ΑΘΗΝΑ
07:17
|
07.05.2024
Στους 11 ανέρχονται ως τώρα οι νεκροί από το κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε Μαγνησία, Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα. Απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι σε Ριζοβούνι, Καλογριανά.
Ενεργή η συμμετοχή του στρατού στον απεγκλωβισμό πλημμυροπαθών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε τραγωδία με τουλάχιστον 11 νεκρούς και τέσσερις (επίσημα) αγνοούμενους εξελίσσεται το κύμα κακοκαιρίας, που έχει πλήξει Μαγνησία, Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα, με εκατοντάδες εγκλωβισμένους και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα αυξήθηκαν κατά ακόμη τρία τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel ανεβάζοντας, επί του παρόντος, τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 10. Οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον τέσσερις.

Ολοκλήρωση απεγκλωβισμού σε Ριζοβούνι και Καλογριανά

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21.00 απόψε η επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων των κοινοτήτων Ριζοβούνι και Καλογριανά. Αντίθετα, δυσκολίες συναντούν τα συνεργεία διάσωσης στην Αγία Τριάδα καθώς υπάρχουν περιοχές όπου το νερό στα σπίτια ξεπερνά…τα τέσσερα μέτρα!

Μητσοτάκης στο Βόλο: Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα

Σε δηλώσεις που έκανε γύρω στις 20.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το δημαρχείο του Βόλου μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης ανέφερε πως προτεραιότητα, αυτές τις ώρες, παραμένει «ο απεγκλωβισμός των ανθρώπων και η τροφοδοσία τους».  Πρόσθεσε επίσης πως άμεση προτεραιότητα είναι η παροχή βασικών υπηρεσιών σε ηλεκτρικό ρεύμα και υδροδότηση.

«Καλούμαστε να χειριστούμε μία πλήρη καταστροφή του δικτύου υδροδότησης», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Θα τρέξουμε πολύ γρήγορα στο μοντέλο του Ιανού, με την πρώτη οικονομική στήριξη. Θα πάμε σε παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο με αποκατάσταση ζημιών και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις ώστε να γίνουν μόνιμα έργα με πιο ανθεκτικό οδικό δίκτυο».

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αυτό που συμβαίνει με την κλιματική κρίση, είδαμε τι συνέβη και στη Σλοβενία. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και είναι σημαντικό. Η Ελληνική οικονομία πατά στα πόδια της και έχουμε τις αντοχές να στηρίξουμε τους πολίτες μας για να αντέξουν σε αυτή την καταστροφή».

Ο δήμαρχος του Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, προέβλεψε ότι η υδροδότηση σε Βόλο και Πήλιο θα γίνει μετά από 15 με 20 μέρες.

Ας σημειωθεί ότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, έξω από το δημαρχείο Βόλου επικράτησε ένταση, όταν πολίτες που ήθελαν να σηκώσουν πανό διαμαρτυρίας, αλλά τους το απαγόρευσαν οι αστυνομικοί.

Η συνέντευξη Τύπου του Κικίλια

Σχετικές δηλώσεις έκανε νωρίτερα το απόγευμα σε έκτακτη συνέντευξή Τύπου το απόγευμα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Διευκρίνιση στις δηλώσεις Κικίλια που εκδόθηκε αργότερα αριθμεί τους 10 νεκρούς στους οποίους αναφέρθηκε ο υπουργός:

  • Στις 5-09-2023 άνδρας 51 ετών που παρασύρθηκε στον Άγια Αικατερινη Βόλου
  • Στις 6-09-2023 γυναίκα 87 ετων στο Πάλτση Πηλίου
  • Στις 6-09-2923 άνδρας 82 ετών στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας
  • Στις 7-09-2023 51 ετών στο Πετρωτό Δομοκού
  • Στις 7-9-2023 2 ηλικιωμένες (75 και 85) από οικία στην Αστρίτσα
  • Στις 8-09-2023 μια ηλικιωμένη στη Μαραθέα από οικία
  • Στις 8-09-2023 δυο γυναίκες από δύο διαφορετικές οικίες στον Παλαμά, η μια πνιγμένη και η άλλη καταπλακωμένη
  • Στις 8-09-2023, μια γυναίκα από την παραλία Θεοτόκος πλησίον του οικισμού Λυρή στο νοτιοανατολικο Πήλιο.

Στον απολογισμό αυτό, ωστόσο, δε συμπεριλαμβάνεται ο άνδρας που βγήκε από το σπίτι του στον Βόλο χθες τη νύχτα σε αναζήτηση νερού και βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί.

Νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της συνοικίας Ιπποκράτη Λάρισας

Νέο προειδοποιητικό μήνυμα εκκένωσης έστειλε λίγο πριν τις 7.00 το απόγευμα το 112 προς τους κατοίκους της συνοικίας, Ιπποκράτη, Λάρισας με κατεύθυνση προς Αλκαζάρ και κέντρο της πόλης λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα, με ελικόπτερα είχαν από το πρωί απεγκλωβιστεί 310 άτομα. Πάνω από 100 άτομα απεγκλωβίστηκαν από αέρος χθες. Επισημαίνεται ότι τα ελικόπτερα του στρατού ξεκίνησαν να επιχειρούν για την εκκένωση εγκλωβισμένων όχι από το πρωί αλλά νωρίς το μεσημέρι.

Λάρισα

Χωρίς σχολεία 11 με 15/9 σε Θεσσαλία-Σποράδες

Την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων της Θεσσαλίας και των Σποράδων, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ανακοινώσουν από κοινού, τις επόμενες ώρες, η περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Παιδείας.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα επιχειρηθεί εκτίμηση της κατάστασης προκειμένου να αποφασιστεί ποιά σχολεία θα ανοίξουν την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε σήμερα (8/9) στην Καρδίτσα. Πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και ενημερώθηκε για τις ανάγκες και διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στην περιοχή των Τρικάλων, όπου στον κόμβο των Μεγαλων Καλυβίων ενημερώθηκε για τα προβλήματα και είχε συζήτηση για τις άμεσες προτεραιότητες, ενώ αναμένεται να μεταβεί και στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί, στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους αρμόδιους για το συντονισμό του έργου της διάσωσης κατοίκων και αποκατάστασης υποδομών

Εγκλωβισμένοι στο Πήλιο

Το μέγεθος της καταστροφής και των ανυπολόγιστων ζημιών προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν οι κάτοικοι του Βόλου και της Μαγνησίας. Εξακολουθούν να αγνοούνται τέσσερις άνθρωποι στη Μαγνησία που τα ίχνη τους χάθηκαν μέσα στην κορύφωση της κακοκαιρίας Daniel και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τους.

Ο δήμος Βόλου διανέμει δωρεάν εμφιαλωμένο νερό στους κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης, αφού καταφθάνουν δεκάδες φορτωμένες νταλίκες για την ανακούφιση των κατοίκων. Η κατάσταση στο Πήλιο είναι απελπιστική, ιδίως στο Ανατολικό και το Νότιο Πήλιο, αφού έχουν καταστραφεί οι υποδομές και το οδικό δίκτυο και έχουν κοπεί οι οδικές συγκοινωνίες προς κάθε κατεύθυνση.

Στο Ανατολικό Πήλιο ίσως και 1000 άνθρωποι περιμένουν βοήθεια για απεγκλωβισμό στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, που η θεομηνία τους βρήκε σε κωμοπόλεις, χωριά και τουριστικά θέρετρα και δεν μπορούν να φύγουν, αφού δεν υπάρχουν πλέον δρόμοι διαφυγής.

Λάρισα: Φόβοι να μη φτάσουν τα νερά στην πόλη

Στη Λάρισα, με το πρώτο φως της ημέρας, οι ανησυχίες επικεντρώθηκαν στην υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού.

Στις εργατικές κατοικίες, το νερό έχει φτάσει στη μέση των κτιρίων και στη 1 το μεσημέρι εστάλη στους κατοίκους της Γιαννούλης και των εργατικών κατοικιών, μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν προς Τύρναβο και Λάρισα λόγω υπερχείλισης του ποταμού. 

Το νερό στο σημείο έρχεται ορμητικό από την Καρδίτσα και από τα Τρίκαλα. Ο όγκος του είναι μεγάλος, παρότι μέσα στη νύχτα έσπασαν το ανάχωμα της Γυρτώνης για να αποσυμφορηθεί ο ποταμός.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 11 το πρωί, εστάλη μήνυμα του 112 και για απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών Βρυότοπος και Αμπελώνας προς τον Τύρναβο, καθώς έσπασε ανάχωμα στον Πηνειό.

Στη συνοικία του Αγίου Θωμά της Λάρισας τα νερά έχουν καλύψει δρόμους, αυλές σπιτιών, ενώ από αυτοκίνητα φαίνονται μόνο οι οροφές.

Εκκενώνονται 3 χωριά στη Λάρισα

Το πρωί της Παρασκευής (8/9) αποφασίστηκε η εκκένωση τριών χωριών.

Ειδικότερα εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που εξελίσσονται στην περιοχή αναφέρει το larissanet.gr θα πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι.

Παλαμάς Καρδίτσας: Υπάρχει ακόμη κόσμος στις ταράτσες των σπιτιών

Ο Παλαμάς Καρδίτσας είναι ένα από τα σημεία στην ευρύτερη περιοχή που παραμένει ακόμη αποκλεισμένο και γειτονικό με την Αστρίτσα, εκεί όπου το απόγευμα της Πέμπτης (7/9) βρέθηκαν νεκρές ακόμη δύο ηλικιωμένες γυναίκες ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τη φονική κακοκαιρία σε έξι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν μέσα στο χωριό ομάδες με λέμβους που συνέχιζαν να επιχειρούν προκειμένου να σώσουν εγκλωβισμένους κατοίκους, αφού αργά το απόγευμα σταμάτησαν οι πτήσεις των ελικοπτέρων. Συνολικά τη νύχτα απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα και 20 ακόμα μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερο σημείο, ωστόσο υπάρχει ακόμη κόσμος που είναι στις ταράτσες των σπιτιών του.

Κόβει την ανάσα η προσπάθεια για τη διάσωση ενός πατέρα με το παιδί του από το πλήρωμα ελικοπτέρου του Super Puma της Πυροσβεστικής στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας. Τους παίρνουν από τη στέγη καθώς το σπίτι τους έχει καλυφθεί από νερό.

Κάτοικος, ο κ. Στέφανος Σακκάς, του χωριού Μαραθέα Καρδίτσας, μίλησε στο MEGA για την κατάσταση που επικρατεί μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

«Είμαστε από χθες το πρωί εγκλωβισμένοι από 2 έως και 3 μέτρα το νερό. Μαζευτήκαμε όλο το χωριό σε μία καφετέρια που ήταν κλειστή και μπράβο στον ιδιοκτήτη που μας άνοιξε το μαγαζί και ανέβηκε ο κόσμος, είναι διώροφη. Είμαστε σε 60 τ.μ. 100 άτομα, δεν έχουμε νερό για τουαλέτα, δεν έχουμε νερό να πιούμε. Έχει γίνει ένα μπάχαλο εδώ, δεν σηκώνει κανείς το τηλέφωνο, δεν ήρθε ούτε ο δήμαρχος να μας φέρει ένα μισό λίτρο νερό. Έχουμε νεφροπαθείς εδώ, έχουμε μωρά 16 μηνών, έχουμε εγκλωβισμένους κατάκοιτους στα σπίτια. Ο Στρατός δεν έπρεπε να βγάλει τον κόσμο έξω με βάρκες; Είμαστε στο έλεος. Δεν γνωρίζουμε για αγνοούμενους. Έχουν πέσει και σπίτια που κατοικούνταν. Το χωριό έχει 450-500 ανθρώπους. Είναι στο κέντρο του χωριού και στα σπίτια και άλλοι άνθρωποι. Στο διπλανό χωριό, στην Κόρδα είναι στα κεραμίδια άνθρωποι. Εμείς εδώ, δεν έχουμε καμία επικοινωνία. Μόνο με βάρκα μπορεί να προσεγγιστεί το χωριό».

«Στην καφετέρια που είμαστε πάνω υπάρχει ταράτσα που μπορεί να μας φέρει τρόφιμα. Εμείς τώρα εδώ πρέπει να φύγουμε. Έχουμε 10 μωρά από 16 μηνών έως 3 ετών. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι, δεν έχουν συγγενείς και είναι εγκλωβισμένοι. Ολόκληρη χώρα δεν μπορούν να στείλουν 10-20 βάρκες να πάρουν τον κόσμο; Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε ένα αντλιοστάσιο πριν από 8 χρόνια. δεν είχε πλημμυρίσει ποτέ το χωριό μας, με το που έκαναν αυτό το έργο όλα τα νερά καταλήγουν στο χωριό. Το αντλιοστάσιο έχει 5 μήνες τεράστιες και δουλεύουν 2, γιατί δεν φτάνει το ρεύμα. Μετά τον Ιανό μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνει άλλο ποταμό έξω από το κεντρικό για να διοχετεύονται τα βρόχινα νερά και να τα τραβάει το αντλιοστάσιο».

Δραματική έκκληση για έγκυο εγκλωβισμένη

Η εθελόντρια Ειρήνη Δήμου μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στον Παλαμά Καρδίτσας σήμερα το πρωί (8/9). «Δεν έχουμε νερό, υπάρχουν παιδιά εγκλωβισμένα μέσα σε σπίτια, μαζί με γονείς, 20 – 25 άτομα και μάς εκλιπαρούσαν να τους βοηθήσουμε χθες το βράδυ και τα ξημερώματα σήμερα. Έγινε μία προσπάθεια κατά τις 3 το πρωί με κάποιες βάρκες, όπου μπορούσαμε να πλησιάσουμε γιατί είναι και το σκοτάδι και δεν υπάρχει ρεύμα, ώστε να δώσουν κάποια νερά.

Στον Βλοχό, σε ένα κομμάτι που είναι πάνω στο λόφο είναι περίπου 100 – 150 άτομα. Μόλις επικοινώνησαν μαζί μου, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να κατεβεί το ελικόπτερο να πάρει την εγκυμονούσα, είναι κρίσιμη η κατάστασή της. Βρίσκεται στην καφετέρια Franklin, στο κέντρο του Παλαμά. Γυναικολόγος μάς ενημέρωσε ότι πρέπει να μεταφερθεί τώρα – χθες για την ακρίβεια – στο νοσοκομείο. Δεν είναι γιατρός μαζί της προσπαθούν και επικοινωνούν από το τηλέφωνο».

Τρίκαλα: Απεγκλωβίζουν με γκρέιτερ ηλικιωμένους και παιδιά

Η προσπάθεια των διασωστών δεν σταμάτησε ούτε τα ξημερώματα. Νέες συγκλονιστικές φωτογραφίες έρχονται από τα Τρίκαλα, όπου γκρέιτερ και αγροτικά διασώζουν νέους, ηλικιωμένους και παιδιά.

Ακόμα δύο νεκροί από την κακοκαιρία:

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία που σάρωσε τη μισή Ελλάδα.  Μετά τις 2 γυναίκες που εντοπίστηκαν νεκρές στην Καρδίτσα χθες το απόγευμα (7/9), πριν από λίγη ώρα τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν 2 ακόμα ανθρώπους που είχαν χάσει τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, η εθελόντρια Ειρήνη Δήμου ανέφερε ότι σε σπίτι που είχε κατακλυστεί από τα νερά στον Παλαμά Καρδίτσας, εντοπίστηκε νεκρή μία ηλικιωμένη γυναίκα. Το θύμα έχουν δει και στρατιώτες που συμμετέχουν στις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης αγνοούμενων και εγκλωβισμένων, κατά την ίδια πηγή.

Την ίδια περίπου ώρα έγινε γνωστό ότι επιβεβαιώθηκε η απώλεια μίας ακόμα ζωής. Όπως αναφέρει το thenewspaper στην παραλία του Βόλου εντοπίστηκε νεκρός ένας 69χρονος άνδρας που ήταν αγνοούμενος από χτες.

Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση του Αγίου Θωμά Λάρισας

Νέο μήνυμα του 112 εστάλη στην περιοχή της Λάρισας, με τις Αρχές να ζητούν από τους κατοίκους του Αγίου Θωμά να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω των έντονων πλημμηρικών φαινομένων και να κατευθυνθούν προς τη Φιλιππούπολη

Με υποσχέσεις και δικαιολογίες μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Καρδίτσα

ετά της φονικές πλημμύρες που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλία λόγω της κακοκαιρίας Daniel που σάρωσε τη μισή χώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας σήμερα το πρωί.

Ο πρωθυπουργός, αφού «επόπτευσε» το μέγεθος της καταστροφής πετώντας πάνω από τις πλημμυρισμένες περιοχές και προέβη σε επικοινωνιακό σόου συζητώντας με πλημμυροπαθείς, συνάντησε του δημάρχους της περιοχής, γεμάτος υποσχέσεις για ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και άμεση αποκατάσταση των ζημιών, την ώρα που ακόμα δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση ούτε καν των ανθρωπίνων ζωών που χάθηκαν.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα