ΑΘΗΝΑ
00:36
|
28.04.2024
Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία εκτιμάται πως θα θέσει τέλος σε δεκαετίες προσπαθειών για ανεξαρτησία.
Στην αζέρικη πόλη Γεβλάχ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για παραβίαση της εκεχειρίας η οποία συμφωνήθηκε χθες, μετά από ένα 24ωρο μαχών που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς, κατηγορούν οι Αρμένιοι από το Ναγκόρνο – Καραμπάχ το Αζερμπαϊτζάν, την ώρα που ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην αζέρικη πόλη Γεβλάχ, με τη συμμετοχή και εκπροσώπου του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος που αναπτύχθηκε στην περιοχή μετά τον πόλεμο του 2020.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της Αρμενίας Armenpress, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της αποσχιθείσας περιοχής, πυροβολισμοί ακούστηκαν στο προπύργιο των αυτονομισών Στεπανακέρτ. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ήχους εκρήξεων, αλλά το Μπακού αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ως «εντελώς ψευδείς».

Οι δύο πλευρές κατέληξαν, χθες Τετάρτη, σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία θεωρείται πιθανό πως θα θέσει τέλος σε δεκαετίες προσπαθειών για ανεξαρτησία του θύλακα του Ναγκόρνο – Καραμπάχ στον οποίο ζουν 120.000 Αρμένιοι.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως σημειώνουν αζέρικα ΜΜΕ, ότι στον χώρο των συνομιλιών που πραγματοποιούν οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, υπάρχει μόνο η σημαία του Αζερμπαϊτζάν, σηματοδοτώντας, όπως γράφουν, την ενσωμάτωση του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και το τέλος κάθε σχεδίου περί αυτονομίας.

Σύμφωνα με το γραφείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατά το 24ωρο των μαχών που ακολούθησαν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, τουλάχιστον 200 Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 10 αμάχων.

«Το Καραμπάχ είναι Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε θριαμβολογώντας ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ σε τηλεοπτική ομιλία του την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η «σιδηρά γροθιά» του έστειλε την ιδέα ενός αυτόνομου Αρμενικού θύλακα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Οι αυτονομιστικές αρμενικές δυνάμεις δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τη συμφωνία αφού οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν διέρρηξαν τις γραμμές τους και κατέλαβαν μια σειρά από υψώματα και στρατηγικούς οδικούς κόμβους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, οι δυνάμεις του Ναγκόρνο – Καραμπάχ συμφώνησαν «να καταθέσουν τα όπλα τους, να εγκαταλείψουν θέσεις μάχης και στρατιωτικές θέσεις και να αφοπλιστούν πλήρως», ενώ όπλα και βαρύς εξοπλισμός θα παραδοθούν στον στρατό του Μπακού.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί σε συντονισμό με ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις, ενώ ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν –ο οποίος αντιμετωπίζει κίνημα διαμαρτυρίας που ζητά την παραίτησή του, τόνισε ότι το Γερεβάν δεν συμμετείχε στην προετοιμασία του κειμένου της εκεχειρίας.

«Ελπίζουμε ότι η στρατιωτική κλιμάκωση δεν θα συνεχιστεί, γιατί, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η σταθερότητα και να σταματήσουν οι πολεμικές ενέργειες», τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα