ΑΘΗΝΑ
03:05
|
02.05.2024
Σε εξέλιξη συζητήσεις για να διασφαλιστεί ότι οι γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα θα αποσυρθούν άμεσα.
Ο νέος διορισμένος πρωθυπουργός του Νίγηρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διορισμένος από τον στρατό πρωθυπουργό του Νίγηρα δήλωσε, χθες Δευτέρα, ότι βλέπει ελπίδες για μια συμφωνία με το δυτικοαφρικανικό μπλοκ ECOWAS, το οποίο έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει βία για να αποκαταστήσει την πολιτική εξουσία στην αφρικανική χώρας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.

«Δεν σταματήσαμε τις επαφές με την ECOWAS. Συνεχίζουμε και έχουμε σοβαρές ελπίδες να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζεΐνε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νιαμέι.

Η ECOWAS – η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών – έχει επιβάλει βαριές κυρώσεις κατά του Νίγηρα μετά την ανατροπή από τον στρατό του προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μπαζούμ, στα τέλη Ιουλίου και έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές για στρατιωτική επέμβαση.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επίθεση ανά πάσα στιγμή. Έχει γίνει κάθε προετοιμασία. Θα ήταν ένας άδικος πόλεμος. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας εάν υπάρξει επίθεση”», τόνισε ο Ζεΐνε στους δημοσιογράφους.

Βασικό επίδικο στις διαβουλεύσεις που εξελίσσονται αποτελεί το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου — ο οποίος επίσης εκτελεί χρέη προέδρου της ECOWAS — πρότεινε την περασμένη Πέμπτη μια περίοδο εννέα μηνών όπως αυτή που πέρασε η χώρα του στα τέλη της δεκαετίας του 1990. «Ο πρόεδρος δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να αντιγραφεί κάτι τέτοιο στον Νίγηρα, αν οι στρατιωτικές αρχές είναι ειλικρινείς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νιγηριανή προεδρία.

Η Αλγερία, ο σημαντικός βόρειος γείτονας του Νίγηρα, έχει προτείνει μια εξάμηνη μετάβαση.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί στις προτάσεις, αφού προηγουμένως έκαναν λόγο για περίοδο τριών ετών.

Θα αποχωρήσουν άμεσα οι γαλλικές δυνάμεις

Ο πρωθυπουργός του Νίγηρα πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να διασφαλιστεί ότι οι γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα θα αποσυρθούν σύντομα, ελπίζοντας παράλληλα να «διατηρηθεί η συνεργασία με τη Γαλλία».

Υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του Νίγηρα είχε καταγγείλει τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Παρίσι, ο Ζεΐνε υποστήριξε ότι οι γαλλικές δυνάμεις «βρίσκονται σε παράνομη θέση» και εκτίμησε ότι «οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα επιτρέψουν στις δυνάμεις αυτές να αποχωρήσουν άμες». «Μας ενδιαφέρει, αν είναι δυνατόν, να διατηρήσουμε τη συνεργασία με μια χώρα με την οποία έχουμε μοιραστεί πολλά», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα