ΑΘΗΝΑ
05:10
|
02.05.2024
Η Ε.Ε. αποφάσισε να άρει την απαγόρευση πώλησης ουκρανικών σιτηρών στην ανατολική Ευρώπη, όμως τα κράτη που δηλώνουν πως δεν τα επιθυμούν αυξάνονται.
Ο Κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Μάιο του 2022
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά την απόφαση της Ε.Ε. να άρει την απαγόρευση πώλησης ουκρανικών σιτηρών στην ανατολική Ευρώπη, τρεις χώρες συνεχίζουν να τα απαγορεύουν, ενώ στις δύο χώρες, που δεν τα απαγορεύουν τυπικά αλλά έχουν δηλώσει στο Κίεβο πως δεν τα επιθυμούν, προστίθεται και μια τρίτη.

Το Ζάγκρεμπ ενημέρωσε το Κίεβο ότι δεν επιθυμεί να εκθέσει την κροατική γεωργική παραγωγή στον ανταγωνισμό από τα ουκρανικά σιτηρά, δήλωσε στα ΜΜΕ ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

«Η στάση και η επιθυμία της Κροατίας είναι να είμαστε μια χώρα διέλευσης, όχι μια χώρα που λαμβάνει τεράστιες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών που είναι φθηνότερα από τα δικά μας, πράγμα που θα σήμαινε ότι οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα», είπε ο Πλένκοβιτς, σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες το Κροατικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Πλένκοβιτς σχολίασε την εκτυλισσόμενη αντιπαράθεση σχετικά με την απόφαση τριών γειτόνων της Ουκρανίας να παρατείνουν ακόμα και χωρίς την έγκριση της Ε.Ε. τις απαγορεύσεις στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Ένας προηγούμενος περιορισμός που είχε επιβληθεί από την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Βουλγαρία και είχε εγκριθεί από την Ε.Ε. έληξε την περασμένη Παρασκευή, αλλά η Βαρσοβία, η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα επέλεξαν να παρατείνουν μονομερώς την απαγόρευση.

Σε απάντηση, το Κίεβο κινήθηκε εναντίον τους, προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η Ρουμανία, η οποία ήταν ένα από τα πέντε κράτη της Ε.Ε. που πίεσαν για την προσωρινή απαγόρευση των εισαγωγών, έχει δηλώσει ότι θα επιβάλλει εκ νέου τους περιορισμούς εάν τα ουκρανικά σιτηρά απειλούσαν ξανά την αγορά της.

Ο Πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου είπε ότι έχει συνάψει μια συμφωνία κυρίων με το Κίεβο ότι «ούτε ένα γραμμάριο σιτηρών» δεν θα εισαχθεί στη χώρα του από την Ουκρανία.

Η Σόφια, που δεν παρέτεινε την ισχύ της απαγόρευσης μετά την απόφαση της Ε.Ε., δήλωσε ότι το Κίεβο είχε υποσχεθεί ότι οι εξαγωγές του δεν θα προκαλούσαν ξανά προβλήματα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν η Κροατία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας και να επιβάλλει απαγόρευση, ο Πλένκοβιτς στάθηκε μόνο στον διαμετακομιστικό ρόλο της χώρας του. Ουκρανικά σιτηρά ρέουν μέσω της χώρας, χρησιμοποιώντας κροατικά λιμάνια στον ποταμό Δούναβη και την Αδριατική Θάλασσα, σημείωσε.

Η διαδρομή μέσω του Δούναβη έγινε πιο σημαντική για το Κίεβο αφού η Ρωσία ανακάλεσε τις εγγυήσεις ασφαλείας για τα πολιτικά θαλάσσια πλοία που κατευθύνονταν προς και από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όταν αποχώρησε από τη συμφωνία σιτηρών με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ τον Ιούλιο. Η διαδρομή αυτή είναι πιο επικερδής σε σύγκριση με τη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα