ΑΘΗΝΑ
16:26
|
28.04.2024
Η υψηλότερη συνδεόμενη με τη ζέστη θνησιμότητα καταγράφεται στο Λονδίνο.
Το φετινό καλοκαίρι οι θερμοκρασίες στη Βρετανία δεν κατέρριψαν τα ρεκόρ του 2022
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 4.500 θάνατοι που συνδέονται με τη ζέστη καταγράφηκαν το 2022 στην Αγγλία, σύμφωνα με επίσημη μελέτη για την θνησιμότητα που συνδέεται με τις αλλαγές στο κλίμα.

Τον Ιούλιο του 2022 η Βρετανία έζησε τη θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου εν μέσω καύσωνα σε όλη την Ευρώπη.

Η μελέτη της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας ONS έφερε στο φως «ενδείξεις ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει όμως ότι τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και συνέστησε προσοχή για τις συγκρίσεις από έτος σε έτος.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα η Βρετανία βίωσε κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο είναι αναμενόμενο ότι «οποιαδήποτε αλλαγή του κλίματος προς πιο ακραίες θερμοκρασίες θα οδηγούσε πιθανώς σε αύξηση των αποδιδόμενων σε αυτή θανάτους» ανέφερε η υπηρεσία.

Οι 10 θερμότερες χρονιές που έχει ζήσει ποτέ η Βρετανία καταγράφηκαν όλες αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office.

Η ONS σημείωσε ότι από το 1988 ως το 2022 υπολογίζεται ότι 51.670 θάνατοι στην Αγγλία συνδέονταν με το 5% των πιο ζεστών ημερών και 199.298 με το 5% των πιο κρύων ημερών.

Η υψηλότερη θνησιμότητα καταγράφηκε στο Λονδίνο όταν οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν πάνω από τους 29 βαθμούς Κελσίου και ο κίνδυνος θανάτου ήταν τρεις φορές υψηλότερος σε σχέση με περιόδους που οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν μεταξύ 9 και 22 βαθμών Κελσίου.

Το φετινό καλοκαίρι οι θερμοκρασίες στη Βρετανία δεν κατέρριψαν τα ρεκόρ του 2022, όμως νωρίτερα αυτό τον μήνα η χώρα βίωσε κύμα καύσωνα με επτά συναπτές ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, το καλοκαίρι του 2023 ήταν το όγδοο πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ με σφοδρό κύμα καύσωνα που έπληξε την Ελλάδα και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters)

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα