ΑΘΗΝΑ
17:58
|
30.04.2024
ΗΑλγερία, η οποία διέκοψε τις σχέσεις της με τη γείτονά της πριν από δύο χρόνια, θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για πτήσεις βοήθειας.
Ένα κατεστραμμένο κτίριο στο δρόμο μεταξύ Amizmiz και Ouirgane, μετά από έναν ισχυρό σεισμό στο Μαρόκο, στις 9 Σεπτεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο φονικός σεισμός του Μαρόκου ώθησε την Αλγερία, η οποία διέκοψε τις σχέσεις της με τη γείτονά της πριν από δύο χρόνια, να αφήσει στην άκρη τις κακές σχέσεις των χωρών και να ανοίξει τον εναέριο χώρο της για πτήσεις βοήθειας.

Τα σύνορα μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου, των πιο ισχυρών χωρών της περιοχής, έχουν κλείσει από το 1994 και το Αλγέρι έκλεισε τον εναέριο χώρο του προς το Μαρόκο και ανέστειλε τις διπλωματικές του σχέσεις το 2021, κατηγορώντας το Ραμπάτ για «εχθρικές πράξεις».

Κατηγόρησε το Μαρόκο ότι χρησιμοποιεί λογισμικό κατασκοπείας εναντίον του, υποστηρίζει μια αυτονομιστική ομάδα και ότι απέτυχε σε διμερείς δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αμφισβητούμενης επικράτειας της Δυτικής Σαχάρας, ισχυρισμούς που το Μαρόκο απέρριψε ως «παράλογους».

Η Αλγερία άργησε να εκφράσει συλλυπητήρια από πολλές άλλες χώρες στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη το Σάββατο, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «παρακολουθούσε με μεγάλη θλίψη» τον απόηχο του σεισμού.

Η προεδρία της Αλγερίας δήλωσε αργότερα ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ανθρωπιστικές ή ιατρικές πτήσεις.

Το υπουργείο δήλωσε ότι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα του Μαρόκου για βοήθεια. Κατά τη διάρκεια των θανατηφόρων πυρκαγιών στην Αλγερία κατά τη διάρκεια καθενός από τα τρία τελευταία καλοκαίρια, το Μαρόκο έκανε προσφορές βοήθειας που το Αλγέρι αγνοούσε δημόσια.

Παρά τις ασταθείς σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων, οι δύο χώρες, που μοιράζονται μακρά σύνορα από τη Μεσόγειο έως τη Σαχάρα, μοιράζονται βαθείς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, έτσι πολλοί απλοί Αλγερινοί και Μαροκινοί απολαμβάνουν καλύτερες προσωπικές σχέσεις.

Πολλοί Αλγερινοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Μαρόκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι λέγοντας ότι ήλπιζαν ότι οι κακοί πολιτικοί δεσμοί δεν θα εμπόδιζαν τη βοήθεια του γείτονά τους.

«Παρά τους μηδενικούς διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας, εμείς ως Αλγερινοί έχουμε ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε τους Μαροκινούς επειδή είναι αδέρφια και γείτονες», είπε τηλεφωνικά ο ΝΤζαλάλ Χαμνταούι, συνταξιούχος δάσκαλος.

Ο Αμπντελκαντέρ Μπενγκρίνα, επικεφαλής του ισλαμικού κόμματος Harakat Al Bina, δήλωσε: «Προτρέπουμε την κυβέρνηση να υπερβεί τις διαφορές και να παράσχει κάθε βοήθεια στον αδελφό λαό του Μαρόκου».

Ο σεισμός της Παρασκευής το βράδυ, ο πιο θανατηφόρος στο Μαρόκο από το 1960 με περισσότερους από 1.000 επιβεβαιωμένους νεκρούς μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, έφερε συλλυπητήρια από όλο τον κόσμο και προσφορές βοήθειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Διεργασίες Μπλίνκεν για συμφωνίες ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ υπό όρους

Στη Σερβία μεταβαίνει το Μάιο ο Κινέζος Πρόεδρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα