ΑΘΗΝΑ
17:31
|
30.04.2024
Μάχη δίνουν για να μη φτάσει η φωτιά στους Θρακομακεδόνες. Μηνύματα 112 στη Βοιωτία και 6η ημέρα του εφιάλτη στον Έβρο. Συνεχής ενημέρωση.
Μάχη με τις φλόγες στο Μενίδι (πηγή Μάριος Λώλος φωτ: X πρώην Twitter)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάρνηθα, Βοιωτία, Έβρος και πολλά ακόμα μικρότερα και λιγότερο ανησυχητικά μέτωπα συνεχίζουν να κατακαίουν δάση, αγροτολιβαδικές εκτάσεις, ανυπεράσπιστα ζώα και περιουσίες μιας ζωής. Ο Έβρος παραμένει στο έλεος της ανεξέλεγκτης φωτιάς για έκτη ημέρα, οι εστίες στην Πάρνηθα φουντώνουν ανάλογα με τις διαθέσεις των ανέμων και το σύννεφο του μαύρου καπνού εξακολουθεί να καταπλακώνει την Αττική. Η φωτιά στη Βοιωτία έχει ακόμα ανησυχητικές διαστάσεις και ξεκίνησε και εκεί το σχέδιο: Εκκένωση!

Την ίδια ώρα μάθαμε χθες Τετάρτη 23/8 από τον αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδας ότι: «32 χρόνια στο Σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες!».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας μάς ενημέρωσε ότι: «Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα».

Δεν είστε μόνοι

Εμφάνιση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμα στο X (πρώην Twitter).  Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι οι πυρόπληκτοι δεν είναι μόνοι. «Δίπλα τους στέκονται οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας».  

Άλλο όμως οι διαπιστώσεις και άλλο το τι συμβαίνει στο πεδίο… Όλες οι εξελίξεις μέχρι αυτή τη στιγμή από τα πύρινα μέτωπα που καταστραφούν τη χώρα:

Τελευταία εξέλιξη: Οκτώ εστίες σε 1,5 ώρα στον Αυλώνα

Πάνω που η εικόνα σε Ροδόπη και Πάρνηθα ενέπνεε κάποια αισιοδοξία ένα νέο μέτωπο φωτιάς προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των πύρινων εστιών σε όλη την Ελλάδα. Ξαφνικά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πολλαπλές εστίες φωτιάς στην περιοχή του Ασπροχωρίου, στον Αυλώνα Αττικής.

Σύμφωνα με το κανάλι OPEN, οκτώ εστίες εκδηλώθηκαν σε διάστημα μιάμισης ώρας σε διαφορετικά σημεία, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που βρίσκονται σε επιφυλακή. Όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ, η πρώτη ξέσπασε γύρω στις 8.30 το πρωί στο περιφερειακό δρόμο Αυλώνα-Μαλακάσας, ενώ οι υπόλοιπες στην περιοχή μεταξύ Ασπροχωρίου και Συκάμινου. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.

Μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Στην Πάρνηθα συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις. Οι εστίες της φωτιάς εντοπίζονται κυρίως μέσα σε χαράδρες. Η ένταση των ανέμων ενισχύθηκε πάλι μετά τα μεσάνυχτα, αλλά με το πρώτο φως της ημέρας η κατάσταση με τα μποφόρ ήταν καλύτερη.

Δυστυχώς το βράδυ η εστία στο δύσβατο σημείο έλαβε μεγάλες διαστάσεις και μαίνεται στη νοητή ευθεία της λεωφόρου Πάρνηθος δυτικά στο ύψος του τελεφερίκ. Ειδικότερα η αναζωπύρωση σημειώθηκε λίγο μετά τις 4.00 τα ξημερώματα (σήμερα Πέμπτη 24/8), πάνω από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής. Οι κάτοικοι αυτού του οικισμού αλλά και του Αγίου Νικολάου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τις εστίες τους.

Ακριβώς το ίδιο μήνυμα εκκένωσης και εγκατάλειψης έλαβαν οι κάτοικοι των περιοχών: Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου.

«Η φωτιά είναι αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα σπίτια που βρίσκονται στους πρόποδες Πάρνηθας και μέχρι τη λεωφόρο Πάρνηθος, αλλά προς το κομμάτι του βουνού» εξήγησε νωρίς το πρωί στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Ο ίδιος αξιωματούχος της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι το κύριο μέτωπο των επιχειρήσεων είναι αυτήν την ώρα στις οδούς Καρκαβίτσα, Ειδομενέως και Κεραμιδίου.

Η φωτιά έχει πλησιάσει την πρώτη ταβέρνα στη λεωφόρο Πάρνηθος, δήλωσε νωρίτερα στον ρ/δ του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών Θέμης Οικονόμου.

Να σημειωθεί: Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από τη συμβολή της λεωφόρου Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα, καθώς και επί της οδού Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις.

Αναλυτικά όλες οι διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων λόγω της φωτιάς.

  • Στη λεωφόρου Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,
  • Στην οδό Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις
  • Στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την οδό Θρακομακεδόνων
  • Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων
  • Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο στόχος των πυροσβεστών και των δασοκομάντος ήταν να συγκρατήσουν τη φωτιά εντός της έκτασης που έχει ήδη κάψει ώστε από σήμερα το πρωί να καταφέρουν να την περιορίσουν τα εναέρια μέσα με ρίψεις νερού στις κατά τόπους εστίες, τα λεγόμενα «καντηλάκια». Σύμφωνα με μαρτυρίες από τις 1.30 τα ξημερώματα οι αναζωπυρώσεις ήταν ορατές από διάφορα σημεία της Αττικής.

Το Πυροσβεστικό Σώμα ενημερώνει ότι στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 12  αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα. Επιπροσθέτως επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στο πόδι στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς τη νύχτα. Ο κατάκοπος τραυματίας πυροσβέστης χρειάστηκε να παραλειφθεί από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Καταγγελία για τις ελλείψεις σε υποδομές στην Πάρνηθα έκανε χθες στο κανάλι OPEN ένας εθελοντής πυροσβέστης. Δείτε τι είπε:

Η κατάσταση στη Βοιωτία

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Βοιωτία, ιδιαίτερα στους οικισμούς Στείρι και Ζάλτσα. Ως εκ τούτου οι κάτοικοι αυτών των οικισμών έλαβαν μήνυμα μέσω του 112 για να απομακρυνθούν εσπευσμένα από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι και Δίστομο αντίστοιχα, εξαιτίας της φωτιάς.

Η φωτιά παραμένει απειλητική για την ευρύτερη περιοχή και καταβάλλονται προσπάθειες να περιοριστεί. Ειδικότερα, στο χωριό Στείρι, το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο και λιγότερων χιλιομέτρων από σπίτια.

Οι κάτοικοι στις περιοχές Περιστερά και Άγιος Νικόλαος κλήθηκαν να είναι σε ετοιμότητα. Έλαβαν νωρίτερα ειδοποίηση μέσω 112.

«Η φωτιά μαίνεται με πολύ μεγάλο ανάπτυγμα. Η νύχτα είναι πολύ δύσκολη με μεγάλα μέτωπα που κινούνται απειλητικά σε Στείρι, Δίστομο, Ελικώνα», σχολίασε αργά χθες το βράδυ ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός περιγράφοντας την κατάσταση.

Οι άνεμοι στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Με το πρώτο φως της μέρας θα αρχίσουν ξανά να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Εφιάλτης χωρίς τέλος στον Έβρο

Δραματική παραμένει η κατάσταση και στον Έβρο. Ο νόμος καίγεται από το περασμένο Σάββατο 19 Αυγούστου. Το δάσος της Δαδιάς, περιοχή Natura, έχει παραδοθεί στις φλόγες. Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο στο δάσος της Κίρκης.

Λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Τετάρτης 23/8 ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα χωριά Χαμηλή, Βέλκιο και Μεστή Ροδόπης. Η φωτιά στον Έβρο καίει τμήματα δάσους στο ύψος της Συκορράχης στα όρια με τη Ροδόπη και από την άλλη πλευρά, μετά την Αλεξανδρούπολη, στον ορεινό όγκο της Δαδιάς.

Πιο αναλυτικά: Τα ενεργά μέτωπα του Έβρου βρίσκονται στην περιοχή της  Συκορράχης με κατεύθυνση στα Κασσιτερά, τη Μεσημβρία με τη φωτιά να εξαπλώνεται προς τα Πετρωτά, στα Κοίλα με κατεύθυνση ανατολικά προς το ρέμα της Ιταίας και τη Δαδιά. 

Αυτήν την ώρα (11.30πμ): Η πυρκαγιά έχει φτάσει στο χώρο αναψυχής «Κατρατζήδες» ενώ αναπτύσσεται στο πεδίο και η δύναμη των 56 πυροσβεστών από τη Ρουμανία που συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης με δέκα υδροφόρα οχήματα.  Η αύξηση της έντασης των ανέμων καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ωστόσο ο βορειοανατολικός άνεμος είναι πολύτιμος σύμμαχος στις προσπάθειες να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τον οικισμό της Δαδιάς, η προστασία του οποίου αποτελεί προτεραιότητα. 

Νωρίτερα, σε ετοιμότητα κλήθηκαν να βρίσκονται οι πολίτες στις Σάπες και στο Αρσάκειο. Οι δρόμοι ανοίγουν και κλείνουν συχνά από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή, ανάλογα με την κατεύθυνση της φωτιάς.

Δυστυχώς ζημιές υπέστη και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ζώνης Έβρου. Ανακοίνωση με τον απολογισμό των ζημιών εξέδωσε το υπουργείο Πολιτσμού. Δείτε αναλυτικά τι συνέβη:

Στην περιοχή πνέουν και σήμερα ισχυροί άνεμοι και ο χώρος δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο για περαιτέρω ζημιές.

Στο έργο κατάσβεσης συμμετέχουν με ανθρώπινο δυναμικό και πυροσβεστικά οχήματα η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Αλβανία και η Ρουμανία. Ειδικότερα από εδάφους επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 36 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία με 4 πυροσβεστικά και δύο minibus, 64 πυροσβέστες από την Τσεχία με έξι πυροσβεστικά των τεσσάρων τόνων και τρία πυροσβεστικά των εννέα τόνων, 56 πυροσβέστες από τη Ρουμανία με 10 υδροφόρα οχήματα και ένα λεωφορείο, 48 πυροσβέστες από την Αλβανία με πέντε υδροφόρα οχήματα και τέσσερα βοηθητικά. Από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα. 

Έντονο προβληματισμό προκαλούν ειδικότερα οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Αύρας και της Ατάρνης πλησίον της Εγνατίας Οδού η οποία χθες άνοιξε μόλις για δύο ώρες γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών και οδηγεί στον «εγκλωβισμό» τους καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν είτε την Αλεξανδρούπολη, είτε το αεροδρόμιο ούτε να μετακινηθούν οδικώς εκτός Νομού. Τη διευθέτηση του συγκεκριμένου προβλήματος θα επιχειρήσουν με την παρουσία πυροσβεστικού οχήματος μέσα στην Εγνατία ώστε να σβήνει άμεσα τις όποιες εστίες δημιουργούνται εκατέρωθεν του οδοστρώματος. 

Η ανησυχία για τη Διαδιά: Υπάλληλοι του δασαρχείου με τη συνδρομή δασεργατών από δασικούς συνεταιρισμούς προσπαθούν να δημιουργήσουν ψηλά στον ορεινό όγκο αντιπυρική ζώνη για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς τα δυτικά. Αν αυτό δεν επιτευχθεί και περάσει τον συγκεκριμένο άξονα τότε θα δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο μέτωπο μέσα σε παραγωγικό δάσος, ελλοχεύει ο κίνδυνος να περάσει στο Μεγάλο Δέρειο και σ’ ένα μεγάλο τμήμα του νομού Ροδόπης, είτε κινούμενη η πυρκαγιά βορειότερα να προσεγγίσει τον μικρό πυρήνα με τ’ αρπακτικά ακόμη και να πλησιάσει τον οικισμό της Δαδιάς.

Μία ακόμη μεγάλη αντιπυρική ζώνη έχει δημιουργηθεί στην περιοχή των Πετρωτών και παράλληλα με τα όρια Έβρου-Ροδόπης προκειμένου να διακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τη Μαρώνεια αλλά και να διαφυλαχθεί η Μαύρη Πεύκη. Οι άνεμοι στην περιοχή της Ροδόπης είναι αυτήν την ώρα (10.00 με 11.00 πμ) πιο ευνοϊκοί για το έργο της κατάσβεσης.

Στα άλλα μέτωπα

  • Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η φωτιά στον δήμο Νέστου με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η κατάσταση σήμερα, και κυρίως μετά το μεσημέρι, άρχισε να βελτιώνεται καθώς έχουν εξασθενίσει οι άνεμοι και αυξήθηκαν οι ρίψεις νερού από αέρος. Τα δυο κυριότερα μέτωπα είναι στα χωριά Αβραμυλιά και στο Διαλεκτό.
  • Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Υλίκη Βοιωτίας και οριοθετημένη στο Μοσχοπόδι Θήβας.
  • Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Δοκός Χαλκίδας.
  • Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν σε Διαλεκτό και Αβραμυλιά οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε τη Δευτέρα στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας. Ωστόσο η φωτιά βαίνει προς οριοθέτηση και η εικόνα του μετώπου δεν εμπνέει ανησυχία.

Στα «κόκκινα» και σήμερα Αττική, Βοιωτία και Εύβοια

Δύσκολη προβλέπεται και η σημερινή ημέρα καθώς σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς ( κατηγορία κινδύνου 4) σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδοχή της AstraZeneca για παρενέργειες του εμβολίου της κατά του κορονοϊού

Τέσσερις αστυνομικοί νεκροί σε πιστολίδι ταμπουρωμένου ενόπλου στη Β.Καρολίνα

Συναγερμός στο Ηράκλειο Κρήτης – «Γάζωσαν» αυτοκίνητο με καλάσνικοφ

Λονδίνο: Νεκρός ένας 13χρονος στην επίθεση με σπαθί- Συνελήφθη ο δράστης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα