Αντίκρισε το φως της ημέρας ο Αμερικανός σπηλαιολόγος Μαρκ Ντίκι, ο οποίος βρισκόταν παγιδευμένος για περισσότερο από μία εβδομάδα στο τρίτο μεγαλύτερο και πιο βαθύ σπήλαιο της Τουρκίας, Morca.
Περισσότεροι από 150 άνθρωποι συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης του Αμερικανού σπηλαιολόγου, ο οποίος παγιδεύτηκε σε βάθος περίπου 1.000 μέτρων στις 2 Σεπτεμβρίου, αφού παρουσίασε στομαχικά προβλήματα. Η ομάδα διάσωσης αναφέρει ότι ήταν μία από τις μεγαλύτερες και εξαιρετικά περίπλοκες διασώσεις που έχει επιχειρηθεί στην Τουρκία.
Το πιο βαθύ σημείο στο σπήλαιο Morca, το οποίο βρίσκεται σε μια απόμερη περιοχή στα νότια της χώρας, φτάνει τα 1.300 κάτω από το έδαφος.
Σε ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ομοσπονδία Σπηλαίων της Τουρκίας αναφέρει ότι ο κ. Ντίκι ανασύρθηκε σώος και αβλαβής 37 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα.
Ο Αμερικανός δήλωσε ότι πίστευε ότι δεν θα επιζούσε από τη δοκιμασία μετά την επιδείνωση της κατάστασής του. «Το μόνο συναίσθημα που νομίζω ότι έχω είναι: ‘Θα ζήσω;’. Πέρασε κυριολεκτικά από το μυαλό μου. ‘Σοβαρά, είμαι τρελός έτσι;’», είπε στους δημοσιογράφους.
Σκεπτόμουν ότι ‘δεν είναι τόσο σοβαρό, δεν πρόκειται να πεθάνω’, αυτό είναι ‘εντάξει, σαν να έχω λίγο αίμα εδώ, αλλά είναι βακτηριακό, είναι μόλυνση, οτιδήποτε, πρόσθεσε ο Μαρκ Νίτκι.
Ο Αμερικανός σπηλαιολόγος ήταν ο επικεφαλής ομάδας με αποστολή τη χαρτογράφηση ενός νέου περάσματος στη σπηλιά, όταν άρχισε να υποφέρει από γαστρεντερική αιμορραγία. Η κατάστασή του βελτιώθηκε μετά από μετάγγιση αίματος. Στη συνέχεια, τον έδεσαν σε ένα φορείο και τον οδήγησαν στην ελευθερία.
Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού συμμετείχαν διασώστες από την Κροατία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες. Στο πλευρό του ήταν επίσης η σύντροφός του, Τζέσικα Βαν Ορντ, η οποία βρισκόταν μαζί του όταν ο Μαρκ Ντίκι παρουσίασε το πρόβλημα υγείας, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να αποχωρήσει σκαρφαλώνοντας στην επιφάνεια της γης.