ΑΘΗΝΑ
13:03
|
09.05.2024
Τα επτά εργοστάσια της Heineken στη Ρωσία μεταβιβάζονται στη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία.
Εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη που ανήκε μέχρι σήμερα στη Heineken
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ολλανδική πολυεθνική Heineken, η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, ολοκλήρωσε την έξοδό της από τη ρωσική αγορά, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα περιουσιακά της στοιχεία έχουν εξαγοραστεί από την Arnest Group, μια ρωσική εταιρεία παραγωγής καλλυντικών και ειδών οικιακής χρήσης, η οποία διαθέτει επίσης μια μεγάλη επιχείρηση συσκευασίας κουτιών.

Όλα τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Heineken στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των επτά τοπικών ζυθοποιείων της, θα μεταφερθούν στον νέο ιδιοκτήτη.

Η συναλλαγή έλαβε όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις ρωσικές αρχές, σημείωσε η εταιρεία, και «ολοκληρώνει τη διαδικασία που ξεκίνησε η Heineken τον Μάρτιο του 2022 για την έξοδο από τη Ρωσία».

Η πώληση έγινε έναντι 1 ευρώ για το 100% των μετοχών. Η πώληση έναντι αυτού του συμβολικού ποσού έχει ακολουθηθεί και από άλλες εταιρείες που εξήλθαν από τη Ρωσία το τελευταίο διάστημα, διατηρώντας το δικαίωμα να επαναγοράσουν και πάλι έναντι ενός ευρώ την επιχείρηση μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Το παράδειγμα αυτό έχουν ακολουθήσει π.χ. οι αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Nissan, των οποίων τα εργοστάσια εθνικοποιήθηκαν από τη Ρωσία.

Ωστόσο, η συμφωνία πώλησης της Heineken δεν περιλαμβάνει επιλογή επαναγοράς. Αυτό που κερδίζει η Heineken είναι ότι ο Όμιλος Arnest δεσμεύτηκε να αποπληρώσει το ιστορικό ενδοεταιρικό χρέος της ρωσικής επιχείρησης προς την ολλανδική ζυθοποιία ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η αποπληρωμή αυτού του χρέους θα μετριάσει κάπως τη ζημιά που υπέστη η ολλανδική πολυεθνική. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η Heineken αναμένει μια «συνολική σωρευτική ζημία 300 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο Όμιλος Arnest δεσμεύτηκε επίσης ότι θα διατηρήσει θέσεις εργασίας για τους 1.800 υπαλλήλους της Heineken στη Ρωσία για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Heineken ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη Ρωσία μαζί άλλες επιχειρήσεις τον Μάρτιο του 2022, εν μέσω κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η ομώνυμη ετικέτα μπύρας της Heineken εξαφανίστηκε από τη Ρωσία λίγο αργότερα. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η ζυθοποιία ανακοίνωσε ότι βρήκε έναν αγοραστή για τις ρωσικές επιχειρήσεις της και υπέβαλε αίτηση για έγκριση από τι αρμόδιες ρωσικές αρχές. Τον Ιούλιο, η εταιρεία ανέφερε υποτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρωσία κατά 201 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Η Heineken σημείωσε ότι η παραγωγή μπύρας με την επωνυμία Amstel θα καταργηθεί σταδιακά στη Ρωσία μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Ορισμένες μικρότερες τοπικές επωνυμίες θα διατηρήσουν τριετή άδεια και θα συνεχίσουν να παράγονται στα πρώην ζυθοποιεία της Heineken, «για να διασφαλιστεί η επιχειρηματική συνέχεια και η ασφαλής έγκριση συναλλαγών». Ωστόσο, η Heineken δεν θα παρέχει υποστήριξη επωνυμίας ούτε θα λάβει κέρδη από τις πωλήσεις αυτών των προϊόντων.

Τον περασμένο μήνα, οι ρωσικές αρχές ανέλαβαν προσωρινά τον έλεγχο των τοπικών περιουσιακών στοιχείων ενός άλλου διεθνούς εταιρείας μπύρας, της Δανέζικης Carlsberg Group, στον οποίο ανήκει η Baltika Breweries. Τα περιουσιακά στοιχεία παραδόθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αποεπενδύσει από τη χώρα και βρήκε αγοραστή. Ο διευθύνων σύμβουλος της Heineken, Ντολφ βαν ντεν Μπρικν, δήλωσε ότι η κατάσταση με την Carlsberg «έδειξε ότι υπήρχε πραγματικός κίνδυνος εθνικοποίησης» και ανάγκασε την εταιρεία του να επιταχύνει την πώληση της επιχείρησης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Διαχρονικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Ουκρανία: Ρώσοι χάκερς μετέδωσαν μηνύματα για την Ημέρα της Νίκης

Καναδάς: Τρομοκρατική οργάνωση οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης

Γερμανία: «Αντισημίτες» οι ακαδημαϊκοί που τάσσονται υπέρ των φοιτητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα