αλλά οι ισχυροί άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή εγκυμονούν κινδύνους και θέτουν τον μεγάλο αριθμό πυροσβεστών που βρίσκονται στο σημείο σε διαρκή εγρήγορση.

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα, εκδηλώθηκαν συνολικά 12 φωτιές μέσα σε 24 ώρες, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν πριν επεκταθούν και λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Αυτή τη στιγμή για την κατάσβεση της φωτιάς στην Πάρνηθα επιχειρούν 260 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων, 77 οχήματα 11 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα.

Αναζωπυρώσεις σε Αλεξανδρούπολη – Βοήθεια από εξωτερικό

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μάχη με τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, με βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και πυροσβεστικά οχήματα από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Αλβανία, τη Ρουμανία

Με την ένταση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες να είναι στα 3 μποφόρ και να ενισχύονται στη διάρκεια της ημέρας φτάνοντας τα 5-6, οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη θα προσπαθήσουν για έκτη συνεχόμενη ημέρα να ανακόψουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Ειδικότερα από εδάφους επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 36 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία με 4 πυροσβεστικά και δύο λεωφορειάκια, 64 πυροσβέστες από την Τσεχία με έξι πυροσβεστικά των τεσσάρων τόνων και τρία πυροσβεστικά των εννέα τόνων, 56 πυροσβέστες από τη Ρουμανία με 10 υδροφόρα οχήματα και ένα λεωφορείο, 48 πυροσβέστες από την Αλβανία με πέντε υδροφόρα οχήματα και τέσσερα βοηθητικά.

Διαβάστε επίσης:

Νέα φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης (24/8) στην περιοχή Άγιος Νικόλαος, Νεάπολης Λακωνίας. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση.

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα και 4 αεροσκάφη. Παράλληλα, παρέχεται συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέες καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν τη νότια Βραζιλία

UNRWA: Κλείνουν τα κεντρικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά από εμπρηστική επίθεση

Ρωσία: Λεωφορείο έπεσε σε ποτάμι στην Αγία Πετρούπολη- Τουλάχιστον 3 νεκροί

Ο Πάπας ζητά από τους Ιταλούς να κάνουν περισσότερα παιδιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα