ΑΘΗΝΑ
00:17
|
06.05.2024
Βαφτίζοντας το μαύρο-άσπρο, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίζεται πως με το νομοσχέδιο βελτιώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και αυξάνονται οι πιθανότητες αύξησης της απασχόλησης.
Υπουργείο Εργασίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε δημόσια διαβούλευση ως τις 8 Σεπτεμβρίου 2023 έθεσε σήμερα υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης το αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί αξιοποιώντας την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για δήθεν «διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Βαφτίζοντας το μαύρο-άσπρο, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίζεται πως με το νομοσχέδιο βελτιώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και αυξάνονται οι πιθανότητες αύξησης της απασχόλησης αλλά στην πραγματικότητα:

  • Προωθεί το «ξήλωμα» της πενθήμερης εργασίας και θεσπίζει τη δυνατότητα έξι ημερών εργασίας με επιχείρημα ότι το Σάββατο το μεροκάματο θα είναι αυξημένο «κατά 40%».
  • Νομιμοποιεί την υπερεργασία και τις εξαντλητικές δύο  δουλειές ενός εργαζόμενου προκειμένου να επιβιώσει και να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στο μεγάλο κόστος ζωής, νομιμοποιώντας «την εργασία με σύμβαση σε δεύτερο εργοδότη» και με ανώτατη συνολική ημερήσια απασχόληση τις 13 ώρες του 24ώρου. Ούτε κουβέντα για αξιοπρεπείς αυξήσεις του μεροκάματου και του μισθού ώστε να μπορεί κανείς να ζήσει αξιοπρεπώς με έναν μισθό σε μία δουλειά…
  • Αξιοποιώντας τα άλλοθι της κοινοτικής οδηγίας, ο υπουργός Εργασίας θεσπίζει εξάμηνη περίοδο «δοκιμασίας» ενός εργαζόμενου σε νέο εργοδότη που μπορεί να τον απολύσει δίχως καμία απολύτως αποζημίωση. Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι έκανε και ευεργέτημα επειδή μείωσε το χρόνο από τους 12 στους έξι μήνες, αν και το ουσιαστικό όφελος για τον εργαζόμενο είναι να εξασφαλίζει αποζημίωση από την πρώτη μέρα εργασίας.
  • Προφασίζεται πως θα καταπολεμήσει τη μαύρη εργασία αυξάνοντας τα πρόστιμα για την «υποδηλωμένη εργασία» από 500 σε 10.500 ευρώ σε επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, δίχως βεβαίως να αυξήσεις ή να ενισχύσει τους επιθεωρητές εργασίας που είναι π.χ. μετρημένοι στα δάκτυλα των δύο χεριών για μεγάλους νομούς της χώρας (όπως π.χ. αυτός της Αττικής).
  • Νομιμοποιεί την απεργοσπασία θεσπίζοντας «ποινικό αδίκημα την παρεμπόδιση της εργασίας από απεργούς εργαζόμενους».
  • Καταργεί την περικοπή 30% των συντάξεων με θέσπιση ειδικής εισφοράς για το πρόσθετο εισόδημα συνταξιούχων που παραμένουν στην αγορά εργασίας, ενώ και σε αυτή την περίπτωση το σωστό θα ήταν η εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων που δεν θα αναγκάζουν τους απομάχους της δουλειάς να εργαστούν επειδή δεν τα φέρνουν βόλτα…

Το αντεργατικό νομοσχέδιο προκαλεί τις εύλογες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καλούν τον Άδωνη Γεωργιάδη να μη φέρει στη βουλή το νομοσχέδιο. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτηρίζει αντεργατικό έκτρωμα που θα βρει απέναντι όχι μόνον τον κόσμο της Αριστεράς αλλά το σύνολο των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας.
Το ΚΚΕ από την πλευρά του επισημαίνει:

«Ο υπουργός προκαλεί τη νοημοσύνη όλων όταν προσπαθεί να κρύψει την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών απαιτήσεων πίσω από τη φράση “αν το θέλει ο εργαζόμενος”. Σε συνθήκες ανέχειας και εκτίναξης της ακρίβειας, που οδηγεί σε πραγματική μείωση των – ήδη χαμηλών – μισθών, αλλά και σε συνθήκες εργοδοτικών εκβιασμών, δεν υπάρχει καμία “επιθυμία” των εργαζομένων, υπάρχει απλά ο ωμός καταναγκασμός».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα