ΑΘΗΝΑ
15:16
|
27.04.2024
Νεκρός από ισραηλινά πυρά Παλαιστίνιος μαχητής στη Δυτική Όχθη.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο μαχητή κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σήμερα Παρασκευή, ανεβάζοντας σε επτά τον αριθμό των νεκρών μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, την ώρα που ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προσπαθεί να αναζωογονήσει τις συνομιλίες για μια λύση δύο κρατών, εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών για περαιτέρω προσέγγιση για περαιτέρω προσέγγιση του του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία.

Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι ο 18χρονος που έπεσε νεκρός από τα ισραηλινά πυρά ήταν μέλος της, αναφέροντας πως πυροβολήθηκε ενώ αντιμετώπιζε Ισραηλινούς στρατιώτες που έκαναν επιδρομή στο χωριό Καφρ Νταν, κοντά στην πόλη Τζενίν στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι μέλη του άνοιξαν πυρ εναντίον υπόπτων που πυροβόλησαν και επιτέθηκαν με εκρηκτικό μηχανισμό στις δυνάμεις του.

Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιδρομής στη Τζενίν, ανάμεσά τους και ένας 15χρονος που πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις αφού τους ανακάλυψε καθώς έβγαινε από το σπίτι του παππού του, σύμφωνα με την οργάνωση δικαιωμάτων Defense for Children International – Παλαιστίνη.

Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, χθες, Πέμπτη, ο Πρόεδρος Αμπάς προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Εγγύς και Μέση Ανατολή χωρίς να ληφθούν υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα του λαού του.

«Όσοι νομίζουν ότι η ειρήνη μπορεί να επικρατήσει στη Μέση Ανατολή χωρίς ο παλαιστινιακός λαός να απολαμβάνει όλα τα νόμιμα εθνικά δικαιώματά του, κάνουν λάθος», υπογράμμισε και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης χαρακτηρίζοντάς την «τελευταία ευκαιρία για να διασωθεί η λύση των δύο κρατών  και να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έκανε αυτή την προειδοποίηση από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την επομένη των δηλώσεων των ηγετών του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ και του Ιράν σχετικά με την εν εξελίξει προσέγγιση μεταξύ του Ριάντ και του εβραϊκού κράτους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου είπε την Τετάρτη στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη ότι προσβλέπει σε μια «ιστορική ειρηνευτική συμφωνία» μεταξύ της χώρας του και της Σαουδικής Αραβίας.

Την ίδια στιγμή, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωνε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι αυτή η ιστορική εξομάλυνση «πλησιάζει κάθε μέρα». Υπογράμμισε ωστόσο ότι «το παλαιστινιακό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό» για τη σουνιτική μοναρχία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρός του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, επίσης παρών στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας θα είναι «μαχαιριά στην πλάτη των Παλαιστινίων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα