ΑΘΗΝΑ
12:21
|
08.05.2024
Παράλληλα, η Ινδία έχει επίσης αυξήσει κατακόρυφα τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, το οποίο στη συνέχεια μεταποιεί.
«Είναι πολύ πιθανό η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν έμμεσα ρωσικό πετρέλαιο»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι γερμανικές εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων προερχόμενων από την Ινδία δωδεκαπλασιάσθηκαν σε διάστημα έτους από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2023.

Η Ινδία αγοράζει και μεταποιεί τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια πολύ περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Μέσα στο προηγούμενο έτος οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία αυξήθηκαν εκθετικά, καθώς στις αρχές του 2022, το μερίδιο της Ρωσίας στο καλάθι εισαγωγών πετρελαίου της Ινδίας έφτανε μόλις το 0,2%, ενώ στο τέλος του έτους είχε αυξηθεί σε σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ποσοστό που αντιστοιχούσε σε περισσότερο από 20%, με τους Ινδούς αξιωματούχους να θεωρούν αυτή την αύξηση κάθε άλλο παρά προβληματική, ενώ από την πλευρά τους οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να πιέσουν εμμέσως την Ινδία σε ό,τι αφορά αυτή της την πρακτική.

«Το εάν η Ινδία αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία δεν είναι δική μας δουλειά. Είναι κάτι που αποφασίζει η κυβέρνησή σας και στο βαθμό που το παίρνετε σε μια χαμηλή τιμή, δεν μπορώ να κατηγορήσω την Ινδία», σχολίασε σχετικά τον περασμένο Φεβρουάριο ο Γερμανός πρέσβης στο Δελχί.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, οι αγορές ινδικών πετρελαϊκών προϊόντων αυξήθηκαν από «μόνο 37 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια των επτά πρώτων μηνών του 2022, σε 451 εκατομμύρια ευρώ ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2023, δηλαδή αύξηση 1.127,4%», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής Destatis.

Το Destatis, για να εξηγήσει την αύξηση αυτή, σημειώνει πως «η Ινδία εισάγει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία» και εξάγει στις γερμανικές επιχειρήσεις «ντίζελ» που παράγεται από αυτό το αργό.

Με αυτό τον τρόπο «είναι πολύ πιθανό η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν έμμεσα ρωσικό πετρέλαιο», επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζορτζ Ζάκμαν, ενεργειακός εμπειρογνώμονας του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες.

Πριν από το πλήρες ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Γερμανία εισήγε το ένα τρίτο του πετρελαίου της από τη Ρωσία, αξίας άνω του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ το μήνα.

Όμως από τις αρχές της χρονιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Εντούτοις η Μόσχα κατάφερε να κατευθύνει τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της προς άλλες χώρες, με πρώτες την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, οι οποίες πωλούν διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα στους Ευρωπαίους.

Διαβάστε ακόμα:

«Αν εισέρχονται στην Ευρώπη ντίζελ ή βενζίνη (…) που προέρχονται από την Ινδία και έχουν παραχθεί με ρωσικό πετρέλαιο, πρόκειται ασφαλώς για παράκαμψη των κυρώσεων και πρέπει να ληφθούν μέτρα», κατήγγειλε πρόσφατα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με έρευνα του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το πλαφόν στις τιμές, ένα άλλο σημαντικό μέτρο των Δυτικών κατά του ρωσικού πετρελαίου, έδειξε επίσης τα όριά του.

Ο μηχανισμός, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από τις δυνάμεις της Ομάδας των Επτά (G7), απαγορεύει στις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7 να παρέχουν υπηρεσίες για τη μεταφορά ρωσικού αργού όταν η τιμή του είναι πάνω από τα 60 ευρώ το βαρέλι.

Ωστόσο «οι μεταφορείς και οι ασφαλιστές οφείλουν να ζητούν μόνο μια συνοπτική βεβαίωση από τους πελάτες τους» και «δεν είναι σαφές αν (…) οι αρχές των χωρών της G7 ελέγχουν αυτές τις βεβαιώσεις», σύμφωνα με το Der Spiegel.

Αποτέλεσμα: «στα κύρια ρωσικά λιμάνια εξαγωγής, οι τιμές του βαρελιού έχουν σαφώς ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο των 60 δολαρίων», υποστηρίζει αυτή την εβδομάδα το περιοδικό, το οποίο επικαλείται μελέτη του ουκρανικού οικονομικού ινστιτούτου KSE που έχει την έδρα του στο Κίεβο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βερολίνο: Γερουσιαστής δέχθηκε επίθεση από άγνωστο σε βιβλιοθήκη

Έρχεται το 14ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

ΔΝΤ: Μια σειρά χώρες επαναξιολογούν την εξάρτησή τους από το δολάριο

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα