ΑΘΗΝΑ
19:25
|
02.05.2024
Η «γεωστρατηγική θέση της Κύπρου είναι ανεκτίμητος άσσος στη συλλογική μας ασφάλεια» τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής μιλώντας στη Λευκωσία.
Ο Μενέντεζ διέκρινε απειλή προσάρτησης κατεχομένων από την Τουρκία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη διαβεβαίωση πως θα ασκήσει πιέσεις για τον τερματισμό ή παράταση της χρονικής ισχύος απόφασης για την άρση του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ έδωσε απόψε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ ολοκληρώνοντας κύκλο επαφών και δημόσιων εμφανίσεων στην Λευκωσία.

Ο Μενέντες είπε πως ο τερματισμός ή η παράταση ανά έτος της έγκρισης για την πώληση αμερικανικών όπλων στην Κύπρο απαιτείται για να μπορεί η Λευκωσία να κάνει «μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για τις αμυντικές της ικανότητες».

Πρόσθεσε επίσης ότι η «γεωστρατηγική θέση της Κύπρου είναι ανεκτίμητος άσσος στη συλλογική μας ασφάλεια».

Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο όπλων στην Κύπρο το 1987 για να αποτρέψουν, υποτίθεται, την κούρσα εξοπλισμών στην  περιοχή. Ήραν το εμπάργκο το 2020 στο πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων Ουάσιγκτον-Λευκωσίας, ωστόσο ανά έτος χρειάζεται η απόφαση του κογκρέσου.

Την περασμένη βδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ενέκρινε την εξαγωγή αμερικανικών όπλων στην Κύπρο ως το οικονομικό έτος 2024 εκτιμώντας ότι ικανοποιούνται οι «απαραίτητες συνθήκες».

Νωρίτερα ο  Μενέντεζ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη της Πύλας χαρακτηρίζοντάς την «απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Πρότεινε δε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει την πρόσφατη επίθεση με νέο ψήφισμα.

Μάλιστα σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, στο Προεδρικό Μέγαρο, κάνοντας λόγο για «απειλή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία».

Ο Μενέντεζ επέκρινε την πολιτική του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «πράξεις ενός απολυταρχικού ηγέτη» ενώ παρότρυνε τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να βοηθηθεί η αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

«Γιατί μέχρι σήμερα 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα  κατέχουν ακόμη παράνομα 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας την ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ξένων Σχέσεων της Γερουσίας, προσθέτοντας:

«Είναι για αυτό, που λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή τουρκικής προσάρτησης της κατεχόμενης περιοχής».

Ο Μενέντεζ ανέφερε πως «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή. Ειδικά όσον αφορά την επιθετικότητά του κατά της Κύπρου». «Η βούλησή του να επεκτείνει την απολυταρχική του ισχύ σημαίνει πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι ΗΠΑ να συνταχθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.

Είπε επίσης πως ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας πιστεύει ότι η χώρα του έχει σημαντικό ρόλο να παίξει υποστηρίζοντας την Κύπρο στον αγώνα της για δικαιοσύνη, επανένωση, ειρήνη και ασφάλεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή το φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα