ΑΘΗΝΑ
19:58
|
05.07.2024
Ο Πολωνός πρόεδρος σχολίαζε την απόφαση του Κιέβου να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ενάντια στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Οι Αντρέι Ντούντα και Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, συνέκρινε την αντίδραση της Ουκρανίας στην παράταση του εμπάργκο της Πολωνίας στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών και στην επέκτασή του και σε άλλα προϊόντα με την αντίδραση ενός πνιγόμενου ατόμου που μπορεί να βλάψει τον διασώστη.

Τη Δευτέρα η Ουκρανία κατέθεσε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για την απόφασή τους να παρατείνουν το εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία κατά παράβαση της απόφασης της Ε.Ε. να τερματίσει την απαγόρευση.

Ο Ντούντα, ο οποίος βρίσκεται σε πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μίλησε σε Πολωνούς δημοσιογράφους για το θέμα χθες.

«Η Ουκρανία συμπεριφέρεται σαν πνιγμένος άνθρωπος που προσκολλάται σε ό,τι μπορεί… αλλά έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από το κακό που μας γίνεται», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη.

«Ένας πνιγμένος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, μπορεί να σε τραβήξει κάτω στα βάθη… απλά να πνίξει τον διασώστη», είπε ο Ντούντα.

Ως εκ τούτου, συνέχισε: «Πρέπει να δράσουμε για να προστατευτούμε από το κακό που μας γίνεται, γιατί αν ο πνιγμένος… μας πνίξει, δεν θα πάρει βοήθεια.

«Πρέπει επομένως να φροντίσουμε τα συμφέροντά μας και θα το κάνουμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά», είπε ο Ντούντα.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Πολωνός πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λόγω καθυστερήσεων στο πρόγραμμα των ομιλιών στη Γενική Συνέλευση. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι πιθανό οι δυο τους να συναντηθούν αργότερα.

Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί

Στόχος είναι «να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση νομικά να μετατοπίσει τα σύνορα στην Ευρώπη», είπε ο Ντούντα στον Τζέικ Τάπερ του CNN μέσα από τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Αυτή είναι η εγγύηση της ειρήνης στο μέλλον, και για τις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει συμβιβαστική λύση, είπε επίσης ο Ντούντα – μια θέση που συμμερίζεται ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Και οι δύο ηγέτες ανέβηκαν στο βήμα στη Νέα Υόρκη το πρωί της Τρίτης, καθώς ξεκίνησε η Γενική Συζήτηση των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε επίσης:

«Η Ρωσία μπορεί να σταματήσει μόνο εάν ηττηθεί, και θα ηττηθεί όταν η Ουκρανία απωθήσει τον ρωσικό στρατό από τα κατεχόμενα εδάφη, χάρη στη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, χάρη στη βοήθεια της Δύσης και όταν ανακτήσει τον έλεγχο πάνω στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι ο ρωσικός ιμπεριαλισμός πραγματικά ηττήθηκε», είπε ο Ντούντα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγχαρητήρια Ανδρουλάκη- Κασσελάκη στον Κιρ Στάρμερ

Disiecta Membra #20: Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις

 Χαμάς: Απορρίπτει την ανάπτυξη ξένων «ειρηνευτικών» στρατευμάτων στην Λωρίδα της Γάζας

Κένυα: Περικοπές και νέο δανεισμό σχεδιάζει ο Ρούτο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα